Nors kiaulienos šonkauliai atrodo neatsiejami nuo dūmo kvapo ir kepimo grilyje, tačiau šaltuoju metų laiku jį kurti prisiverčia ne visi. Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalinasi paprastu, tačiau puikiu receptu, kaip sultingus kiaulienos šonkaulius išsikepti namų orkaitėje.
Grilio klasika laikomų kiaulienos šonkaulių populiarumas pastaraisiais metais auga itin sparčiai. „Karantinas žmones privertė dažniau suktis namų virtuvėje ir patobulino kulinarinius įgūdžius. Praėjusiais metais daugiau nei trečdaliu išaugę kiaulienos šonkaulių paklausa rodo, kad šis patiekalas sulaukia vis didesnio dėmesio. Auga ir šviežių pusgaminių, ir jau kepimui paruoštų kiaulienos šonkaulių pardavimai“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.
Kepimui paruoštus šonkaulius be didesnių pastangų galima iškepti tiesiog orkaitėje, svarbu nustatyti tinkamą temperatūrą ir kepimo laiką. Itin paklausūs kiaulienos šonkauliai su barbekiu skonio marinatu, tiesa, pernai didelio dėmesio sulaukė ir „Maximos“ pasiūlytos naujovės – šonkauliai su vyšnių, taip pat mėlynių bei medaus su garstyčiomis marinatais.
Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos departamento vadovė B. Baratinskaitė dalinasi receptu, kaip patiems pasiruošti kiaulienos šonkaulius ir juos išsikepti namų virtuvės orkaitėje.
Orkaitėje kepti sultingi kiaulienos šonkauliukai
Reikės: 1 kg kiaulienos šonkaulių, 1 citrinos sulčių, namie paruošto arba parduotuvėje įsigyto prieskonių mišinio, barbekiu padažo.
Prieskonių mišiniui paruošti reikės: 2 v. š. rudojo cukraus, 2 a. š. aitriosios paprikos miltelių, 2 a. š. saldžiosios paprikos miltelių, žiupsnelio druskos bei garstyčių miltelių, 1 a. š. džiovintų raudonėlių, po pusę šaukštelio česnakų miltelių ir maltų juodųjų pipirų.
Barbekiu padažui reikės: 2 šaukštelių alyvuogių aliejaus, pusės svogūno, 1 česnako skiltelės, pusės puodelio obuolių sidro acto, pusės puodelio vandens, pusės puodelio pomidorų padažo, pusės puodelio rudojo cukraus, 2 šaukštelių aštrių garstyčių, šaukštelio Vorčesterio padažo, 2 šaukštelių paprikos miltelių.
Pirmiausia paruoškite padažą: keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkintą svogūną bei česnaką, kol šie įgaus auksinį atspalvį. Sudėkite visus likusius ingredientus ir kaitinkite, kol padažas užvirs. Sumažinkite kaitrą ir vis pamaišydami virkite padažą apie 25 min., kol jis sutirštės. Paruoštą padažą galite naudoti šonkauliams aptepti, patiekti jau su iškepusiais šonkauliais prie pasirinkto garnyro ar prie kito mėsos patiekalo.
Įkaitinkite orkaitę iki 150°C. Šonkauliai turi turėti šiek tiek riebalų, tačiau ne per daug. Jei riebalai dengia visą šonkaulių eilę, atsargiai pašalinkite riebalų sluoksnį – jų turi likti tiek, kad būtų gražiai pasiskirstę juostelėmis tarp raumenų. Šonkaulius įtrinkite citrinos sultimis ir prieskonių mišiniu. Mėsą dėkite ant kepimo formos ir sandariai uždenkite folija, blizgančia puse į išorę. Kepkite 2–2,5 val., kol mėsa bus minkšta ir lengvai atsiskirs nuo kaulo. Ištraukite šonkaulius iš orkaitės ir nupilkite susidariusį skystį. Padidinkite orkaitės karstį iki 270°C, o tuo tarpu šonkaulius aptepkite barbekiu padažu ir dar 5 min. pašaukite į orkaitę, kol gražiai apskrus.
„Prie šių šonkauliukų puikiai tiks orkaitėje keptos bulvės bei šviežių daržovių salotos. Nesijaudinkite, jeigu padažo paruošėte per daug – barbekiu padažas puikiai tiks patiekti jau su iškepusiais šonkauliais prie pasirinkto garnyro ar prie kito mėsos patiekalo“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertė B.Baratinskaitė.