„Kai pirmą kartą prakalbome apie savo ūkį, neturėjome nei žemės ūkio patirties, nei įrangos, nei šiltnamio. Turėjome tik norą. Ir gal šiek tiek beprotybės“, – šypteli Kristina Valčiukienė, šiandien vadovaujanti savo šeimos braškių ūkiui „Braškius.lt“.
Ši mintis užgimė prieš ketverius metus, kai Kristinos šeima nusprendė įsigyti sodybą ir joje kurti lietuvišką ūkį. Tiesa, ūkininkų kraujo šeimoje nebuvo. „Mano kasdienybė – marketingo projektai, vyro – finansai. Bet mes abu linkę pasirašyti po „crazy“ idėjomis. Tad šįkart sakėm – darom!“
Nuo idėjos iki džiuginančio rezultato
Pasak Kristinos, braškės atsirado iš poreikio sujungti du pasaulius – kūrybinį ir žemišką.
„Marketinge sukiesi tarp projektų, idėjų ir reklaminių kampanijų, bet norėjosi turėti veiklą, kurios rezultatą gali paliesti, pauostyti, paragauti. Braškės tapo tuo simboliu, kuris ir skanus, ir gražus, ir džiuginantis“, – sako ji.
Pirmieji žingsniai buvo visai ne romantiški. Reikėjo pasirūpinti šiltnamiu, laistymo sistema, daigais, dirvožemiu. „Atrodo, nusipirksi daigus ir viskas savaime sužydės. Bet iš tiesų kiekviena detalė yra svarbi. Supratau, kad šiltnamis – kaip didelis organizmas: jei viena dalis neveikia, kenčia visa sistema“, – pasakoja Kristina.
Pirmą mėnesį šeimai teko ne tik daug investuoti, bet ir mokytis iš klaidų. „Pripažinsiu, buvo akimirkų, kai galvojau – nebeištversiu. Ypač kai antrą naktį iš eilės reikia stovėti šiltnamyje ir tikrinti, ar veikia laistymas. Bet tą akimirką supratau: jeigu dabar sustosiu, viskas nueis perniek. O kai ryte pamatai pirmą žiedą, jėgų atsiranda trigubai“, – prisimena ji.
Šiandien „Braškius“ šiltnamyje auga daugiau nei 5 tūkstančiai braškių sodinukų. Jie žydi, mezga, nokina uogas ir jau džiugina pirmuosius klientus.
„Uogos buvo tokios saldžios, kad šeima jas suvalgė dar pakeliui namo. Jau seniai nebuvau ragavusi tokio skonio – priminė vaikystės vasaras kaime“, – įspūdžiais dalijosi pirmųjų „Braškius“ uogų paragavusi Rasa iš Kauno.
Ūkis, kuris suartina šeimą
Kristina neslepia, kad be vyro ir vaikų pagalbos nebūtų pavykę. „Braškių auginimas išmokė mus dirbti komandoje. Žinoma, būna ginčų – kas palaistys, kas nupjaus nereikalingus ūglius. Bet vakare, kai visi kartu ragaujame pirmą uogą, pajunti, kad verta“, – šiltai pasakoja ji.
Šiltnamis tapo šeimos susibūrimo vieta: vieni prižiūri augalus, kiti kuria socialinių tinklų turinį, treti padeda pakuoti užsakymus. „Šis ūkis – ne tik darbas, bet ir mūsų bendras projektas“, – priduria Kristina.
Ūkyje veiklos randa ne tik suaugusieji – prie nokstančių uogų priežiūros entuziastingai prisideda ir mažiausieji šeimos nariai. „Tikriems miesto vaikams tai yra puikus būdas pažinti gyvenimo kaime ypatumus. Smagu, kad tai jiems teikia džiaugsmo“, – apie mažuosius pagalbininkus pasakoja mama. Pasak jos, pirmieji darbai vaikams buvo šioks toks iššūkis, tačiau jie labai greitai apsiprato ir dabar uogų skinti skuba patys pirmieji. Visa šeima stebisi, kokie jie jie puikūs padėjėjai, nors dar yra tik pradinukai.
Sprendimas auginti braškes šiltnamyje buvo apgalvotas. „Lietuvos klimatas nenuspėjamas: vieną savaitę – +25, kitą – šlapdriba. Šiltnamis leidžia derlių gauti anksčiau, užtikrina, kad uogos būtų švarios ir sveikos“, – aiškina ji.
Kol kas ūkyje dominuoja patikrintos veislės, tačiau ateityje Kristina norėtų išbandyti ir naujoves. „Braškės man – kaip dailininkui spalvos. Kiekviena turi savitą skonį ir charakterį“, – šypsosi ji.
Planai: ne tik uogos, bet ir patirtys
„Braškius.lt“ ūkyje jau atsiranda nuolatinių klientų, kurie vertina ne tik skonį, bet ir atvirą komunikaciją. „Stengiuosi rodyti procesą be filtrų: ir netobulus daigus, ir mūsų klaidas. Žmonės vertina tikrumą, nes ūkininkavimas – ne tik gražūs paveikslėliai“, – sako Kristina.
Artimiausiu metu ji svajoja ne tik plėsti plotus, bet ir kurti edukacines veiklas. „Norėtųsi, kad šeimos galėtų atvykti, pačios prisiliesti prie darbo, pajusti, kaip gimsta uoga. Galbūt surengsime ir braškių skynimo šventę.“
„Šiemet pirmosios uogos – ypatingos, nes jų laukė ne tik šeima, bet ir daugybė palaikančiųjų. Tad jei norite pajusti lietuviškos vasaros skonį, užsisakykite savo dėžutę šviežiai nuskintų braškių – jos tikrai pradžiugins“, – sako Kristina.
Užsakyti šviežių braškių paprasta: galima paskambinti +370 604 51061, parašyti info@braskius.lt arba užsukti į „Braškius.lt“ puslapį internete.
O kas tas žaismingas šuniukas, matomas „Braškius“ socialiniuose tinkluose? „Jos vardas – Kola. Šunytė yra neoficiali mūsų ūkio kokybės kontrolierė: jei uoga patinka jai, vadinasi, tikrai gera“, – juokiasi Kristina.