Skip to content
Kauniečiams kasdienės naujienos
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Išsikalbėk
Menu
Kauniečiams kasdienės naujienos
  • Redakcija
  • Kaunas, Kauno rajonas
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Politika
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Video
  • Renginiai
  • Grupės
  • Apklausos
  • Horoskopai
Menu Close
  • Naujienos 
    • Redakcija
    • Kaunas, Kauno rajonas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Politika
    • Kriminalai
    • Sportas
    • Video
  • Sportas
  • Horoskopai
  • Renginiai
  • Apklausos
  • Grupės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Išsikalbėk
Search for:

Prisijungti

Priminti slaptažodį

Neturite paskyros? Užsiregistruoti

Recover Password

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Registruotis

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Alaus someljė: atsiminkite, kaip alų pateikti ir ragauti pagal etiketą

  • 2019-02-13
  • Arturas Slepkovas
  • Naujienos
Dalinkitės

Visuotinai priimtos gero elgesio taisyklės apima daugelį gyvenimo sferų. Dažniausiai įvardijami tokie stalo etiketo akcentai, kaip tinkamai prie lėkštės padėtas peilis ir šakutė, bet pamirštama, kad gėrimų ragavimui taip pat egzistuoja tam tikros taisyklės. Konkrečiai apie alaus ragavimo etiketą pasakoja alaus darykloje dirbantis Jonas Lingys.

1. „Putos žiedai“ parodys, ar taurė švari

Patiekalas, kuris yra valgomas iš prastai atrodančios lėkštės, niekada nebus toks skanus kaip valgis, kuris patiektas tinkamai ir gražiuose induose. „Švyturys-Utenos Alus“ someljė Jonas Lingys teigia, kad alaus ragavimui galioja tokia pati taisyklė.

„Vienas svarbiausių dalykų, susijusių su alaus gėrimo taisyklėmis, yra tinkamas alaus pateikimas. Vartotojas kartais pats to nežino, tačiau maždaug 30-40 procentų alaus skonio priklauso nuo tinkamo alaus pateikimo. Taurė turi būti švari, įpiltas alus turi būti su puta, o kai žmogus ragaudamas alų tuština taurę, puta slinkdama žemyn turi palikti vadinamus „putos žiedus“. Kitaip tariant, puta prilimpa prie vidinės taurės sienelės ir tai reiškia, kad taurė yra kokybiškai plaunama ir jog įpiltas alus yra šviežias“, – kalba Jonas Lingys.

2. Ta pati taurė nebetiks kitokiai alaus rūšiai

Svarbi ne tik taurės ar bokalo išvaizda, bet ir forma. Alaus someljė primena, kad skirtingose šalyse pasitaiko skirtingų taisyklių, iš kokių taurių alų reikėtų ragauti. Be to, skirtingos taurių ir bokalų formos lemia ir skirtingas alaus ragavimo patirtis.

„Vokietijoje priimtiniausi masyvesni bokalai su ąselėmis, kurių tūriai siekia netgi 1,5 litro. Anglijoje – mažesni ir platesni bokalai ir pintos, o, pavyzdžiui, Belgijoje – kiekviena gimusi alaus rūšis turi savo atskirą taurę. Egzistuoja tam tikri barai, kuriuose alus pilstomas tik į tam tikras taures. Belgijos aludariai ne tik sukuria alų, bet nori, kad jis būtų ragaujamas tik iš būtent tai alaus rūšiai ar daryklai skirtos taurės. Kalbant apie atskiras alaus rūšis – ragaujant tipinį lagerį taurės forma nėra labai svarbi. Kvietinį alų rekomenduojama ragauti iš į viršų siaurėjančios taurės – taip labiau koncentruojamas gėrimo aromatas. Tas pats galioja ir tamsiems, intensyvesniems eliams. Skirtingiems alaus tipams priskiriamos skirtingų formų taurės, nes tai lemia, kaip atsiskleis gėrimo skoninės savybės“, – pasakoja Jonas Lingys.

3. Ne visada alų reikia atšaldyti

Jonas Lingys primena, kad nereikėtų skubėti kišti alų į šaldytuvą. Kai kurias alaus rūšis derėtų ragauti šiltesnės temperatūros.

„Lagerius ir kvietinį alų reikėtų pateikti šaltesnius – maždaug 4-6 laipsnių temperatūros. Tamsesnės spalvos eliai geriami šiltesni – maždaug 8-12 laipsnių temperatūros, nes taip geriau atsiskleidžia elių aromatas. O, pavyzdžiui, viskio statinėse brandintą alų rekomenduočiau gerti kambario temperatūros – maždaug 18 laipsnių, nes aukštesnėje temperatūroje angliarūgštė pasišalina greičiau, taip atskleisdama įdomiausias alaus skonines ir aromatines savybes“, – teigia specialistas.

4. Galima gerti ir iš butelio

Egzistuoja ir taisyklės, kaip reikėtų alų įpilti. Nuo pylimo būdo priklauso ir alaus savybių išlaikymas bei tai, kaip atsiskleis gėrimo skonis ir aromatas.

„Jeigu alus į taurę pilamas iš kranelio – reikėtų bokalą ar taurę laikyti pasukus 45 laipsnių kampu. Kad būtų išvengta mikrobiologinės taršos, kranelis turėtų nesiliesti nei su taure, nei su pačiu alumi. Kai taurė prisipildo iki pusės – galima ją grąžinti į vertikalią poziciją. Tokiu būdu bus reguliuojamas alaus putos kiekis. Tos pačios taisyklės galioja pilant alų iš butelio“, – pasakoja J. Lingys.

Kalbėdamas apie tai, ar alų galima gerti iš butelio ar skardinės, Jonas Lingys teigia, kad tai priklauso nuo situacijos ir butelio talpos.

„Pirmą kartą ragaujant tam tikrą alaus rūšį, rekomenduočiau jį pilti į taurę – taip bus galima aiškiau pajusti gėrimo aromatą. Visgi, netgi ir aukščiausio lygio restorane nereikėtų baimintis ragauti alų iš buteliuko – etiketas to nedraudžia. Kita vertus, reikėtų nepamiršti, kad alų tiesiai iš butelio ragauti patartina, kai jų talpa yra ne didesnė nei 0,33 l, kitu atveju – alų reikėtų pilti į taurę ar bokalą“, – pataria „Švyturys-Utenos Alus“ someljė.

Užsiprenumeruok naujienas tiesiai į savo el. paštą

Taip nepraleisi svarbiausių naujienų!


Panašūs straipsniai:

Lietuvos merginų iki 19 metų futbolo rinktinės laukia išbandymai Europos čempionato atrankoje

2023-03-31

A. Šociko bokso turnyro startas: tituluoto ukrainiečio pergalė ir 7 medalius užsitikrinę lietuviai

2023-03-31

Į pasaulio čempionatą Lietuvos moterų ledo ritulio rinktinė vyksta kautis dėl aukso (VIDEO)

2023-03-31

G. Landsbergis: Europos vienybė – geriausias priešnuodis V. Putino branduoliniam šantažui

2023-03-31

J. Valančiūnas juokavo su treneriu, o „Pelicans“ laimėjo NBA rungtynes Vakarų konferencijos lyderių tvirtovėje

2023-03-31

Ir vaiką, ir močiutę užregistruoti pas gydytoją internetu gali šeimos nariai

2023-03-31

Dokumentinio filmo apie „Kaunas 2022“ režisierė: „Jei norėčiau atvaizduoti viską, kas vyko, vienam renginiui tektų pusantros sekundės“

2023-03-31

Lietuvos regbio rinktinės laukia žūtbūtinis mūšis Europos čempionate

2023-03-31

Maskva giria prorusišką Sakartvelo režimą

2023-03-31

Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai neturėjo vargo su vienu Eurolygos autsaiderių

2023-03-31

„Challenger Tour” serijos teniso turnyruose Prancūzijoje nutrūko šešių Ričardo Berankio pergalių serija

2023-03-30

Policijos pareigūnai kviečia atsiliepti nukentėjusius prekybininkus

2023-03-30

Jaunieji žalgiriečiai nesunkia pergalę pradėjo NKL ketvirtfinalio seriją

2023-03-30

“Atleto” krepšininkų staigmena NKL ketvirtfinalio serijos starte

2023-03-30

Lietuvos septyniolikmečių merginų futbolo rinktinė pergale užbaigė Europos čempionato atranką

2023-03-30

Lietuvos studentų krepšinio rinktinė sužinojo varžovus Universiadoje

2023-03-30

Išlikimo kovas tęsiantis K. Maksvytis: „Turime vienintelį skaičiavimą – kaip laimėti artimiausią mačą“ (VIDEO)

2023-03-30

Kelininkai darbuosis visose seniūnijose

2023-03-30

Apdovanojimas Ukrainos Aukščiausios Rados vadovui

2023-03-30

Valdininkai ir politikai privalo pirkti tam tikrą pieno krepšelį

2023-03-30

Šokių kolektyvas „Ąžuolas“ prisijaukino ir antrą „Aukso paukštę“

2023-03-30

Šimtas boksininkų A. Šociko turnyre stos į kovą dėl medalių: tarp jų – 13 lietuvių

2023-03-30

Zelenskis pakvietė Xi Jinpingą į Ukrainą

2023-03-30

Patvirtintos Lietuvos salės futbolo rinktinės dvikovų su Čekija datos

2023-03-30
lrp.lt nuotr

Prezidentas: turime būti pasirengę apginti demokratiją

2023-03-30

„Kauno Žalgirio“ salės futbolininkai artėja prie čempionų titulo, o kovoje dėl bronzos – lygybė

2023-03-30

Gyventojų idėjose dėmesys ir vaikams, ir senjorams

2023-03-30

Euforija Sakramente: dominavę „Kings“ ir D. Sabonis nutraukė istorinį prakeiksmą

2023-03-30

Senjorės pinigus išgelbėjo anūkės budrumas

2023-03-30

Iškovojęs pergalę “Žalgiris” išsaugojo devintą vietą Eurolygoje

2023-03-30




Pamatėte ar nugirdote kažką įdomaus ar šokiruojančio?
Pasidalinkite šia žinia su portalo skaitytojais.


Pasidalinti žinia

Rekvizitai

UAB “Informacinis centras”
Įmonės kodas: 305930633
PVM mokėtojo kodas: LT100014557711
Banko sąskaita: LT897044090102522014

info@kaunieciams.lt
Privatumo politika

Copyright © 2023 Kauniečiams kasdienės naujienos