Skip to content
Kauniečiams kasdienės naujienos
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Išsikalbėk
Menu
Kauniečiams kasdienės naujienos
  • Redakcija
  • Kaunas, Kauno rajonas
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Politika
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Video
  • Renginiai
  • Grupės
  • Apklausos
  • Horoskopai
Menu Close
  • Naujienos 
    • Redakcija
    • Kaunas, Kauno rajonas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Politika
    • Kriminalai
    • Sportas
    • Video
  • Sportas
  • Horoskopai
  • Renginiai
  • Apklausos
  • Grupės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Išsikalbėk
Search for:

Prisijungti

Priminti slaptažodį

Neturite paskyros? Užsiregistruoti

Recover Password

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Registruotis

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Naujas požiūris į tradicijas: Rumšiškėse pristatyti trispalviai blynai

  • 2018-02-13
  • Arturas Slepkovas
  • Kauno rajonas
Dalinkitės

Vasario 10 dieną Rumšiškėse praūžė Užgavėnių šventė, kurioje lankytojai ne tik galėjo prisidėti prie žiemos varymo iš kiemo pramogų, bet ir paraugauti trispalvių blynų. Gausus blynų ragautojų būrys patvirtino, kad blynai – lietuvių mėgstamas valgis. Pasak maisto tinklaraštininkės Astos Černės, modernėjantys receptai, atsižvelgiant į sveiką gyvenseną, rodo, kad blynai iš lietuvių virtuvės niekur nedingsta. O drauge tai ir puiki priemonė atšvęsti valstybės atkūrimo 100-metį.

Pasak etnologų, blynų valgymas Užgavėnių metu siekia apeiginius Saulės ritualus, kai paskutinės sočios vakarienės metu buvo palydima žiema ir pasitinkamas pavasaris. Šiandien jie dažniau jie ruošiami kaip šeimos patiekalas ir toliau nepraranda populiarumos ir reikšmės.

Sveikesni blynai be didelių pastangų

Maisto blogo „Saulėta virtuvė“ autorės Astos Černės manymu, blynai – tai šiltus prisiminimus žadinantis patiekalas. Nors sveika gyvensena į autorės šeimą atkeliavo drauge su kūdikio gimimu, maisto blogerė teigia, kad svarbiausia išlaikyti balansą. Todėl šio valgio iš savo raciono neišmeta. Autorė su skaitytojais neretai dalijasi sveikesniais produktais praturtintų blynų receptais. Blynai jų šeimoje – tai brangios akimirkos drauge.

„Po vaikelio gimimo šeimoje į mitybą stengiamės žvelgti sąmoningai, todėl greta išaugusio dėmesio sveikesnei mitybai, suprantame ir tai, kad gyvenime reikalingi ir tortai, ir blynai. Taip į mūsų rutiną sekmadieniais atkeliavo blynų kepimo tradicija. Juos kepame nesilaikydami griežtos sveikos mitybos piramidės, tačiau stengiamės išlaikyti balansą. Tradicinius ingredientus keičiame, papildome sveikesniais produktais.

Naudojame kvietinius miltus, tačiau dalį jų kartais keičiame iki miltų sumaltomis avižomis ar avižiniais dribsniais. Kepimui renkamės kokosų aliejų, pieno produktus be laktozės, įmaišome sveikesnių ingredientų kaip sėklos, linų sėmenys, kokosų drožlės. Praktikuojame savų uogų šaldymą žiemai. Tai lyg sveikesni pasirinkimai be kraštutinumo“, – teigia pašnekovė.

A. Černė paįvairinimui siūlo išmėginti blynų kepimą orkaitėje, nes tai nekasdienis, bet lengvai paruošiamas ir greitas variantas. Maisto blogerė sako, kad reikia standartinės blynų tešlos, kurią pilame į kepimo formą. Kad blynai būtų sultingesni, puresni, būtina pridėti vaisių, pavyzdžiui, obuolių, sezono metu persikų, nektarinų. Tai yra geras pasirinkimas tuomet, kai stovėti prie keptuvės nėra laiko.

Modernūs receptai iš prisiminimų

Blynus kepti galima ir iš daržovių – cukinijų, burokėlių, brokolinių, žiedinių ar baltojo gūžinio kopūsto bei daugelio kitų įvairių daržovių. Šie receptai į A. Černės virtuvę atkeliavo iš vaikystės prisiminimų. Nors receptūra ar ingredientai modernėja, pasak pašnekovės, blynų valgymas daugelio atmintyje iškyla kaip šilti vaikystės prisiminimai, kuriuos norisi perduoti ir savo vaikams.

„Maistas, mano manymu, yra susijęs su emocijomis ir prisiminimais. Manau, kad blynai – ypatingai emocijas keliantis valgis. Aš pati, kaip ir neabejoju daugelis žmonių, prisimenu vaikystėje mamos ar močiutės pusryčiams kepamus blynus. Blynai savyje neša žinutę apie jaukų laiką su šeima. Ir savo šeimose norisi kurti prisiminimus, kurie ateityje žadintų nostalgiją mūsų vaikams. Tai nejučiomis perduodama tradicija iš kartos į kartą. Mūsų namuose tai yra vienas iš jaukių ritualų, kai visi susiburiame prie stalo. Blynais nedažnai vaišiname savo svečius, todėl šiais laikais jie tapo šeimos valgiu“, – blynų tradicijomis dalijasi pašnekovė.

Jie gali būti ir trispalviai!

Kodėl pusryčiai negali žaismingai priminti ir apie brangias valstybines sukaktis? Mintis, paruošti trispalvius blynų mišinius, gimė „Malsenos“ komandai. Juos išbandyti galės kiekvienas, norintis originaliai paminėti valstybės atkūrimo 100-tį.

„Mums, kaip lietuviškai įmonei, svarbu grąžinti lietuviškas tradicijas į šeimas per gaminimą kartu, žaismingesnę, sveikesnę mitybą, dėmesį savo vaikams. Todėl pagalvojome, kodėl toks pusryčių patiekalas, kaip blynai negalėtų asocijuotis ir su istorine mūsų valstybės patirtimi. Tai puiki priemonė sužadinti vaikų smalsumą, kitaip papasakoti apie valstybės simbolius ir tradicijas. Su šia idėja prisidėjome prie visuotinai inicijuoto Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 100-mečio projekto.

Taip pat daržovių nemėgstančių vaikų tėvams trispalviai blynai yra puiki išeitis savo atžalas sudominti ir paskatinti jų paragauti kita forma. Mat norėdami gaminti sveikatai palankesnius produktus, blynus nudažėme natūraliomis spalvomis. Eksperimentų būdu rinkomės daržovinius produktus, kurie tiktų reikalingoms spalvoms išgauti. Raudonai spalvai pasirinkome burokėlius, žaliai – špinatus, o geltonai – morką ir ciberžolę. Šie ingredientai blynams suteikia ir švelnaus daržovinio poskonio“, – apie idėjos užuomazgas pasakoja „Malsena“ rinkodaros vadovė K. Migonė.

Pozityvus požiūris į šventes

Trispalviai blynai pristatyti ir per Užgavėnių šventę Rumšiškėse, kur „Malsena“ atstovai tai pat pastebi visuotinį pozityvumą ir besikeičiantį požiūrį į valstybines šventes. Žmonės vis dažniau renkasi jas minėti žaismingai ir originaliai.

„Socialiniuose tinkluose vykdome akciją, kurios metu iš trispalvių blynų dėliojame istorinius faktus. Matydami sekėjų reakcijas į valstybės šimtmečio minėjimo žaidimus, suprantame, kad tai jiems svarbu. Šiemet džiaugiamės visuotiniu pozityviu požiūriu į valstybinių švenčių šventimą. Juntamas labai teigiamas pasididžiavimas savo tauta ir noras švęsti linksmai“, – teigė K. Migonė.

Užsiprenumeruok naujienas tiesiai į savo el. paštą

Taip nepraleisi svarbiausių naujienų!


Panašūs straipsniai:

Lietuvos merginų iki 19 metų futbolo rinktinės laukia išbandymai Europos čempionato atrankoje

2023-03-31

A. Šociko bokso turnyro startas: tituluoto ukrainiečio pergalė ir 7 medalius užsitikrinę lietuviai

2023-03-31

Į pasaulio čempionatą Lietuvos moterų ledo ritulio rinktinė vyksta kautis dėl aukso (VIDEO)

2023-03-31

G. Landsbergis: Europos vienybė – geriausias priešnuodis V. Putino branduoliniam šantažui

2023-03-31

J. Valančiūnas juokavo su treneriu, o „Pelicans“ laimėjo NBA rungtynes Vakarų konferencijos lyderių tvirtovėje

2023-03-31

Ir vaiką, ir močiutę užregistruoti pas gydytoją internetu gali šeimos nariai

2023-03-31

Dokumentinio filmo apie „Kaunas 2022“ režisierė: „Jei norėčiau atvaizduoti viską, kas vyko, vienam renginiui tektų pusantros sekundės“

2023-03-31

Lietuvos regbio rinktinės laukia žūtbūtinis mūšis Europos čempionate

2023-03-31

Maskva giria prorusišką Sakartvelo režimą

2023-03-31

Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai neturėjo vargo su vienu Eurolygos autsaiderių

2023-03-31

„Challenger Tour” serijos teniso turnyruose Prancūzijoje nutrūko šešių Ričardo Berankio pergalių serija

2023-03-30

Policijos pareigūnai kviečia atsiliepti nukentėjusius prekybininkus

2023-03-30

Jaunieji žalgiriečiai nesunkia pergalę pradėjo NKL ketvirtfinalio seriją

2023-03-30

“Atleto” krepšininkų staigmena NKL ketvirtfinalio serijos starte

2023-03-30

Lietuvos septyniolikmečių merginų futbolo rinktinė pergale užbaigė Europos čempionato atranką

2023-03-30

Lietuvos studentų krepšinio rinktinė sužinojo varžovus Universiadoje

2023-03-30

Išlikimo kovas tęsiantis K. Maksvytis: „Turime vienintelį skaičiavimą – kaip laimėti artimiausią mačą“ (VIDEO)

2023-03-30

Kelininkai darbuosis visose seniūnijose

2023-03-30

Apdovanojimas Ukrainos Aukščiausios Rados vadovui

2023-03-30

Valdininkai ir politikai privalo pirkti tam tikrą pieno krepšelį

2023-03-30

Šokių kolektyvas „Ąžuolas“ prisijaukino ir antrą „Aukso paukštę“

2023-03-30

Šimtas boksininkų A. Šociko turnyre stos į kovą dėl medalių: tarp jų – 13 lietuvių

2023-03-30

Zelenskis pakvietė Xi Jinpingą į Ukrainą

2023-03-30

Patvirtintos Lietuvos salės futbolo rinktinės dvikovų su Čekija datos

2023-03-30
lrp.lt nuotr

Prezidentas: turime būti pasirengę apginti demokratiją

2023-03-30

„Kauno Žalgirio“ salės futbolininkai artėja prie čempionų titulo, o kovoje dėl bronzos – lygybė

2023-03-30

Gyventojų idėjose dėmesys ir vaikams, ir senjorams

2023-03-30

Euforija Sakramente: dominavę „Kings“ ir D. Sabonis nutraukė istorinį prakeiksmą

2023-03-30

Senjorės pinigus išgelbėjo anūkės budrumas

2023-03-30

Iškovojęs pergalę “Žalgiris” išsaugojo devintą vietą Eurolygoje

2023-03-30




Pamatėte ar nugirdote kažką įdomaus ar šokiruojančio?
Pasidalinkite šia žinia su portalo skaitytojais.


Pasidalinti žinia

Rekvizitai

UAB “Informacinis centras”
Įmonės kodas: 305930633
PVM mokėtojo kodas: LT100014557711
Banko sąskaita: LT897044090102522014

info@kaunieciams.lt
Privatumo politika

Copyright © 2023 Kauniečiams kasdienės naujienos