Skip to content
Kauniečiams kasdienės naujienos
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Išsikalbėk
Menu
Kauniečiams kasdienės naujienos
  • Redakcija
  • Kaunas, Kauno rajonas
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Politika
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Video
  • Renginiai
  • Grupės
  • Apklausos
  • Horoskopai
Menu Close
  • Naujienos 
    • Redakcija
    • Kaunas, Kauno rajonas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Politika
    • Kriminalai
    • Sportas
    • Video
  • Sportas
  • Horoskopai
  • Renginiai
  • Apklausos
  • Grupės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Išsikalbėk
Search for:

Prisijungti

Priminti slaptažodį

Neturite paskyros? Užsiregistruoti

Recover Password

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Registruotis

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Karšta vasara paskatino kandžių suaktyvėjimą: patarimai kaip apsisaugoti

  • 2018-10-03
  • Arturas Slepkovas
  • Naujienos
Dalinkitės

Dėl ypatingai šiltos vasaros, specialistai įspėja apie maistinių kandžių populiacijos pagausėjimą: kandys migruoja į žmonių gyvenamas patalpas, kur ieško sau tinkamo maisto bei tinkamų vietų dėti kaušinius. Jos veisiasi tokiuose biriuose produktuose kaip miltai, kruopos ar net daugelio namuose sutinkamuose duonos gaminiuose. Kaip nuo to apsisaugoti ir tinkamai laikyti maisto produktus, pataria kepyklų „Fazer Bakery Baltic“ gamybos ir tiekimo direktorė Zita Petkevičienė.

Kaip teigia kenkėjų kontrolės „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas, dėl neįprastai šiltos vasaros, kuri ganėtinai užsitęsė, šiuo metu pastebimas maistinių kandžių suaktyvėjimas, nes šilti orai turėjo įtakos kandžių veisimosi ciklui. Kuo šiltesni orai, tuo greičiau maistinės kandys vystosi.

Maistinės kandys maitinasi ir voratinkliais bei išnaromis teršia miltus, grūdus ar sėklas, riešutus, džiovintus vaisius, arbatžoles, makaronus, o taip pat daugelio lietuvių šeimose sutinkamą duoną bei kepinius. Pastebėjus kandis namuose, būtina surasti jų veisimosi židinį ir išvalyti bei dezinfekuoti spinteles. Taip pat svarbu žinoti svarbiausias prevencines priemones.

Kepyklų „Fazer Bakery Baltic“ atstovė Zita Petkevičienė pabrėžia, kad pagrindinė priemonė duonos gaminių apsaugojimui nuo kandžių – duonos laikymas tinkamoje pakuotėje ir sandarioje duoninėje.

„Dar prie gaminių lentynos atkreipkite dėmesį į duonos pakuotę – prieš perkant duonos produktus patikrinkite, ar įpakavimas nepažeistas. Tokiu atveju būsite tikri, kad ten nepateko kokių nepageidaujamų parazitų. Parsinešę duoną iš parduotuvės, ją laikykite originalioje pakuotėje – polietilenas ar popierius apsaugos duoną nuo dulkių, drėgmės ir kitų išorinių pavojų. Taip pat neužlaikykite namie duonos per ilgai, kai pasibaigia jos galiojimas – kuo ši šviežesnė, tuo mažesnė tikimybė duonoje rasti nepageidaujamų radinių“, – teigia  Z. Petkevičienė.

Jeigu duona yra laikoma jau kandimis užkrėstoje aplinkoje, tada parazitas gali patekti į gaminį, įsigrauždamas per pakuotę. Tačiau jeigu duona bus laikoma sandarioje duoninėje, kur nuolat palaikoma švara – kandys neturėtų patekti į produktą. Todėl „Fazer Bakery Baltic“ atstovė pataria duoninę reguliariai valyti.

Patraukliausia kandims – sudžiūvusi duona

Anot biologo L. Grigaliūno, patraukliausia kandims – jau kiek sudžiūvusi ir pastovėjusi duona.

„Visai šviežia ar vos kelių dienų duona nebus patraukli kandims dėl savo drėgmės. Kandys pagal savo biologiją mėgsta pastovėjusius, tikrai ne pirmo šviežumo gaminius. Jie labiau linkę maitintis kietais produktais, jiems patinka viskas, kas yra biru bei sausa. Todėl reikėtų itin atkreipti dėmesį į duonos šviežumą, kad ši ilgai spintelėje neužsilaikytų“, – teigia L. Grigaliūnas.

Z. Petkevičienė pritardama teigia, kad pagrindinė duonos prevencija nuo kandžių – suvartojimas ją dar šviežią ir minkštą.

„Šiais laikais vis daugiau žmonių gyvena vieni, namų ūkių sudėtis mažėja, tad dažna šeima nespėja suvalgyti didelio duonos kepalo iki jam sugendant ar sudžiūvant. Tam, kad turima duona nespėtų pasenti ar tapti kandžių taikiniu, visų pirma reiktų gerai pagalvoti, kiek duonos pajėgsite suvartoti. Jeigu matote, kad tradiciniai duonos kepalai jūsų namuose nespėja būti suvalgomi ir sudžiūva ar sugenda, rinkitės mažesnes pakuotes – taip visada galėsite mėgautis šviežia ir minkšta duona, nereikės maisto išmesti“, – pataria Z. Petkevičienė.

Kitas nemalonumas – grybelis ar pelėsis

Tačiau kandys – ne vieninteliai nemalonumai, kurie gresia prasidėjus šaltajam sezonui. Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančios drėgmės dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudenį labiau šildomi ir mažiau vėdinami namai sukuria pelėsiui tinkamesnę terpę.

„Mūsų kepyklos atliktų tyrimų metu paaiškėjo, kad pelėsiui veistis geriausia temperatūra yra apie 30-35 laipsnius. Tačiau paprastai kambario temperatūra būna 20-25 laipsniai, tad tinkamai laikant duoną, pelėsis veistis neturėtų. Pelėsio plitimui įtaką daro ir sąlyginai aukšta patalpos drėgmė, todėl nepamirškite užtikrinti, kad duona būtų laikoma kuo sausesnėje vietoje, negautų tiesioginių saulės spindulių“, – teigia Z. Petkevičienė.

Anot Z. Petkevičienės, jeigu pastebėjote pirmąsias pelėsio užuominas ant duonos, neužtenka pelėsio nupjauti ir tikėtis, kad likusi duona yra nepažeista. Nors dažnai pašalinus pelėsį likusi gaminio dalis atrodo sveika ir tinkama vartoti, tokį gaminį patartina išmesti. Tokias atvejais pelėsis greičiausiai jau būna išplitęs visame kepale.

„Fazer Bakery Baltic“ atstovė pabrėžia, kad nors kai kurie žmonės duoną laiko šaldytuve, taip pagreitinamas duonos senėjimo procesas. Nors tai padeda išvengti pelėsio, reikėtų atkreipti dėmesį, kad laikant šaldytuve, duona praranda savo skonines savybes, tampa kietesnė, lengviau trupa.

Z. Petkevičienė sako, kad tinkamos produktų laikymo sąlygos ir greitas jų suvartojimas garantuos, kad visada valgysite šviežią ir skanią duoną bei kitus maisto produktus.

Užsiprenumeruok naujienas tiesiai į savo el. paštą

Taip nepraleisi svarbiausių naujienų!


Panašūs straipsniai:

Kačerginės miškas bus atsodintas

2023-02-07

Pakaunėje skaitmenizuojamos vandenvietės

2023-02-07

Lietuvos treko dviratininkai stoja į kovą dėl olimpinių kelialapių

2023-02-07

Ukrainietį D. Šlominą susigrąžinę „Amber-Arlangos“ tinklininkai atsirevanšavo „Sūduvai“

2023-02-07

Ar Aleksoto gyventojai turi kur ramiai pasivaikščioti?

2023-02-07

Permainingas, bet sėkmingas Oberhofas: prasideda pasaulio biatlono čempionatas

2023-02-07

D. Šakalienė: visiems seksualinę prievartą patyrusiems vaikams turi būti užtikrinta kokybiška gynyba

2023-02-07

Dviratininkų lenktynėse Afrikoje – Elijaus Čivilio triumfas

2023-02-07

LKL valdybos posėdyje – trenerių peržiūros taisyklės pakeitimai

2023-02-07

Apdovanoti kilnaus sportinio elgesio laureatai – poelgiai verti daugiau nei medalio

2023-02-07

Naujienos Kauno klinikų Audinių bankas – svarbi transplantologijos dalis

2023-02-07

Siautėjęs Ą. Tubelis – NCAA konferencijos MVP

2023-02-07

E. Šetkus deda tašką futbolininko karjeroje: „Svarbiausia buvo pagarba šalia esantiems žmonėms“

2023-02-07

Trenerių štabas paskelbė Lietuvos moterų rinktinės penkioliktuką

2023-02-07

D. Sabonis NBA rungtynėse žaidė trigubo dublio ritmu, o „Kings“ sutriuškino „Rockets“

2023-02-07

Ko tikisi Kremlius kariaudamas Ukrainoje?

2023-02-07

Vasario 16 Kaune

2023-02-07

Skambi pergalė Alytuje: „Wolves“ LKL rungtynėse apgynė savo tvirtovę nuo „Žalgirio“ vyrų

2023-02-06

Reaguojant į skrydžius prie Baltijos valstybių sienų duomenys: sausio 29 – vasario 5 d.

2023-02-06

„Cascada-HC Garliava SM“ rankininkės – vėl čempionės

2023-02-06

„Kauno Žalgiris“ laimėjo bylą prieš Rumunijos futbolo klubą

2023-02-06

Licencijavimo komitetas A lygos licencijas išdavė 8 klubams

2023-02-06

„LTeam žiemos festivalyje“ tradiciškai susirungs sporto talismanai – turnyre laukia net 5 rungtys

2023-02-06

Nemokamas tvarus viešasis transportas: įgyvendinamas siekis ar populistinė idėja?

2023-02-06

Žalia šviesa aukščiausio lygio futbolui: Dariaus ir Girėno stadionui suteikta UEFA 4 kategorija

2023-02-06

„Aušrinė“ – Baltijos tinklinio lygos reguliariojo sezono nugalėtoja, „Kauno-VDU“ ekipa – trečia

2023-02-06

„Pelicans“ be J. Valančiūno NBA rungtynėse nušlavė D. Sabonio komandą

2023-02-06

Estijoje krito 15 metų laikęsis Lietuvos lengvosios atletikos rekordas

2023-02-06

Jonas Valančiūnas rimtos traumos išvengė, tačiau gali praleisti akistatą su Domantu Saboniu

2023-02-05

„Pieno žvaigždės“ dešimties pralaimėjimų seriją LKL nutraukė dvikovoje prieš „Neptūną“

2023-02-05




Pamatėte ar nugirdote kažką įdomaus ar šokiruojančio?
Pasidalinkite šia žinia su portalo skaitytojais.


Pasidalinti žinia

Rekvizitai

UAB “Informacinis centras”
Įmonės kodas: 305930633
PVM mokėtojo kodas: LT100014557711
Banko sąskaita: LT897044090102522014

info@kaunieciams.lt
Privatumo politika

Copyright © 2023 Kauniečiams kasdienės naujienos