Skip to content
Kauniečiams kasdienės naujienos
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Išsikalbėk
Menu
Kauniečiams kasdienės naujienos
  • Redakcija
  • Kaunas, Kauno rajonas
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Politika
  • Finansai
  • Kriminalai
  • Gyvenimas
  • Sportas
  • Video
  • Apklausos
Menu Close
  • Naujienos 
    • Redakcija
    • Kaunas, Kauno rajonas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Politika
    • Finansai
    • Kriminalai
    • Gyvenimas
    • Sportas
    • Video
    • Apklausos
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Išsikalbėk
Search for:

Prisijungti

Priminti slaptažodį

Neturite paskyros? Užsiregistruoti

Recover Password

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Registruotis

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Prof. R. Laužikas: „Sūrį desertui valgė ir valdovas Jogaila“

  • 2023-09-15
  • Tomas Čyvas
  • Maistas

Ne veltui svetur ilgiau gyvenantys lietuviai pasiilgsta ne tik ruginės lietuviškos duonos, bet ir lietuviško varškės sūrio – juk tokio niekur nerasi. Sūrio unikalumas pripažintas ir tarptautiniu mastu: Europos Komisija jį  įtraukė į saugomą geografinę nuorodą turinčių produktų sąrašą.  Gastronominio paveldo tyrinėtojas, prof. Rimvydas Laužikas teigia, kad nemaža dalis mūsų mėgstamų dabartinių šviežių lietuviškų sūrių gaminama pagal tą pačią technologiją, kuri žinoma tūkstančius metų: tai unikali išsaugota tradicija.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje galima sutaupyti įsigyjant tiek varškės sūrį, tiek kitus pamėgtus pieno produktus – pirkėjai itin vertina vietinių gamintojų produkciją.

Sūris – nuo žodžio „sūrus“

Kad varškės sūrius valgė mūsų seneliai ir proseneliai – nieko nuostabaus, tačiau prof. Rimvydo Laužiko nuomone, pirmieji varškės sūriai Lietuvos teritorijoje galėjo būti suslėgti net ne prieš kelis šimtus, o prieš 4500–5000 metų, kai į mūsų kraštus su savo avimis ir ožkomis atsikraustė gyvulių augintojai, o ilgainiui iš jų pieno perdirbimo technologijas perėmė ir vietiniai gyventojai.

„Kokie buvo senieji sūriai – galime tik spėlioti. Kalbą tiriantys mokslininkai teigia, kad šis žodis savo kilme nurodo į kažką rūgštaus, turintį rauginto pieno skonį. Tad, išeitų, kad pirmieji sūriai gaminti iš rauginto pieno. Panašiai šį gaminį gamina ir vadina kaimyninės slavų tautos, tad nėra lengva pasakyti, kada pirmą kartą „lietuviškas“ sūris paminėtas dokumentuose. Tikrai žinome, kad įvairių sūrių buvo ir ant Jogailos stalo XIV amžiaus pabaigoje – pagal to meto papročius jie valgyti desertui, pietų pabaigoje.

Dėl menkai pieningų karvių, tuo metu (o ir vėlesniais laikais) sūris buvo prabangos produktas: valstiečiai jo tikrai nevalgė kasdien, laikydavo atsargoms, svečiui. XVI amžiuje, Lietuvos statutuose, jau turime ir lietuviškų sūrių „katalogą“: rašant apie nuostolius, kurie padaromi vagiant maisto atsargas, 1588 metais minimi dideli kampuoti sūriai, apvalūs saldaus pieno maldrikai, rūgštaus pieno, cilindro, kūgio, apvalios ar ovalios formos homulkos. Bajorų dokumentuose dar rasime minimus didelius ir mažus apvalius sūrius.

Dokumentai leidžia spręsti, kad tuo metu Lietuvoje sūriai gaminti iš karvių arba ožkų pieno, kuris galėjo būti surauginamas ar naudojamas sūrių gamybai šviežias. Sūrio forma bei dydis priklausė nuo indo to, į kurį buvo pilama varškė. XVIII amžiuje kunigas, gamtamokslininkas, Vilniaus universitete daktaro laipsnį apgynęs Janas Krzysztofas Klukas bene pirmasis pamini mums šiais laikais įprastus trikampės formos sūrmaišius“, – lietuviškų sūrių istoriją pasakoja mokslininkas.

Džiovintus lietuviškus sūrius veždavosi į keliones

Pasak prof. R. Laužiko, tai, kad nesukūrėme brandintų sūrių kultūros, lėmė kelios priežastys. „Pirmiausia, karvės buvo nepieningos ir didžioji dalis pieno buvo suvartojama šviežio arba rauginto: šiauriečiai, ypač senaisiais laikais, pakankamai gerai toleravo laktozę, tad net ir suaugusieji galėjo vartoti pieną. Be to, sūrių (ypač kietųjų) fermentacija ir brandinimas reikalauja tinkamos temperatūros ir laiko, o mūsų krašte anksčiau ar vėliau užgriūna žiema su „braškančiais šalčiais“. Galiausiai, mūsų krašte druska buvusi brangi, o „tikro“ sūrio gamybai jos reikia tikrai daug. Ilgesniam laikymui skirtus sūrius pas mus džiovindavo ir laikydavo specialiai pastatytoje sūrinėje ar namo kamaroje, rūsyje. Kad geriau laikytųsi – užpildavo juos miežių ar rugių grūdais. O jei perdžiūdavo – „atgaivindavo“ suvynioję į aluje mirkytą audeklą. Įdomu tai, kad džiovintas sūris buvo vienas tų produktų, kurie įsidedami į kelionę“, – teigia gastronominio paveldo tyrinėtojas.

Taip pat jis pažymi, kad sūriai nuo seno lietuvių buvo vertinami ir mėgstami: „XVII amžiaus pabaigoje Teodoras Lepneris rašė, kad [lietuviai] „…sudeda gerai pasūdytą varškę į skepetą, susuka, kad išbėgtų išrūgos, ir pakabina tą varškę klėtyje, kad visai sukietėtų. Paskui jie valgo šitą sūrį atsipjaudami jo po kelis gabalėlius ir deda svečiams ant stalo <…> jiems jis toks skanus, tarsi būtų geriausias olandiškas sūris…“

Sūrius skanaudavo angliškos arbatėlės metu

Mokslininkas pastebi, kad istorinėje gastronomijoje ryškesnių sūrių skirtumų pagal Lietuvos regionus nebuvo: skyrėsi daugiau ne technologijos, o sūrio valgymo galimybės.

„Ten, kur vyravo nederlingos žemės, žmonės gyveno skurdžiau ir sūriai nebuvo kasdienis valgis. Nuo namų turtingumo priklausė ir valgomų sūrių asortimentas bei sūrio valgymo dažnis. Jei namai neturtingi, tai turėta tik paprasto varškės sūrio, ir tai tik svečiui ar šventei. Turtingesni galėjo mėgautis atvežtiniais olandiškais sūriais ar parmezanais. O ir valgomi jie būdavo dažnai, naudojami kaip ingredientai įvairiems patiekalams gaminti.

XIX amžiuje gyvenęs Stanisławas Morawskis, yra aprašęs teisininko, nuo Ašmenos kilusio Gasparo Żelwietro gyvenimą Sankt Peterburge ir jo mitybos įpročius: „…vos tik mūsiškį paprastą lietuvišką sūrį pamatydavo, o jei dar avies pieno, iškart nudžiugdavo jo siela; jau tada parmezanus ir čederius suvalgydavo jo liokajai!…“. XIX amžiaus pabaigoje išpopuliarėjo sūrio valgymas per anglišką popiečio arbatėlę. Be kitų produktų, tada turėjo būti patiekta šviežias grietinėlės sūris ir keli, bet kokių rūšių, brandinti sūriai“, – apie sūrių valgymo įpročius pasakoja gastronominio paveldo tyrinėtojas R. Laužikas.

Pieno produktai – pigiau

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, lietuviški pieno produktai – itin mėgstami ir vertinami pirkėjų, be to lietuviškos prekės: pienas, kefyras, varškė ir majonezas sudaro net 71 proc. viso plataus pieno produktų asortimento. Dalį jų prekybos tinklas siūlo įsigyti pigiau.

„Susidomėjimas lietuviška produkciją išlieka – pirkėjai vertina mūsų gamintojų produktų skonį ir kokybę. Be to, lietuviškų pieno produktų asortimentas yra tikrai gausus, tad kiekvienas gali atrasti savo mėgstamiausių produktų. Lokalumas jau daugelį metų yra mūsų bendrovės strategijos dalis, todėl drąsiai įsileidžiame į savo parduotuves mažus ir didelius vietinius gamintojus, suteikiame jiems daug vietos parduotuvėse ir duodame daugiau laiko jų produktams rasti savo pirkėjus“, – lokalumo svarbą pabrėžia ekspertė.

Šiuo metu pirkėjai yra itin jautrūs kainai ir ieško rinkoje ne tik kokybiškų prekių, bet ir gerų kainų. „Tad pavasarį pradėję kampaniją „Rimi perku ir man ramu“, savo parduotuvėse daugiau nei 600 mėgstamų prekių, kurios pažymėtos specialiu raudonu euro ženklu, siūlome įsigyti už bene žemiausią įprastą rinkoje kainą”, – teigia O. Suchočeva.

Šį sūrį namie pasigaminti rekomenduoja ir patiems

Prof. Rimvydas Laužikas siūlo pasigaminti istorinį Lietuvoje valgytą desertinį varškės sūrį – arkasą. „Jo receptų rasime ne vienoje, Lietuvoje išleistoje, XIX amžiaus receptų knygoje. Pateikiamas receptas yra iš rankraštinio dokumento, saugomo Mykolo Balinskio Jašiūnų dvaro rinkinyje, Vilniaus universiteto bibliotekoje. Žinoma, senieji receptai skirti didelei šeimynai, tad, jei gaminsite arkasą namie, ingredientų kiekius galite mažinti net kelis kartus“, – pataria gastronominio paveldo tyrinėtojas.

RECEPTAS

Desertinis varškės sūris – arkasas

Jums reikės:

Šviežio pieno (riebesnio);

Rūgpienio;

Kiaušinių trynių;

Smulkintų razinų (pagal skonį);

Grietinėlės;

Žiupsnelio cinamono.

Paruošimas:

Senajame recepte rašoma: „…reikės užkaisti du gorčius (apie 6 litrus) šviežio pieno, kad lėtai šiltų.. (Kol jis šyla) pusė gorčiaus (apie 1,5 litro) rūgusio pieno išplakti su 8 kiaušinių tryniais ir supilti į tą šiltą pieną, tegul kartu užverda ir atsiskiria išrūgos. Kai šiek tiek pravės, nupilti ant sieto, kad išrūgos nutekėtų. Po to varškę sumaišyti su smulkiomis razinomis, sudėti į skepetą (sūrmaišį) ir valandai paslėgti. Tiekiant į stalą aplieti gerai atšaldyta grietinėle ir pabarstyti cinamonu….“. Kituose receptuose, tiekiant į stalą, rekomenduojama naudoti iki putų išplaktą grietinėlę ar grietinę.

Užsiprenumeruok naujienas tiesiai į savo el. paštą

Taip nepraleisi svarbiausių naujienų!


Panašūs straipsniai:

Sėdimas darbas – tylus šio amžiaus sveikatos iššūkis: kaip jį įveikti?

E. Musko pokalbių robotas socialinėje žiniasklaidoje šlovino A. Hitlerį

Prie Vyriausybės protestuoja abiturientai: esame naudojami kaip žiurkės

S. Skvernelis apie vis dažnesnį rusų kalbos vartojimą Vilniuje: mastas yra pakankamai didelis

Rusakalbiai sukčiai iš šalies gyventojų išviliojo 37,7 tūkst. eurų

Kauno klinikose mirė, įtariama, dėl apsinuodijimo narkotikais paguldytas nepilnametis

Dirbtinis intelektas ir ateities įgūdžiai – jaunimo kūrybiškumo skatinimas

Vėluojančios mėnesinės, kraujavimas dukart per mėnesį ir staigūs nuotaikų svyravimai – ar tai normalu?

„Žalgirio“ baseino valdymą perima Kauno plaukimo mokykla

Kaunas steigia Metų socialinio darbuotojo premiją

Stasys Buškevičius

Kai žmonės įsimyli algoritmą: ką tai pasako apie mus

Vasaros supermaistas: ką valgyti, kad jaustumėtės geriau?

Taryba nutarė: rudenį Kaune pradės veikti klasikinio ugdymo licėjus

Prezidento patarėjas problemos nemato: nelegalių migrantų srautai nėra tokie, kad reikėtų uždarinėti sienas

Sugrįžimas į pergalės lauką: ką jaunimui reiškia Žalgirio mūšio dvasia

Matijošaičiui teks aiškintis teisėsaugai: policija pradėjo ikiteisminį tyrimą

Jaunimo verslo idėjoms – ekspertų pagalba ir iki 55 tūkst. eurų „Kickstart Lab“ programoje

Andrius Gritėnas

Naujiena verslo pasaulyje: Kaune steigiamas naujas NT ir statybų verslo klubas – BNI Arka. Kviečiame prisijungti!

Žygimantas Mauricas. Apokaliptinės demografinės prognozės nepasitvirtino: Lietuvoje – gyventojų skaičiaus augimas

Pasiūlymai ką veikti Kauno rajone: šios savaitės renginių sąrašas

Iškilmingos ceremonijos metu įteikti Kauno rajono garbės ženklai

Geriausiems šalies studentams skirtos vardinės Prezidentų stipendijos: tarp apdovanotųjų – ir studijuojantys Kauno aukštosiose mokyklose

Vaikystės traumos: kaip smurtas ir nepriežiūra veikia vaiko psichiką, kūną ir ateitį

Ryškus Lietuvos akordas „EXPO 2025 Osakoje“: M. K. Čiurlionio kūryba pakerėjo japonus

Žinomi žmonės karinių pramogų poligone – mūšio taktikos mokėsi ir moterys

V. Gapšys į laisvę siekia išeiti skundais

2030-ieji bus Vytauto Didžiojo metai

Valstybės vadovai sveikina Mindaugo karūnavimo dienos proga

„Štai aš siunčiu jus“ (Lk 10, 3) 14 eilinis sekmadienis

Seimo narys siūlo pasirūpinti sukčių aukomis

Ieškomi geriausi Lietuvos STEAM mokytojai – prasidėjo „Ateities kūrėjų 2025“ apdovanojimai

Baltarusų šnipas inicijuoja mainus: nori būti iškeistas į įkalintus lietuvius

Valstybės dienos renginiai Kaune

Ką manote apie naująją Rotušės aikštės dangą? Išsakykite savo nuomonę apklausoje

Sukčiai nesnaudžia: atranda vis naujas žmonių mulkinimo schemas

Jau greitai dirbtinis intelektas pats norės kalbėtis su jumis

D. Trumpas žada surengti mišrių kovos menų turnyrą prie Baltųjų rūmų

Skaitmeninis šlamštas telefone: štai kaip sumažinti netvarką

Uogų sezonas: kas stiprina organizmą, o kas – sukelia audrą pilve?

Vykstančių į Lenkiją laukia sustiprintos patikros: kontrolė bus vykdoma 13-oje vietų

Mirė Q. Tarantino filmų žvaigždė, aktorius M. Madsenas

Astronomai Saulės sistemoje aptiko dideliu greičiu skriejančią kometą

Lietuvos kalėjimų tarnybos direktoriui – nemalonumai: tarnybinis patikrinimas gali būti tik pradžia

Siūlo bausti P. Gražulį 10 tūkst. eurų bauda

Lietuva vertins branduolinės energetikos plėtros galimybes – Ignalinos atominė elektrinė prisidės ekspertiškai

Lietuvos zoologijos sodui – 87-eri: kartu su gamta, bendruomene ir ateities planais

Tomas Čyvas

Nuo Vilniaus iki pat Manilos nieko naujo (video)

Sklinda nevilties šauksmas: šuniukus gelbėjančiai įstaigai pačiai reikia gerų žmonių pagalbos

Premjerui G. Paluckui neramios dienos: prieš jį ir valdančiuosius rengiamas protestas

IX forto pėdsakas Miuncheno „Bayern“ istorijoje: Oto Alberto Byro šeimos likimas

Vasariška sporto fiesta Birštone: danguje varžysis karšto oro balionų oreiviai, žemėje – galiūnai

Ką daryti, jei stogo santvaros pradėjo girgždėti?

Ar „ChatGPT“ gali padėti SEO optimizacijai?

Sportas ir klimato realybė: kaip aplinkos pokyčiai formuoja naują sportinę kasdienybę

Indijos pilietis Kaune stos prieš teismą dėl galimo kanapių platinimo nepilnametėms

Kauno zoologijos sode nulūžusi šaka nukrito ant ledų pardavėjos

V. Matijošaičio sužalotas pėsčiasis išleistas gydytis, policija pradeda administracinę teiseną

Planas vasarai: gražiausi Europos miesteliai, kurie atrodo lyg iš pasakos

Laikas pasilepinti: vasariški kavos receptai

Kauno meras V. Matijošaitis partrenkė per pėsčiųjų perėją ėjusį vyrą

Po gaisro „Kauno švara“ tęsia veiklą

Kaune sprogo granata: atliekamas ikiteisminis tyrimas

Lietuvos sparčiai auga skaitmeninis verslas: lenkiame ES vidurkį

Liepos 1 d. – ekskursija, ženklinanti Antanui Poškai ir Matui Šalčiui skirtos kelionės pradžią Kaune

Kaune iš vyro plėšikas atėmė 30 tūkst. eurų

Švedijos karalienės slaugos konkursą laimėjusi Jurgita: turime keisti požiūrį į pacientą

Kuri sporto šaka gali padėti prailginti gyvenimo trukmę?

Dirbtinis intelektas jau sėdi prie personalo atrankų stalo

„Čekutininkams“ palankios BK pataisos Seime įveikė svarstymo stadiją

Plėšimu ir neatsargiu gyvybės atėmimu kaltinamas I. Molotkovas: labai gailiuosi

Atvira ar įstiklinta? Kaip išsirinkti tinkamiausią verandos tipą savo namams

Vaikas ant keturračio: kaip jį išmokyti važiuoti ir užtikrinti saugumą?

Seimas linkęs leisti savivaldybėms rinkti rinkliavą už eismo ribojimus

Pareigūnų piketas: policininkai kvietė G. Palucką į ekipažą

A. Kandrotas-Celofanas paleistas į laisvę

Teismas sujungė nuomonės formuotojos S. Lipnės įmonės ir buvusios darbuotojos bylas

A. Klišonis: savivalda gali priimti tikslesnius sprendimus nei desovietizacijos komisija

Liberalai siūlo kandidatus pirmininko rinkimams: daugiausiai palaikymo sulaukia V. Čmilytė-Nielsen

„Western Union“ pastatą sprogdinęs jaunuolis nuteistas už J. Juškaitės ir B. Sabatauskaitės niekinimą

Aukščiausio lygio sportininkus parengusiems treneriams siūloma mokėti rentas

Būti žmogumi ir internete: kaip mokytis skaitmeninio pilietiškumo

Vaikų žaidimų aikštelės: kokie pavojai jose slypi?

Lenkija rengia meno vertybių išvežimo planus, jei Rusija užpultų

Laukia dar vienas protestas: pareigūnai reikalaus didesnių algų

Šauliai su Vokietijos brigados medikais dalyvavo pratybose „Elektrėnų skydas 2025“.

Vis dar nepasimoko: Kauno autoserviso vadovas ir darbuotojas nuteisti dėl atlyginimų išmokėjimo „vokeliuose“

Joninių renginiai Kaune

Skaitmeninio matomumo didinimas: ar verta rinktis marketingo agentūrą?

Prienų rajone nukrito sklandytuvas, du vyrai gydomi ligoninėje

Nuo pirmadienio vairuotojai susidurs su laikinais sunkumais: bus draudžiamas eismas Sargėnų estakada

JAV jungiasi į karą: sudavė triuškinantį smūgį Irano branduolinei infrastruktūrai

Kauno regiono forumas atskleidė ES investicijų galią

Pagaliau susiprotėjo: pasienyje dingus Rusijos piliečiui, sprendžiama, kaip sustiprinti tranzitinių traukinių kontrolę

Policija per Jonines rengs reidus ir tikrins vairuotojų blaivumą

Kaune pradedamos dar vieno tilto statybos: jungtis tarp Senamiesčio ir Vilijampolės pasitarnaus pėstiesiems ir dviratininkams

Dėl kapitalinio remonto laikinai keisis eismas Birželio 23-iosios gatvėje

Kad švenčių neaptemdytų nelaimė: ekspertų įžvalgos apie pavojingus dūmus

„AquaSpot“ vakarėlyje prie Kauno marių – garsenybės, dievinančios vandens bei saulės pramogas

Seimo narys K. Podolskis teigia nežinąs kaip jo kuro čekiai atsirado pas merą P. Isodą

Skrydis aplink Lietuvą: oreiviai kyla į pažintinę aviacijos kelionę

Ypatinga Vytauto Didžiojo karo muziejaus rinkinių vertybė – brg. gen. Kaziui Skučui dovanota dėžutė cigarams

Joninės su LRT: nuo šventinio koncerto Nidoje iki specialios filmų programos

Sėdimas darbas – tylus šio amžiaus sveikatos iššūkis: kaip jį įveikti?

2025-07-09

E. Musko pokalbių robotas socialinėje žiniasklaidoje šlovino A. Hitlerį

2025-07-09

Prie Vyriausybės protestuoja abiturientai: esame naudojami kaip žiurkės

2025-07-09

S. Skvernelis apie vis dažnesnį rusų kalbos vartojimą Vilniuje: mastas yra pakankamai didelis

2025-07-09

Rusakalbiai sukčiai iš šalies gyventojų išviliojo 37,7 tūkst. eurų

2025-07-09

Kauno klinikose mirė, įtariama, dėl apsinuodijimo narkotikais paguldytas nepilnametis

2025-07-08

Dirbtinis intelektas ir ateities įgūdžiai – jaunimo kūrybiškumo skatinimas

2025-07-08

Vėluojančios mėnesinės, kraujavimas dukart per mėnesį ir staigūs nuotaikų svyravimai – ar tai normalu?

2025-07-08

„Žalgirio“ baseino valdymą perima Kauno plaukimo mokykla

2025-07-08

Kaunas steigia Metų socialinio darbuotojo premiją

2025-07-08
Stasys Buškevičius

Kai žmonės įsimyli algoritmą: ką tai pasako apie mus

2025-07-08

Vasaros supermaistas: ką valgyti, kad jaustumėtės geriau?

2025-07-08

Taryba nutarė: rudenį Kaune pradės veikti klasikinio ugdymo licėjus

2025-07-08

Prezidento patarėjas problemos nemato: nelegalių migrantų srautai nėra tokie, kad reikėtų uždarinėti sienas

2025-07-08

Sugrįžimas į pergalės lauką: ką jaunimui reiškia Žalgirio mūšio dvasia

2025-07-07

Matijošaičiui teks aiškintis teisėsaugai: policija pradėjo ikiteisminį tyrimą

2025-07-07

Jaunimo verslo idėjoms – ekspertų pagalba ir iki 55 tūkst. eurų „Kickstart Lab“ programoje

2025-07-07
Andrius Gritėnas

Naujiena verslo pasaulyje: Kaune steigiamas naujas NT ir statybų verslo klubas – BNI Arka. Kviečiame prisijungti!

2025-07-07

Žygimantas Mauricas. Apokaliptinės demografinės prognozės nepasitvirtino: Lietuvoje – gyventojų skaičiaus augimas

2025-07-07

Pasiūlymai ką veikti Kauno rajone: šios savaitės renginių sąrašas

2025-07-07

Iškilmingos ceremonijos metu įteikti Kauno rajono garbės ženklai

2025-07-07

Geriausiems šalies studentams skirtos vardinės Prezidentų stipendijos: tarp apdovanotųjų – ir studijuojantys Kauno aukštosiose mokyklose

2025-07-07

Vaikystės traumos: kaip smurtas ir nepriežiūra veikia vaiko psichiką, kūną ir ateitį

2025-07-06

Ryškus Lietuvos akordas „EXPO 2025 Osakoje“: M. K. Čiurlionio kūryba pakerėjo japonus

2025-07-06

Žinomi žmonės karinių pramogų poligone – mūšio taktikos mokėsi ir moterys

2025-07-06

V. Gapšys į laisvę siekia išeiti skundais

2025-07-06

2030-ieji bus Vytauto Didžiojo metai

2025-07-06

Valstybės vadovai sveikina Mindaugo karūnavimo dienos proga

2025-07-06

„Štai aš siunčiu jus“ (Lk 10, 3) 14 eilinis sekmadienis

2025-07-05

Seimo narys siūlo pasirūpinti sukčių aukomis

2025-07-05

UAB “Kauniečiams”
Įmonės kodas: 307072731
PVM mokėtojo kodas: LT100017557011
Banko sąskaitos nr.: LT717044090113506715

info@kaunieciams.lt
Privatumo politika

Pranešk naujieną!

Pamatėte ar nugirdote kažką įdomaus ar šokiruojančio?
Pasidalinkite šia žinia su portalo skaitytojais.

Pasidalinti žinia

Copyright © 2025 Kauniečiams kasdienės naujienos