Skip to content
Kauniečiams kasdienės naujienos
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Išsikalbėk
Menu
Kauniečiams kasdienės naujienos
  • Redakcija
  • Kaunas, Kauno rajonas
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Politika
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Video
  • Renginiai
  • Grupės
  • Apklausos
  • Horoskopai
Menu Close
  • Naujienos 
    • Redakcija
    • Kaunas, Kauno rajonas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Politika
    • Kriminalai
    • Sportas
    • Video
  • Sportas
  • Horoskopai
  • Renginiai
  • Apklausos
  • Grupės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Išsikalbėk
Search for:

Prisijungti

Priminti slaptažodį

Neturite paskyros? Užsiregistruoti

Recover Password

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Registruotis

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Žymus šefas pataria: netikėtos Velykų receptų idėjos iš Europos šalių

  • 2019-04-19
  • Arturas Slepkovas
  • Naujienos
Dalinkitės

Keptas ėriukas, kiaušiniais įdaryti tartai ar džiovintų vaisių pyragai – tai lietuviams vis dar neatrasti Velykų patiekalai, kuriais didžiuojasi įvairios Europos šalys. „Per Velykas dažnas lietuvis ruošia cepelinus, balandėlius, o desertui patiekia šakočius. Ir nors tai yra neatsiejama lietuviškosios virtuvės dalis, šiemet kviečiu pasižvalgyti po kitas Europos šalis ir atrasti kiek kitokią Velykų virtuvę“, – teigia šefas Gian Luca Demarco ir dalinasi įžvalgomis apie kulinarines tradicijas Italijoje ir kitose Europos šalyse.

Į Gian Luca Demarco kulinarijos studiją susirinkusius žymius šalies tinklaraštininkus ir maisto entuziastus „Maggi“ drauge su Tarptautine Vilniaus moterų asociacija pakvietė į Tarptautinę Velykų vakarienę. Jos metu žymusis šefas supažindino su svarbiausiais Europos šalių Velykų patiekalais ir tradicijomis, o Tarptautinės Vilniaus moterų asociacijos narės pasidalino patirtimi apie Velykų papročius ir tradicijas jų gimtosiose šalyse.

„Ėrieną per Velykas daugelyje Europos šalių įprasta valgyti jau nuo seno, dar prieš Krikščioniškųjų tradicijų įsigalėjimą. Lietuvoje, kaip ir kitose šiauresnėse šalyse ar Amerikoje, dominuoja kiauliena, bet tokios šalys kaip Prancūzija, Italija ar Graikija neįsivaizduoja savo Velykų stalo be ėriuko. Kiaušiniai taip pat yra svarbi Velykų tradicijos dalis, nes jie susiję su atgimimu ir prisikėlimu. Ir nors Lietuvoje įprasta valgyti virtus kiaušinius, kitose šalyse yra kur kas daugiau jų panaudojimo galimybių. Pavyzdžiui, Graikijoje raudonai dažyti kiaušiniai yra sudedami tiesiai į pyrago tešlos pynę. Panašių kepinių turime ir Italijoje“, – teigia italų virtuvės šefas.

Receptų idėjos sočioms Velykoms

Gian Luca Demarco dalinasi kartu su „Maggi“ sultiniais ir prieskonių mišiniais sukurtomis receptų idėjomis, kurios įneš naujų skonių ant lietuviškų Velykų stalo.

Ėriukas prancūziškai

Prancūzai turi ypatingą Velykų receptą, kurį ruošia su ėriuko kojomis – „le gigot d‘agneau Pascal“. Nors pavadinimas gali atrodyti sudėtingas, receptas yra gana paprastas. Mėsą pagardina česnakai ir žolelės, kurios kartu su sviestu įtrinamos į mėsą.

Prancūziškam ėriukui reikės:

600 g sausų baltųjų pupelių, 50 g sviesto, 1 kg ėriuko, 1 svogūno, 3 gvazdikų galvučių, druskos, pipirų, česnako skiltelės, „Maggi“ persilado prieskonių ir 20 g žolelių mišinio (petražolių, peletrūno, kalendros ir laiškinio česnako); „Maggi Bio“  daržovių sultinio .

Gaminimas:

Nulupti svogūną ir įsmeigti į jį gvazdikų galvutes. Pamerkti pupeles į šalto vandens vonią per naktį kartu su svogūnu, česnako skiltele. Nuplauti pupeles ir virti jas pusantros valandos, tada nupilti vandenį, įberti druskos, pipirų ir palikti pastovėti.

Padalinti į dvi lygias dalis sviestą ir palikti atšilti iki kambario temperatūros. Ėrieną įtrinti persilado prieskoniais, aptepti pirmąja dalimi sviesto ir padengti visą paviršių smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis. Kepti mėsą orkaitėje 220 temperatūroje 50 minučių, dažnai apipilant ją kepimo metu susidariusiomis sultimis.

Išėmus mėsą iš skardos, pašildyti kepimo metu susidariusį skystį pačioje kepimo skardoje. Įpilti vieną stiklinę paruošto daržovių ekologiško sultinio  ir virti maišant bei atlipinant prie dugno prilikusias žoleles. Virti tol, kol išgaruos maždaug pusė skysčio. Skystį nukošti, pasūdyti ir įberti pipirų. Į pupeles įdėti likusį sviestą, pupeles paskirstyti lėkštėje, ėriuko koją serviruoti ant viršaus. Padažą patiekti šalia.

Ispanų virtuvės pasididžiavimas – tarta da Pascualina

„Pascua“ ispanų kalba reiškia Velykas, todėl „tarta Pascualina“, vadinamas „Velykų pyragu“ – tai svarbi ispanų ir argentiniečių virtuvės dalis. Pikantiškas pyragas yra užpildytas rikotos sūriu, kiaušiniais, špinatais, taip pat įvairiomis žolelėmis. Kadangi šis patiekalas yra be mėsos, jis populiarus gavėnios laikotarpiu. Panašių pyragų turi ir kitos Europos šalys – Italija ar Graikija.

Ispaniškajam tarta da Pasqualina reikės:

1,5 kg špinatų, 500 g rikotos, 12 vnt. vidutinio dydžio kiaušinių, 190 g tarkuoto parmezano, 0.5 vnt. svogūno, 3 šakelės mairūno, muskato riešuto (pagal skonį), „Maggi“ persilado prieskonių, maltų juodųjų pipirų ir druskos, 25 g ypač tyro alyvuogių aliejaus, sluoksniuotos tešlos (4 lakštai, 2 po ~300 g, 2 po ~180 g).

Gaminimas:

Į įkaitintą keptuvę įpilti alyvuogių aliejaus, sudėti smulkiai pjaustytą svogūną, špinatų lapus ir kepti, kol špinatai išgarins vandenį. Tada juos pagardinti persilado prieskoniais. Kelias minutes pakepus, ugnį išjungti. Špinatams atvėsus, nusausinti juos kiaurasamtyje ir susmulkinti. Į jų masę įmušti du kiaušinius, įberti 50 g tarkuoto parmezano, šviežio mairūno lapelius, taip pat užberti persilado prieskonių ir viską gerai išmaišyti. Į kitą indą sudėti rikotą, įmušti tris kiaušinius, įdėti 90 g parmezano, įtarkuoti muskato riešuto ir įberti šiek tiek druskos. Gerai išmaišyti.

300 g sluoksniuotos tešlos plonai iškočioti, ištepti 30 cm skersmens kepimo skardą alyvuogių aliejumi ir padengti skardos dugną ir sieneles tešla. Padengti pirmąjį tešlos lakštą aliejumi, ant viršaus uždėti kitą plonai iškočiotą 300 g tešlos lakštą ir leisti gerai priglausti.

Ant tešlos šaukštu tolygiai paskirstyti špinatus, ant špinatų tolygiai paskirstyti rikotą. Rikotoje šaukštu padaryti septynis negilius „šulinius“: vieną centre, šešis aplinkui. Į juos atsargiai įdėti po vieną likusių kiaušinių trynį, jų nepraduriant. Į likusius kiaušinio baltymus įberti druskos, juos lengvai paplakti ir užpilti masę ant rikotos, padengiant visą paviršių. Pabarstyti torto paviršių likusiu tarkuotu parmezanu.

Plonai iškočioti likusius du tešlos lakštus (po 180 g). Pirmu lakštu uždengti pyragą, tešlos paviršių ištepti alyvuogių aliejumi ir paskutiniu lakštu dar kartą pilnai uždengti pyragą. Pyrago paviršių ištepti alyvuogių aliejumi, užlenktus tešlos kraštus „paspausti“ šakute.

Įkaitinti orkaitę iki 180 oC ir kepti pyragą ant žemiausios lentynos 55 min.

Žymusis itališkas desertas – mona de pasqua

Saldūs kepiniai yra įprastas švenčių maistas Italijoje. Kalėdų metu populiariausias yra panettone, o Velykų metu – colomba di pasqua. Tačiau jam nenusileidžia ir mona de pasqua – pyragas, su dažytais kiaušiniais viduje.

Pyragui reikės:

150 g cukraus, 500 g miltų, 1 kiaušinis, 100 g tyro alyvuogių aliejaus, 100 g pieno, 8 g kepimo miltelių, 1 citrinos žievelė. Glaistui reikės 50 g kiaušinio baltymo, 5 g citrinų sulčių, 200 g cukraus pudros. Papuošimui: spalvoti pabarstukai, 4 kiaušiniai.

Gaminimas:

Sumaišome miltus su kepimo milteliais ir cukrumi. Įtarkuojame citrinos žievelę. Dedame kiaušinius. Pilame alyvuogių aliejų, pieną ir viską maišome. Suformuojame kamuoliuką, įvyniojame jį į maistinę plėvelę ir paliekame pailsėti kambario temperatūroje apie 30 min.

Per tą laiką išsiverdame kiaušinius, skirtus puošimui.

Tešlą padaliname į 12 lygių dalių (maždaug po 75 g). Iš kiekvienos formuojame pailgą, maždaug 30cm ilgio, „dešrelę“. Sugrupuojame jas po 3 ir sulipdome viename gale (turi būti panašu į plaukų padalijimą pinti kasą). Tuomet piname pyrago juostas ir suformuojame kasą. Sujungiame abu kraštus, kad gautųsi vainikas. Dedame pyragėlius į kepimo skardą. Į kiekvieno vidurį dedame po virtą kiaušinį ir kepame  iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.

Tuo metu ruošiame glaistą. Kiaušinių baltymus lengvai suplakame su citrinų sultimis, tada įmaišydami po šaukštą sudedame ir išplakame visa cukraus pudrą. Ant iškepusių pyragų dedame glaistą, barstome pabarstukus.

Skanaus!

Užsiprenumeruok naujienas tiesiai į savo el. paštą

Taip nepraleisi svarbiausių naujienų!


Panašūs straipsniai:

Lietuvos roko ilgaamžiai „Mountainside“ pristato naują singlą ir klipą: karantiną išnaudojome kūrybai

2023-02-09

Seimo komitetas skelbia karą internetiniams Lietuvos priešams

2023-02-09

Lietuvos bankas: padirbtų eurų sumažėjo beveik dešimtadaliu

2023-02-09

Antroji Justinos Mikulskytės pergalė ITF serijos teniso turnyre Meksikoje

2023-02-09

Giraitę garsins ir pasaulinis prekės ženklas „Leitz“

2023-02-09

R. Berankis „Vitas Gerulaitis Cup“ teniso turnyre startavo pergalingai

2023-02-09

Savivaldos rinkimai, pedofilijos purslai nacionalinėje politikoje ir kitos istorijos “Iš savo varpinės”

2023-02-09

D. Sabonis žaidė galingai, o „Kings“ stebuklingai išsigelbėjo Hjustone

2023-02-09

Teismui patenkinus Kauno apygardos prokuratūros ieškinį valstybės naudai konfiskuota daugiau nei 540 000 eurų

2023-02-08

FIBA Čempionų lygos rungtynėse įspūdingai atsitiesęs „Rytas“ krito paskutinėmis sekundėmis

2023-02-08

„EuroTrack 2023“ pirmoji diena: svari persekiojimo lenktynių komandos paraiška

2023-02-08

Fantastiškas Morriso tolimas šūvis išplėšė pergalę panevėžiečiams Europos taurės krepšinio turnyro rungtynėse

2023-02-08

Dar vieną pratęsimą žaidę lietuviai “4 Nations Cup” ledo ritulio turnyre nusileido lenkams (VIDEO)

2023-02-08

Pasaulio čempionatą pradėjusi Lietuvos biatlono komanda – 18-ta

2023-02-08

„Betsafe Mic’d Up“: Paskutinės M. Kalniečio karjeros rungtynės (VIDEO)

2023-02-08

Šveicarijoje – vienas geriausių rezultatų Lietuvos dviračių sporto istorijoje

2023-02-08

SAM įspėja dėl pavojų tykančių grožio terapijoje – ragina nepasitikėti nelegalais

2023-02-08

D. Wimmeris – apie pirmus metus Lietuvoje, jaunąsias rinktinės talentes bei startą naujame turnyre

2023-02-08

Prezidentas priėmė keturių teisėjų priesaikas

2023-02-08

Nemenčinėje vyko A. Šalnos taurės biatlono varžybos

2023-02-08

Socialdemokratai taršys susisiekimo ministrą

2023-02-08

Kanadietiško stiliaus į Lietuvos ledo ritulio rinktinę sieksiantis įnešti M. Durocher – atvirai apie darbą Lietuvoje ir tikslus U-18 rinktinėje

2023-02-08

„Žalgirio“ aistruoliams – unikali galimybė rungtynes stebėti šalia P.Jankūno

2023-02-08

Demaskuota Kauno mieste veikusi amfetamino laboratorija

2023-02-08

Citadele KMT finalo ketverto laukiantis I. Brazdeikis: „Iškovota taurė mums būtų svarbi psichologiškai ir padėtų labiau pasitikėti jėgomis“

2023-02-08

K. Bartoševičiaus istorijos užminta mįslė

2023-02-08

Istorinis momentas: LeBronas Jamesas – rezultatyviausias visų laikų NBA žaidėjas

2023-02-08

Lietuvos dovana užsienyje gimusiems mažiesiems lietuviams

2023-02-08

Galingai grįžęs J. Valančiūnas prie „Pelicans“ pergalės NBA rungtynėse prisidėjo dvigubu dubliu

2023-02-08

Startas duotas: Kaunas atveria naujas erdves inovacijų kūrėjams

2023-02-08




Pamatėte ar nugirdote kažką įdomaus ar šokiruojančio?
Pasidalinkite šia žinia su portalo skaitytojais.


Pasidalinti žinia

Rekvizitai

UAB “Informacinis centras”
Įmonės kodas: 305930633
PVM mokėtojo kodas: LT100014557711
Banko sąskaita: LT897044090102522014

info@kaunieciams.lt
Privatumo politika

Copyright © 2023 Kauniečiams kasdienės naujienos