Tikriausiai kiekviena moteris yra ne kartą išbandžiusi įvairiausias dietas. Ir dažnas atkreipė dėmesį, kad lieknėjime taip pat vyrauja mados. Dar visai neseniai pasaulis iš proto ėjo dėl keto mitybos, o dabar itin populiarus protarpinis badavimas.
Tačiau šiuolaikinėje visuomenėje, kurioje gyvenama nežmonišku tempu, kai nuolat skubama, neturima laiko maisto gamybai, o norima išlaikyti dailias kūno linijas ir gyventi sveikai, vis labiau populiarėja maisto ruošiniai. Yra daugybė įmonių, siūlančių įvairius sveikuolių meniu: vieni paremti kalorijų skaičiumi, kiti – pagal individualų aktyvumą ar valgymo įpročius. Standartinius maisto ruošinių rinkinius dažniausiai sudaro 3 pagrindiniai patiekalai ir keli užkandžiai.
TV3 laidos “Būk sveikas” vedėja Gintarė Eimantaitė nusprendė mesti sau iššūkį ir mėnesį laiko maitintis “Cityrush food” kompanijos, veikiančios Vilniuje ir Kaune, ruošiniais. “Mano gyvenimas toks intensyvus, kad neatrandu kelių minučių puodeliui kavos su draugėmis, o apie stovėjimą prie viryklės aš net neturiu laiko pagalvoti. Tačiau maitintis kaip įmanoma sveikiau vis teik norisi”, – prisipažįsta Gintarė.
Prieš trejus metus moteris išbandė ir vegetarišką mitybą, tačiau ilgainiui suprato, kad jos organizmas negauna pakankamai mikroelementų ir mityba nėra pilnavertė. “Dažnai įprantame valgyti vienodus patiekalus, ar greičiau paruošiamą maistą vien todėl, kad tai paprasčiau. O esant vegetaru, mityba turi būti pilnavertė ir įvairi, tam, kad organizmas gautų pakankamai maisto medžiagų. Bet juk tada reiktų gyventi virtuvėje”! – sako Gintarė.
Ilgai nesvarsčiusi, laidų vedėja nusprendė išbandyti maisto ruošinius. Ji pasirinko 1800 kcal vegetarišką planą.
“Apsidžiaugiau, kad tai labai patogu – maistą atveža ir palieka prie durų, nėra tiesioginio kontakto su vežėju. Jau buvau nusiteikusi, kad maistas bus beskonis, be prieskonių, sausas. Bet anaiptol – jau pirmomis dienomis gavusi ruošinius supratau, kad laikytis šios mitybos bus skanus malonumas. Įdomesni prieskoniai, nauji skoniai… Vien dėl to rekomenduočiau išbandyti tokį meniu. Pavyzdžiui, pusryčiams – naminė granola su pistacijomis, pietums – kalmarų troškinys, o vakarienei – salotos su wakame ir krevetėmis. Man pačiai tikrai pritrūktų fantazijos pačiai pasigaminti tiek įvairaus maisto”, – įspūdžiais dalinasi Gintarė. Tiesa, ne visų svetainių siūlomi meniu yra tokie įvairūs, todėl mergina rekomendavo pasiskaityti atsiliepimus ir pažiūrėti savaitės meniu. “Mano pasirinktos kompanijos meniu kiekvieną savaitę skyrėsi, todėl neatsirado jokios rutinos. Ypač smagu iš vakaro paskaitinėti kokius ruošinius gausi”, – sako ji.
Ginatrės svoris pradėjo kristi jau pirmos savaitės gale ir nuo 64.1 kg nukrito iki 62.3 kg. Kitomis savaitėmis stabilizavosi ir liko 62 kg. “Tikriausiai didesnių pokyčių svoryje nebuvo todėl, kad prisidėjo sportas. Kaip žinome, raumenys sveria daugiau nei riebalai. Bet figūra tikrai tapo ryškesnė. Atsirado lengvumo jausmas. Matyt, įtakos turėjo miltiniai patiekalai, kurių ruošinių racione buvo itin mažai”, – džiaugiasi Gintarė.
Visiems, kuriems ne tik pritrūksta laiko maisto gamybai, bet ir idėjų, TV laidų vedėja Gintarė Eimantaitė maisto ruošinius rekomenduotų pabandyti vien todėl, kad pasisemtų įkvėpimo savo kasdieniam meniu. “Dažnai įprantame valgyti vienus produktus ir net neįvertiname, kad galim valgyti daug skaniau, įvairiau, ir tuo pačiu metu sveikiau”, – sako ji.