Skip to content
Kauniečiams kasdienės naujienos
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Išsikalbėk
Menu
Kauniečiams kasdienės naujienos
  • Redakcija
  • Kaunas, Kauno rajonas
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Politika
  • Finansai
  • Kriminalai
  • Gyvenimas
  • Sportas
  • Video
  • Apklausos
Menu Close
  • Naujienos 
    • Redakcija
    • Kaunas, Kauno rajonas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Politika
    • Finansai
    • Kriminalai
    • Gyvenimas
    • Sportas
    • Video
    • Apklausos
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Išsikalbėk
Search for:

Prisijungti

Priminti slaptažodį

Neturite paskyros? Užsiregistruoti

Recover Password

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Registruotis

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Mėsainių kultūra auga: trys netikėti ir madingi gatvės maisto receptai

  • 2019-05-29
  • Kaunieciams.lt
  • Miestas

Šiandien pasaulyje minima tarptautinė mėsainių diena, kurios metu šiuo patiekalu sau leidžia pasimėgauti daugelis. Grilio mėgėjų bendruomenės įkūrėjas Tomas Petryla tikina, kad šiuo metu gatvės maistas yra vienas iš sparčiausiai maisto kultūroje augančių sektorių. O mėsainiai – tai labai svarbi šios kultūros dalis, kuri pastaraisiais metais itin smarkiai pasikeitė. Tad kokie vėjai dominuoja mėsainių madose ir kokius rinktis šios vasaros grilio vakarėliams?

5cecdfbadcc7e„Gatvės maisto kultūra auga ne tik visame pasaulyje, bet ir Lietuvoje: atsiranda vis daugiau gatvės prekeivių su maisto furgonais, miestuose pastebime vis daugiau šios temos renginių. Gatvės maistas skverbiasi ir į restoranų meniu. Žmonės ieško patikimų gamintojų ir ingredientų, restorano lygio kokybiško maisto už prieinamas kainas. O viso to epicentre – mėsainiai, kurie vis dar išlieka vienais svarbiausių, tik jų sudėtis ir ingredientai pastaruoju metu ženkliai pasikeitė“, – sako T. Petryla.

Anot grilio entuziasto, mėsainius šiandien lietuviai valgo ne tik mieste, bet ir gaminasi patys namuose, nes tam yra puikios sąlygos – prekybos centruose ir specializuotose parduotuvėse atsiranda kokybiškų bandelių, mėsos paplotėlių ir padažų.

Ko reikia tobulam mėsainiui?

Anot T. Petrylos, viskas prasideda nuo bandelės, todėl jis rekomenduoja rinktis prancūziškas brioche bandeles, kurios jau tapo mėsainių klasika. Brioche bandelės yra turtingo skonio, o paskrudinus įgauna ypatingą aukso blizgesį. Mėsainiai su šia bandele neišsiardo, ingredientai neišbyra.

„Gardėsio“ duonos produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius tikina, kad brioche tipo bandelės išsiskiria ir savo unikalia tekstūra.

„Brioche bandelių tešla ir struktūra yra švelnesnė, nei kitos tradicinės tokių kepinių rūšys. Nors kai kurios mėsainių bandelės yra gaminamos tik iš vandens, mielių ir miltų, brioche yra „turtingos“ tešlos gaminys, nes jos gamyboje yra naudojami riebesni ingredientai kaip margarinas ar sviestas, taip pat kiaušiniai. Būtent jie suteikia brioche minkštesnę tekstūrą ir patrauklesnį bei kiek saldesnį skonį. Be to, kandant ši bandelė nesutrupa ir netysta, o tai ypač svarbu kokybiškiems mėsainiams”, – komentuoja T. Aleknavičius.

Antrasis svarbiausias mėsainio ingredientas – tai mėsos, žuvies ar vegetariškas paplotėlis. Pastarųjų įvairovė šiandien, anot T. Petrylos – didžiulė.

5cecdfba34fe2„Šiandien mėsainius valgome ne tik su tradiciniu jautienos paplotėliu, bet ir aviena, lašiša, krabų mėsa ar net krevetėmis. Apskritai, mėsainis – tai ne tik sumuštinis, tai gurmaniškas malonumas su tokiais ingredientais kaip triufelių aliejus, žąsų kepenėlių paštetas, svogūnų čatnis ar saldinta šoninė. Tad mėsainis nebėra tiesiog gabalėlis mėsos tarp dviejų riekelių duonos“, – sako T. Petryla.

Mėsainis su harisa padažu ir halloumi sūriu

Viena didžiausių šio sezono mėsainių tendencijų – etniškumas. Mėsainiai nebesiejami tik su amerikietiškąja tradicija. Nuo Meksikos ir Azijos, iki korėjiečių, graikų ar peruvietiškos – šį sezoną dominuos visos virtuvės. Kartu su etniškumu populiarėja egzotiški ir netikėti sūriai, keičiantys įprastą čederį.

„Padažas vis dažniau taip pat egzotiškas, kečupas ir majonezas šią vasarą bus antrame plane. Todėl šį sezoną rekomenduoju išbandyti marokietiško skonio įkvėptą mėsainį su ėriena, harisos padažu ir halloumi sūriu“, – teigia T. Petryla.

Ingredientai: 2 a. š. alyvuogių aliejaus, apie 300 g maltos ėrienos, 2 „Gardėsio“ mėsainių bandelių, 1 svogūno, 100 g halloumi sūrio, 1 v. š. rudojo cukraus, pusės paprikos, 1 v. š. harisos padažo, 4 v. š. humuso, saujos kalendros, saujos mėtų lapų, jūros druskos ir juodųjų pipirų, saujos rukolos, čili dribsnių.

Paruošimas: Iš ėrienos faršo, druskos, pipirų, kalendros ir mėtų lapelių suformuokite maždaug dviejų pirštų storio mėsos paplotėlius. Apkepkite mėsą keptuvėje arba ant grilio, kol abi jos pusės apskrus. Tuomet apkepkite „Gardėsio“ mėsainių bandeles (5-6 minutes) ir halloumi sūrį, kol šis apskrus.

Į gerai įkaitintą keptuvę įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną. Kepkite, kol pageltonuos. Į apkeptus svogūnus sudėkite 1 v. š. rudojo cukraus, griežinėliais pjaustytą papriką ir harisos padažą. Viską pakepkite ant mažos ugnies, kol cukrus ištirps ir susiglazūruos.

Turimas bandeles aptepkite humusu, ant jo dėkite rukolos lapus, apkeptos ėrienos mėsos paplotėlius, o ant jų – halloumi sūrį. Viską pagardinkite svogūnų ir paprikos mišiniu, o ant viršaus uždėkite antrą bandelę.

Mėsainis su kimchi

5cecdfb9bb11cKimchi – tai tradicinis korėjiečių virtuvės pasididžiavimas, vitaminų, fermentų ir gerųjų bakterijų šaltinis, susidedantis iš kopūstų ir ridikų. Tai viena ryškiausių šių metų maisto tendencijų, atsirandančių ir mėsainių madose.

„Šalia kimchi galite paskaninti mėsainį papildomu kiekiu baltymų, pavyzdžiui, papildoma juostele šoninės arba keptu kiaušiniu, kuris dabar labai madingas“, – sako T. Petryla.

Ingredientai: apie 300 g jautienos pjausnių, 2 a. š. druskos ir pipirų, šlakelis alyvuogių aliejaus, 2 „Gardėsio“ mėsainių bandelių, 3 v. š. naminio majonezo, 1 v. š. grūdėtų garstyčių, pusė puodelio kimchi, 2 kiaušiniai, sauja rukolos lapų, marinuoti čili pipirai ir kornišonai.

Paruošimas: Supjaustykite jautienos pjausnius į plonas juosteles, pagardinkite jas druska ir pipirais. Gerai įkaitinkite keptuvę su alyvuogių aliejumi, įdėkite jautienos juosteles ir kepkite jas keletą minučių, arba kol švelniai apskrus.

Kiaušinius iškepkite gerai įkaitintoje keptuvėje, pagardinkite juos jūros druska ir čili dribsniais. Mėsainių bandeles apkepkite keptuvėje ar grilyje, kol paruduos. Majonezą sumaišykite su grūdėtomis garstyčiomis ir aptepkite šiuo padažu mėsainių bandeles. Uždėkite rukolos lapų, tada sudėkite dar šiltas apkeptas jautienos juosteles, ant jų uždėkite kimchi kopūstų. Galiausiai uždėkite keptą kiaušinį, o ant jo – bandelę, apteptą padažu. Patiekite mėsainį su marinuotais čili pipirais ir kornišonais.

Veganiškas suktinis

Veganiški ir vegetariški mėsainiai – tai viena sparčiausiai augančių tendencijų gatvės maisto srityje.

„Tačiau nevalgantiems gyvūninės kilmės produktų, netinka brioche bandelės. Tokiu atveju siūlyčiau neieškoti veganiškų brioche alternatyvų, nes skonis vis tiek bus ne toks pat. Verčiau išbandyti veganiškus daržovinius paplotėlius ir ruošti suktinukus“, – teigia T. Petryla.

Ingredientai daržovių suktinukui: 4 „Gardėsio“ daržovinių paplotėlių, pusės žaliosios paprikos, vienos morkos, saujos špinatų, mažo agurko, saujos svogūnų laiškų ir kalendrų, ketvirtadalio mėlynojo kopūsto, 1 saldžiosios bulvės, salotų lapų, moliūgų sėklų, saulėgrąžų, žaliosios citrinos. Padažui: 2 v. š. riešutų sviesto, 4 v. š. kokosų pieno, šviežio imbiero, 1 a. š. rudojo cukraus, 2 a. š. sojų padažo, 1 v. š. medaus.

Plonomis juostelėmis supjaustykite saldžiąją bulvę, apšlakstykite tyru alyvuogių aliejumi, jūros druska ir grūstais pipirais – juosteles kepkite orkaitėje apie 30 min., 180 laipsnių temperatūroje.

Supjaustykite papriką, morkas, agurkus, špinatus, svogūnų laiškus plonomis juostelėmis. Sutarkuokite mėlynąjį kopūstą. Visas supjaustytas daržoves sudėkite ant daržovinių paplotėlių (vienam suktinukui reikės dviejų). Taip pat sudėkite jau iškeptas ir gerai apskrudusias saldžiųjų bulvių juosteles.

Riešutų sviestą, kokosų pieną, tarkuotą imbierą, sojų padažą ir rudąjį cukrų sudėkite į smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės. Į masę įpilkite 2 a. š. sojų padažo ir pagardinkite viską medumi.

Padažu lengvai apglaistykite daržoves. Pašlakstykite viską šviežių žaliųjų citrinų sultimis ir pabarstykite moliūgų bei saulėgrąžų sėklomis. Tada švelniai susukite suktinuką.

Užsiprenumeruok naujienas tiesiai į savo el. paštą

Taip nepraleisi svarbiausių naujienų!


Panašūs straipsniai:

Vaikystės traumos: kaip smurtas ir nepriežiūra veikia vaiko psichiką, kūną ir ateitį

Ryškus Lietuvos akordas „EXPO 2025 Osakoje“: M. K. Čiurlionio kūryba pakerėjo japonus

Žinomi žmonės karinių pramogų poligone – mūšio taktikos mokėsi ir moterys

V. Gapšys į laisvę siekia išeiti skundais

2030-ieji bus Vytauto Didžiojo metai

Valstybės vadovai sveikina Mindaugo karūnavimo dienos proga

„Štai aš siunčiu jus“ (Lk 10, 3) 14 eilinis sekmadienis

Seimo narys siūlo pasirūpinti sukčių aukomis

Ieškomi geriausi Lietuvos STEAM mokytojai – prasidėjo „Ateities kūrėjų 2025“ apdovanojimai

Baltarusų šnipas inicijuoja mainus: nori būti iškeistas į įkalintus lietuvius

Valstybės dienos renginiai Kaune

Ką manote apie naująją Rotušės aikštės dangą? Išsakykite savo nuomonę apklausoje

Sukčiai nesnaudžia: atranda vis naujas žmonių mulkinimo schemas

Jau greitai dirbtinis intelektas pats norės kalbėtis su jumis

D. Trumpas žada surengti mišrių kovos menų turnyrą prie Baltųjų rūmų

Skaitmeninis šlamštas telefone: štai kaip sumažinti netvarką

Uogų sezonas: kas stiprina organizmą, o kas – sukelia audrą pilve?

Vykstančių į Lenkiją laukia sustiprintos patikros: kontrolė bus vykdoma 13-oje vietų

Mirė Q. Tarantino filmų žvaigždė, aktorius M. Madsenas

Astronomai Saulės sistemoje aptiko dideliu greičiu skriejančią kometą

Lietuvos kalėjimų tarnybos direktoriui – nemalonumai: tarnybinis patikrinimas gali būti tik pradžia

Siūlo bausti P. Gražulį 10 tūkst. eurų bauda

Lietuva vertins branduolinės energetikos plėtros galimybes – Ignalinos atominė elektrinė prisidės ekspertiškai

Lietuvos zoologijos sodui – 87-eri: kartu su gamta, bendruomene ir ateities planais

Tomas Čyvas

Nuo Vilniaus iki pat Manilos nieko naujo (video)

Sklinda nevilties šauksmas: šuniukus gelbėjančiai įstaigai pačiai reikia gerų žmonių pagalbos

Premjerui G. Paluckui neramios dienos: prieš jį ir valdančiuosius rengiamas protestas

IX forto pėdsakas Miuncheno „Bayern“ istorijoje: Oto Alberto Byro šeimos likimas

Vasariška sporto fiesta Birštone: danguje varžysis karšto oro balionų oreiviai, žemėje – galiūnai

Ką daryti, jei stogo santvaros pradėjo girgždėti?

Ar „ChatGPT“ gali padėti SEO optimizacijai?

Sportas ir klimato realybė: kaip aplinkos pokyčiai formuoja naują sportinę kasdienybę

Indijos pilietis Kaune stos prieš teismą dėl galimo kanapių platinimo nepilnametėms

Kauno zoologijos sode nulūžusi šaka nukrito ant ledų pardavėjos

V. Matijošaičio sužalotas pėsčiasis išleistas gydytis, policija pradeda administracinę teiseną

Planas vasarai: gražiausi Europos miesteliai, kurie atrodo lyg iš pasakos

Laikas pasilepinti: vasariški kavos receptai

Kauno meras V. Matijošaitis partrenkė per pėsčiųjų perėją ėjusį vyrą

Po gaisro „Kauno švara“ tęsia veiklą

Kaune sprogo granata: atliekamas ikiteisminis tyrimas

Lietuvos sparčiai auga skaitmeninis verslas: lenkiame ES vidurkį

Liepos 1 d. – ekskursija, ženklinanti Antanui Poškai ir Matui Šalčiui skirtos kelionės pradžią Kaune

Tomas Čyvas

Nusipirkai automobilį? Neskubėk džiaugtis

Kaune iš vyro plėšikas atėmė 30 tūkst. eurų

Švedijos karalienės slaugos konkursą laimėjusi Jurgita: turime keisti požiūrį į pacientą

Kuri sporto šaka gali padėti prailginti gyvenimo trukmę?

Dirbtinis intelektas jau sėdi prie personalo atrankų stalo

„Čekutininkams“ palankios BK pataisos Seime įveikė svarstymo stadiją

Plėšimu ir neatsargiu gyvybės atėmimu kaltinamas I. Molotkovas: labai gailiuosi

Atvira ar įstiklinta? Kaip išsirinkti tinkamiausią verandos tipą savo namams

Vaikas ant keturračio: kaip jį išmokyti važiuoti ir užtikrinti saugumą?

Seimas linkęs leisti savivaldybėms rinkti rinkliavą už eismo ribojimus

Pareigūnų piketas: policininkai kvietė G. Palucką į ekipažą

A. Kandrotas-Celofanas paleistas į laisvę

Teismas sujungė nuomonės formuotojos S. Lipnės įmonės ir buvusios darbuotojos bylas

A. Klišonis: savivalda gali priimti tikslesnius sprendimus nei desovietizacijos komisija

Liberalai siūlo kandidatus pirmininko rinkimams: daugiausiai palaikymo sulaukia V. Čmilytė-Nielsen

„Western Union“ pastatą sprogdinęs jaunuolis nuteistas už J. Juškaitės ir B. Sabatauskaitės niekinimą

Aukščiausio lygio sportininkus parengusiems treneriams siūloma mokėti rentas

Būti žmogumi ir internete: kaip mokytis skaitmeninio pilietiškumo

Vaikų žaidimų aikštelės: kokie pavojai jose slypi?

Lenkija rengia meno vertybių išvežimo planus, jei Rusija užpultų

Laukia dar vienas protestas: pareigūnai reikalaus didesnių algų

Šauliai su Vokietijos brigados medikais dalyvavo pratybose „Elektrėnų skydas 2025“.

Vis dar nepasimoko: Kauno autoserviso vadovas ir darbuotojas nuteisti dėl atlyginimų išmokėjimo „vokeliuose“

Joninių renginiai Kaune

Skaitmeninio matomumo didinimas: ar verta rinktis marketingo agentūrą?

Prienų rajone nukrito sklandytuvas, du vyrai gydomi ligoninėje

Nuo pirmadienio vairuotojai susidurs su laikinais sunkumais: bus draudžiamas eismas Sargėnų estakada

JAV jungiasi į karą: sudavė triuškinantį smūgį Irano branduolinei infrastruktūrai

Kauno regiono forumas atskleidė ES investicijų galią

Pagaliau susiprotėjo: pasienyje dingus Rusijos piliečiui, sprendžiama, kaip sustiprinti tranzitinių traukinių kontrolę

Policija per Jonines rengs reidus ir tikrins vairuotojų blaivumą

Kaune pradedamos dar vieno tilto statybos: jungtis tarp Senamiesčio ir Vilijampolės pasitarnaus pėstiesiems ir dviratininkams

Dėl kapitalinio remonto laikinai keisis eismas Birželio 23-iosios gatvėje

Kad švenčių neaptemdytų nelaimė: ekspertų įžvalgos apie pavojingus dūmus

„AquaSpot“ vakarėlyje prie Kauno marių – garsenybės, dievinančios vandens bei saulės pramogas

Seimo narys K. Podolskis teigia nežinąs kaip jo kuro čekiai atsirado pas merą P. Isodą

Skrydis aplink Lietuvą: oreiviai kyla į pažintinę aviacijos kelionę

Ypatinga Vytauto Didžiojo karo muziejaus rinkinių vertybė – brg. gen. Kaziui Skučui dovanota dėžutė cigarams

Joninės su LRT: nuo šventinio koncerto Nidoje iki specialios filmų programos

Nepastebimas pavojus iškylos metu: kada padažai ir prieskoniai gali pakenkti sveikatai

Seimas nepritarė Laisvės gynėjų dienos įtraukimui į švenčių sąrašą

Buvusį Seimo narį T. V. Raskevičių „į laužą“ komentaru siuntęs vyras lieka išteisintas

Tomas Čyvas

STT, čekiukai ir niekdara

Vilties šventei artėjant

Pabėgimas į gamtą: ką pasiimti, kad žvejyba taptų malonumu, o ne iššūkiu?

Kauno teismas ėmėsi pacienčių slaptu filmavimu kaltinamo ginekologo V. Abraičio bylos

Etikos sargų prašys išsiaiškinti, kiek BK pataisas inicijavusių Seimo narių gali turėti interesų konfliktą

Kur rasti stilingų rūbų už prieinamą kainą?

Nosies korekcija vasarą: ar tai – geras metas operacijai?

Apie „Žalgirio“ sunkumus kalbėjęs L.Kleiza: Trinchieri rotacijas yra sunku suprasti

Saulė ir sveikata: kaip suderinti malonumą su saugumu

„Teka loftai“ – šiuolaikiška erdvė jūsų gyvenimui ar verslui

VRM ministras: rudenį bus skelbiamas antras etapas priedangoms savivaldybėse finansuoti

Ieškomas iš tranzitinio traukinio pabėgęs Rusijos pilietis

Pradėtas tyrimas dėl chuliganiškai besielgusio vairuotojo

COVID-19 testų byloje liudijęs S. Skvernelis: nesuprantu, ką L. Jaruševičienė veikia teisme

Kaip apsaugoti dvirates transporto priemones nuo ilgapirščių?

Norintiems pradėti verslą? Jums reikia žinoti 3 būtinus žingsnius

Kauno miesto savivaldybė apjungs dalį seniūnijų

Teismas atmetė kalinčio R. Kurlianskio ieškinį STT pareigūnui

Vaikystės traumos: kaip smurtas ir nepriežiūra veikia vaiko psichiką, kūną ir ateitį

2025-07-06

Ryškus Lietuvos akordas „EXPO 2025 Osakoje“: M. K. Čiurlionio kūryba pakerėjo japonus

2025-07-06

Žinomi žmonės karinių pramogų poligone – mūšio taktikos mokėsi ir moterys

2025-07-06

V. Gapšys į laisvę siekia išeiti skundais

2025-07-06

2030-ieji bus Vytauto Didžiojo metai

2025-07-06

Valstybės vadovai sveikina Mindaugo karūnavimo dienos proga

2025-07-06

„Štai aš siunčiu jus“ (Lk 10, 3) 14 eilinis sekmadienis

2025-07-05

Seimo narys siūlo pasirūpinti sukčių aukomis

2025-07-05

Ieškomi geriausi Lietuvos STEAM mokytojai – prasidėjo „Ateities kūrėjų 2025“ apdovanojimai

2025-07-05

Baltarusų šnipas inicijuoja mainus: nori būti iškeistas į įkalintus lietuvius

2025-07-05

Valstybės dienos renginiai Kaune

2025-07-05

Ką manote apie naująją Rotušės aikštės dangą? Išsakykite savo nuomonę apklausoje

2025-07-05

Sukčiai nesnaudžia: atranda vis naujas žmonių mulkinimo schemas

2025-07-04

Jau greitai dirbtinis intelektas pats norės kalbėtis su jumis

2025-07-04

D. Trumpas žada surengti mišrių kovos menų turnyrą prie Baltųjų rūmų

2025-07-04

Skaitmeninis šlamštas telefone: štai kaip sumažinti netvarką

2025-07-04

Uogų sezonas: kas stiprina organizmą, o kas – sukelia audrą pilve?

2025-07-04

Vykstančių į Lenkiją laukia sustiprintos patikros: kontrolė bus vykdoma 13-oje vietų

2025-07-04

Mirė Q. Tarantino filmų žvaigždė, aktorius M. Madsenas

2025-07-03

Astronomai Saulės sistemoje aptiko dideliu greičiu skriejančią kometą

2025-07-03

Lietuvos kalėjimų tarnybos direktoriui – nemalonumai: tarnybinis patikrinimas gali būti tik pradžia

2025-07-03

Siūlo bausti P. Gražulį 10 tūkst. eurų bauda

2025-07-03

Lietuva vertins branduolinės energetikos plėtros galimybes – Ignalinos atominė elektrinė prisidės ekspertiškai

2025-07-02

Lietuvos zoologijos sodui – 87-eri: kartu su gamta, bendruomene ir ateities planais

2025-07-02
Tomas Čyvas

Nuo Vilniaus iki pat Manilos nieko naujo (video)

2025-07-02

Sklinda nevilties šauksmas: šuniukus gelbėjančiai įstaigai pačiai reikia gerų žmonių pagalbos

2025-07-02

Premjerui G. Paluckui neramios dienos: prieš jį ir valdančiuosius rengiamas protestas

2025-07-02

IX forto pėdsakas Miuncheno „Bayern“ istorijoje: Oto Alberto Byro šeimos likimas

2025-07-01

Vasariška sporto fiesta Birštone: danguje varžysis karšto oro balionų oreiviai, žemėje – galiūnai

2025-07-01

Ką daryti, jei stogo santvaros pradėjo girgždėti?

2025-07-01

UAB “Kauniečiams”
Įmonės kodas: 307072731
PVM mokėtojo kodas: LT100017557011
Banko sąskaitos nr.: LT717044090113506715

info@kaunieciams.lt
Privatumo politika

Pranešk naujieną!

Pamatėte ar nugirdote kažką įdomaus ar šokiruojančio?
Pasidalinkite šia žinia su portalo skaitytojais.

Pasidalinti žinia

Copyright © 2025 Kauniečiams kasdienės naujienos