Skip to content
Kauniečiams kasdienės naujienos
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Išsikalbėk
Menu
Kauniečiams kasdienės naujienos
  • Redakcija
  • Kaunas, Kauno rajonas
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Politika
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Video
  • Renginiai
  • Grupės
  • Apklausos
  • Horoskopai
Menu Close
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Išsikalbėk
  • Naujienos 
    • Redakcija
    • Kaunas, Kauno rajonas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Politika
    • Kriminalai
    • Sportas
    • Video
  • Renginiai
  • Grupės
  • Apklausa
Search for:

Prisijungti

Priminti slaptažodį

Neturite paskyros? Užsiregistruoti

Recover Password

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Registruotis

Jau turite paskyrą? Prisijungti

KTU tyrėja A. Zabulionė: mėsos analogai – toli gražu ne

  • 2022-07-02
  • kaunieciams.lt
  • Kaunas, Kauno rajonas, Miestas, Mokslas, Technologijos
Dalinkitės

Veganizmas, vegetarizmas, protarpinis badavimas, keto mityba – vos keletas pastaruoju metu pasaulyje populiarių dietų. Kauno technologijos universiteto (KTU) Maisto instituto jaunesnioji mokslo darbuotoja Aelita Zabulionė pastebi, kad vis daugiau gamintojų atsižvelgia į atsirandančius naujus mitybos įpročius ir stengiasi atliepti specialiuosius žmonių poreikius. „Tarkime, mėsos analogai atsirado kaip sprendimas, ieškantiems tvaresnių alternatyvų mėsai“, – sako mokslininkė.

Aelitos Zabulionės teigimu, mokslas visada stengiasi patenkinti kylančius poreikius arba užbėgti tam tikrai problemai už akių.

„Pavyzdžiui, rinkoje prieinami produktai be cukraus, be gliuteno. Šias, šiandien ryškias tendencijas, galima pastebėti ir parduotuvių lentynose – žmonės yra labiau susirūpinę savo sveikata. Be to, sveikatos diagnostika tampa prieinamesnė, paprastesnė, mes geriau save pažįstame, dėl to galime pasirinkti tinkamesnį maistą“, – tikina KTU Maisto instituto mokslininkė.

Alternatyva mėsai – paplotėlis iš žirnių

Aelita Zabulionė
Aelita Zabulionė

A. Zabulionė kartu su kolegomis mokslininkais nuolat ieško sprendimų ir kuria mėsos analogus. Visai neseniai sukurtas analogas ypatingas tuo, kad yra pagamintas ne sojos, kaip dažniausiai būna, o žirnių pagrindu.

Žirnis, mokslininkų teigimu – tvarus augalas, kurį puikiai atpažįsta tiek lietuvio, tiek europiečio skrandis. O tai labai svarbu siekiant užtikrinti gerą virškinimą ir maistinių medžiagų pasisavinimą. Analoguose panaudotos ir antrinės žaliavos – kruopų bei riešutų išspaudas. Tai gaminiui suteikė dar daugiau tvarumo.

„Nusprendėme, kad norime tobulo mėsos analogo, kurį papildysime geležimi, kurios nėra įprastuose mėsos pakaitaluose, B grupės vitaminais. Užsibrėžėme tikslą, kad jis bus maltinuko formos – panašus į burgerio paplotėlį, turės mažai riebalų. Šiuo metu rinkoje esantys produktai pasižymi dideliu riebalų, ypač sočiųjų, kiekiu“, – pasakoja A. Zabulionė.

Gamybos metu – beveik dešimt mėnesių – mokslininkai ragavo beskones matricas: „Jos buvo tikrai keisto, neutralaus, žirniško skonio. Taip darome, nes skoniniai priedai dedami labai nedideliais kiekiais. Jie nesugadina gaminio – tik galiausiai jam suteikia reikiamą skonį“.

Sudėtingiausia, anot mokslininkės, buvo maltinukui suteikti pakankamai sultingumo. Sukurti sultingą gaminį naudojant daug riebalų – ganėtinai paprasta, tačiau sumažinus riebalų kiekį mokslininkams teko pasukti galvą, ką įdėti į maltinuką ir kaip jį apdoroti.

„Tai mums pavyko – deja, negaliu atskleisti kaip, nes tai – instituto intelektine nuosavybė. Tačiau mes nenaudojame jokių sintetinių maisto priedų. Iš maisto priedų, žymimų E raide, naudojame tik natūralius dažus iš burokėlių, morkų, kai kuriuos krakmolus kaip rišiklį ir daugybę lietuviškų prieskonių“, – teigia A. Zabulionė.

Pradedama žuvį auginti iš ląstelių

KTU Maisto instituto mokslininkė juokauja, kad mėsos analogą galima pagaminti iš bet ko. Jie gaminami iš riešutų, bulvių, gryno glitimo, sojų, žirnių, pupų, grūdų, grybų, taip pat – iš specialiai auginamų mikro grybų. JAV jau statomi fabrikai masinei analogų gamybai.

„Juk ir mūsų močiutės nuo seno gamina analogus, tik mes jų taip nevadiname – tai grikių ar avižinių dribsnių kotletai. Absoliuti „kaimo klasika“, manau, tokių patiekalų esame ragavę daugelis“, – sako A. Zabulionė.

Naujausia tendencija šioje rinkoje – užauginti žuvį iš ląstelių. Tam reikalinga terpė, kurioje yra pakankamai maistinių medžiagų.

„Jeigu auga raumens ląstelės – vadinasi, augs ir visokios kitokios. Šiam procesui reikalinga itin sterili aplinka, speciali įranga, vėdinimo sistemos. Tokios aplinkos mes kol kas neturime, bet institute dirbame su mikroorganizmais, net virusais“, – teigia mokslininkė.

Mėsa, išauginta iš ląstelių, kai kurių teigimu, taip pat reikalauja daug pastangų; kiti, atvirkščiai – įsitikinę, kad tai nuostabi galimybė.

„Kol kas negirdėjau, kad būtų išleisti komerciniai produktai, kurie greitai galėtų pasiekti Lietuvos parduotuvių lentynas. Tad šiuo metu galime tik pasvajoti ir paspėlioti, o koks gi būtų jos skonis?“, – tikina A. Zabulionė.

Augalinio maisto visiems gali neužtekti

Veganizmas, kaip judėjimas, mokslininkės nuomone, labai geras: jis skatina elgesio pokyčius, tarkime, plastikinių šiaudelių atsisakymą, prie kurio pamažu visi įpratome – naudojame stiklinius, metalinius, popierinius šiaudelius.

„Manau, kad po truputį judėsime link to, kad didumą maisto mūsų lėkštėse visgi sudarys augalinės kilmės maistas. O ar tai bus grynos daržovės, ar mėsos analogo produktai – pagyvensim, pamatysim“, – teigia A. Zabulionė.

Ji išskiria kelias vyraujančias teorijas: manoma, kad jei visi staiga pradėsime valgyti vien tik augalinį maistą – jo neužteks, nes nebūsime prisitaikę tiek pagaminti. Kitas aspektas – tvarumas: gali atsitikti taip, kad iš kaimyninės šalies nusipirkta vištiena bus tvaresnė negu iš už Atlanto atplukdytas mėsos analogas, pagamintas iš Azijoje užaugintų žaliavų.

„Turime įvertinti labai daug kintamųjų. Be to, nors ir galime norėti, kad visas pasaulis pereitų prie mėsos analogų, augalinės mitybos, tačiau mėsos vartojimas daugelyje šalių, tarp jų ir Lietuvoje, turi labai gilias tradicijas. Naivu tikėtis, kad staiga atsisakysime šašlykų ir savaitgaliais grilyje kepsime tik Portabella grybo kepurėles“, – sako mokslininkė.

A. Zabulionė tikina, kad mokslininkai labiausiai sunerimę dėl to, kad mėsa, o ypač raudona, turi labai daug sočiųjų riebalų, kurie didina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

„Šiuo atveju, pliusas atitenka mėsos analogams, kurių sudėtį galime parinkti patys. KTU Mokslo instituto sumodeliuotose mėsos analoguose yra tik 6 proc. riebalų, iš kurių sotūs riebalai sudaro mažiau nei pusę gramo. Dominuoja mono ir polinesočiosios riebalų rūgštys“, – teigia A. Zabulionė.

Tačiau galvojant apie veganizmą, protarpinį badavimą, keto mitybą, anot mokslininkės, kyla mintis, kad geriausias draugas visada yra sveikas protas.

„Kad ir koks mitybos ar gyvenimo būdas būtų propaguojamas, visada reikia įsivertinti, kaip gerai jis dera prie asmeninio gyvenimo būdo. Renkantis, ką kasdien dėti į burną, geriausia kliautis sveiku protu ir tuo, kas atrodo teisinga, skanu, o dar geriau – įsiklausyti, ko nori mūsų kūnas“, – tikina KTU Maisto instituto jaunesnioji mokslo darbuotoja.

KTU informacija

Užsiprenumeruok naujienas tiesiai į savo el. paštą

Taip nepraleisi svarbiausių naujienų!


Panašūs straipsniai:

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė Vilniuje antrąsyk įveikė pasaulio čempionus

2022-08-18

„Baltic Chain Tour“ startas Panevėžyje: „Top-10“ – du „Kauno“ dviratininkai

2022-08-18

G.Krapikas – apie rinktinės tritaškius, I.Brazdeikį bei pozicijas krepšinyje

2022-08-18

Lietuva kurs instituciją, koordinuosiančią Ukrainos atstatymo darbus

2022-08-18

Gediminas Truskauskas bėgs Europos čempionato 200 m rungties pysfinalyje

2022-08-18

Šią savaitę baigsime vis dar alinami kaitros (video)

2022-08-18

Kokie išoriniai aplinkos veiksniai gali pakenkti regėjimui?

2022-08-18

Keliose šalies maudyklose – taip pat ir Kaune – nustatyta trumpalaikė tarša

2022-08-18

Liveta Jasiūnaitė tapo pirmąja Europos čempionato ieties metimo varžybų finalininke

2022-08-18

„Žalgirio“ arenos baseinas jau kviečia registruotis plaukimo treniruotėms

2022-08-18

Ieva Dumbauskaitė ir Gerda Grudzinskaitė dramatiškai pratęsė kovą Europos paplūdimio tinklinio čempionate

2022-08-18

Klientus įsiutinusi „Perlas Energija“ stabdo veiklą

2022-08-18

Evaldas Šiškevičius Europos dviračių plento čempionate – 24-as

2022-08-18

Ričardas Berankis nesunkiai pateko į „Challenger Tour“ serijos teniso turnyro ketvirtfinalį

2022-08-18

Ketvirtfinalio dramoje – pratęsimo pareikalavęs jaunučių krepšininkų triumfas prieš turkus

2022-08-18

Įvyko LFF Vykdomojo komiteto posėdis

2022-08-18

Magiška tango naktis po žvaigždėtu rugpjūčio dangumi! 

2022-08-18

Ką rinktis žaidėjams: stacionarų ar nešiojamą kompiuterį?

2022-08-18

Kodėl žmogaus organizmui privaloma gauti maistinių medžiagų?

2022-08-18

Populiariausi mobilieji telefonai

2022-08-18

PSO: beždžionių raupus galimai platina žmonės per šunis (video)

2022-08-18

K.Miuller pradeda naują karjeros etapą: rungtyniaus aukščiausioje Vokietijos ledo ritulio lygoje

2022-08-17

Rūta Meilutytė po aštuonerių metų susigrąžino Europos čempionės titulą 50 m plaukime krūtine

2022-08-17

Jonava priims FIBA Europos taurės krepšinio turnyro atranką

2022-08-17

Iš 100 žadėtų naujų bankomatų veikia apie 70, likę – po kelių savaičių

2022-08-17

Medikai ir pareigūnai perspėja – daugėja vaikų, kuriuos apkandžioja šunys, – Kauno klinikos

2022-08-17

Dviratininkas Svajūnas Jonauskas Europos treko čempionate – devintas

2022-08-17

Redakcijos pasivaikščiojimai: nuo tvirtos rankos savivaldoje iki kultūrinio marksizmo (video)

2022-08-17

Kitą savaitę pasiruošimą sezonui pradėsiantys Kauno „Žalgirio“ krepšininkai dalyvaus turnyre Malagoje

2022-08-17

G. Landsbergis telefonu su Japonijos kolega aptarė Kinijos spaudimą, padėtį Ukrainoje

2022-08-17



Pamatėte ar nugirdote kažką įdomaus ar šokiruojančio?
Pasidalinkite šia žinia su portalo skaitytojais.

Pasidalinti žinia

Rekvizitai

UAB “Informacinis centras”
Įmonės kodas: 305930633
PVM mokėtojo kodas: LT100014557711
Banko sąskaita: LT897044090102522014

info@kaunieciams.lt
Privatumo politika

Copyright © 2022 Kauniečiams kasdienės naujienos

wpDiscuz