Skip to content
Kauniečiams kasdienės naujienos
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Išsikalbėk
Menu
Kauniečiams kasdienės naujienos
  • Redakcija
  • Kaunas, Kauno rajonas
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Politika
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Video
  • Renginiai
  • Grupės
Menu Close
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Išsikalbėk
  • Naujienos 
    • Redakcija
    • Kaunas, Kauno rajonas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Politika
    • Kriminalai
    • Sportas
    • Video
  • Renginiai
  • Grupės
Search for:

Prisijungti

Lost your password?

Not Registered? Sign up

Recover Password

Already registered? Signin

Registruotis

  • Date of birth

Already registered? Signin

Vasariška gaiva ant jūsų stalo: šaltsriubių receptai

  • 2021-04-29
  • Tomas Rimkus
  • Maistas
Dalinkitės

Šiltąjį sezoną, ko gero, niekas taip gerai neatvėsina kaip dubuo šaltos gaivinančios sriubos. Tačiau visai nebūtina kasdien mėgautis vis tuo pačiu šaltibarščių skoniu. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, kviečia eksperimentuoti virtuvėje bei atrasti vis naują šaltsriubės receptą.

 

Įvairios tautos gamina savaip

 

Įvairios šaltosios sriubos pradėtos gaminti prieš kelis tūkstančius metų. Šiandien, ko gero, kiekviena tauta gali pasigirti savu receptu. Mūsų ir slavų kraštuose paplitusi šaltsriubė su burokėliais ir kefyru – ne vieną užsienietį ji stebina savo gražia rožine spalva bei kelia abejonių, kaip įmanoma tokią spalvą išgauti natūraliu būdu.

Pietų šalyse gaminamos šaltosios sriubos su pomidorais, įvairiomis kitomis daržovėmis bei vaisiais. Ispanai garsėja tradicine „gazpacho“ – šalta pomidorų sriuba. Prancūzai gamina „vichyssoise“ – bulvių ir porų šaltsriubę, o bulgarai mėgaujasi netradiciniu deriniu – „tarator“, šalta agurkų sriuba su graikiniais riešutais. Ne ką mažiau netikėto skonio ypatybėmis pasižymi ir tailandietiška žirnių šaltsriubė su kokosų pienu.

Šaltsriubės – vitaminų šaltinis

 

Anot J. Sabaitienės, šaltos sriubos ne tik gaivina ir malšina alkį, jose taip pat gausu įvairių vitaminų ir mikroelementų.

„Mums įprastuose šaltibarščiuose gausu šviežių daržovių, kurių nauda – neginčijama. Agurkuose, krapuose, svogūnų laiškuose slypi vitaminai A, C, K, taip pat mineralinės medžiagos, tokios kaip geležis, molibdenas, manganas. Kefyras ir burokėliai – taip pat puikūs vitaminų ir naudingųjų medžiagų šaltiniai“, – sako J. Sabaitienė.

Sriuboje naudodami vis kitus ingredientus, galime dar labiau praturtinti savo kasdienę mitybą. Gamindami sriubą su rūgštynėmis, gausime C, K, E ir B grupės vitaminų, taip pat beta karoteno, magnio, kalcio, fosforo bei geležies. Pasirinkę avokadų šaltsriubę, organizmą aprūpinsime omega-3 bei omega-6 riebalų rūgštimis, C, B grupės vitaminais, mineralinėmis medžiagomis: variu, kaliu, magniu.

O tam, kad nepritrūktų idėjų vis naujo skonio vasariškoms sriuboms, „Iki“ ekspertė dalijasi keliais receptais.

Avokadų ir agurkų šaltsriubė

Jums reikės:

3 avokadų

1 ilgavaisio agurko

1 nedidelio svogūno

0,5 citrinos sulčių

400 ml paprasto jogurto

800 ml šaldyto daržovių sultinio

Žiupsnelio druskos

Ridikėlių, mėtos lapelių ir svogūnų laiškų papuošimui

Paruošimas:

Visus ingredientus susmulkinkite trintuve, supilkite citrinos sultis, jogurtą bei daržovių sultinį. Viską gerai išmaišykite, kad sriuba taptų tolygiai kreminio tirštumo. Patiekdami sriubą, ją papuoškite ridikėlių griežinėliais, mėtų lapeliais ir smulkintais svogūnų laiškais.

Rūgštynių ir ridikėlių šaltsriubė

 

Jums reikės:

 

2 l riebaus kefyro

1 ilgavaisio agurko

2 saujų šviežių rūgštynių

10-20 ridikėlių

Kuokštelio krapų

Ryšulėlio svogūnų laiškų

Žiupsnelio druskos, pipirų

2 kiaušinių

Paruošimas:

Smulkiai supjaustykite agurkus bei po karštu vandeniu nuplikytas rūgštynes. Griežinėliais supjaustykite ridikėlius, sukapokite krapus bei svogūnų laiškus. Viską pagardinkite druska ir pipirais, supilkite gerai atvėsintą kefyrą bei gerai išmaišykite. Į kiekvieną dubenėlį įdėkite ketvirtį kietai virto kiaušinio, papuoškite smulkintais krapais. Valgyti sriubą galima vieną arba su virtomis bulvėmis.

Panašūs straipsniai:

Kaunas jau planuoja Kalėdas

2022-07-02

Prezidentas G. Nausėda išvyksta į JAV

2022-07-02

KTU tyrėja A. Zabulionė: mėsos analogai – toli gražu ne

2022-07-02

Lietuvos krepšinio rinktinė išplėšė sunkią pergalę Bulgarijoje

2022-07-02

Artimiausius persekiotojus įveikęs „Žalgiris“ iškovojo ketvirtą pergalę paeiliui

2022-07-02

Europoje kyla beždžionių raupų grėsmė

2022-07-01

Pamatėte ar nugirdote kažką įdomaus ar šokiruojančio?
Pasidalinkite šia žinia su portalo skaitytojais.

Pasidalinti žinia

Rekvizitai

UAB “Informacinis centras”
Įmonės kodas: 305930633
PVM mokėtojo kodas: LT100014557711
Banko sąskaita: LT897044090102522014

info@kaunieciams.lt

Copyright © 2022 Kauniečiams kasdienės naujienos