Obuolių pyragas – tai vienas populiariausių desertų, kuris yra kepamas kone visose pasaulio šalyse. Šis konditerinis gaminys žavi ypatingu aromatu ir tiesiog pasakišku skoniu, tad nieko keisto, kad įvairiose pasaulio šalyse laikomasi tam tikrų savitų obuolių pyrago ruošimo tradicijų. Pasidomėkime, kokiomis ypatybėmis pasižymi skirtingose pasaulio vietose kepami obuolių pyragai.
Amerikietiškas obuolių pyragas
Tradiciškai tokį pyragą sudaro trys sluoksniai – sviestinė tešla, obuolių įdaras ir grotelėmis supintas sviestinės tešlos „dangtis“. Šis kepinys JAV išpopuliarėjo maždaug XVII-XVIII amžiuje. Šiandien amerikietiškas obuolių pyragas gali būti patiekimas ne tik su plakta grietinėle ar ledais, bet taip pat ir su čederio sūriu.
Kroatiškas obuolių pyragas
Šis sluoksniuotos tešlos pyragas gaminamas su piene mirkytomis aguonomis, varške ir smulkintais riešutais. Paruoštas desertas taip pat pagardinamas grietinės ir sviesto mišiniu. Tradicinis kroatiškas pyragas buvo pradėtas kepti Šiaurės Kroatijoje, tačiau vėliau išpopuliarėjo ne tik šioje šalyje, bet taip pat ir kitose Balkanų valstybėse.
Angliškas obuolių pyragas
Šis konditerinis gaminys dažnai gardinamas ruduoju cukrumi, cinamonu bei kitais prieskoniais. Pyragas yra patiekiamas su traškia avižinių dribsnių plutele ir ledų kaušeliu. Toks desertas yra populiarus kone visose anglakalbėse šalyse, o britai ir amerikiečiai iki šio nepriėjo vieningos nuomonės dėl šio deserto kilmės.
Itališkas obuolių pyragas
Italai obuolių pyragą kepa iš trapios tešlos su užlenktais kraštais. Italijoje įprasta į įdarą dėti ne tik obuolių, bet taip pat ir citrusinių vaisių žievelės. Manoma, kad tradicinis itališkas obuolių pyrago receptas buvo sukurtas XV amžiuje.
Austriškas štrudelis
Šis pyragas kepamas iš plonos ir elastingos tešlos su obuolių, cukraus, cinamono ir romo įdaru. Austriškas štrudelis išpopuliarėjo aštuonioliktajame amžiuje. Manoma, kad sukurti šį receptą austrus įkvėpė turkų konditerijos tradicijos.
Liuksemburgo obuolių pyragas
Liuksemburgo obuolių pyrago tešla yra minkšta ir puri, o jo įdarui neretai naudojami ne tik obuoliai, bet taip pat ir džiovintos slyvos. Pyragas tradiciškai užpilamas kiaušinių, cukraus ir pieno plakiniu. Taip pat šis obuolių pyragas neretai yra glazūruojamas cinamoniniu persikų džemu.
San Marino obuolių pyragas
Šis tradicinis San Marino kepinys ruošiamas iš kvietinių ir kukurūzų miltų mišinio, obuolių, razinų bei džiovintų figų. Taip pat šis pyragas neretai yra gardinamas apelsinų ir citrinų žievele, medumi ir cinamonu. Tradicinis San Marino pyragas yra populiarus ir Šiaurės Italijoje.
Prancūziškas obuolių pyragas
Apverstas obuolių pyragas buvo sukurtas „Tatin“ viešbutyje, Prancūzijoje. Gaminant obuolių pyragą pasitaikė nedidelė nesėkmė: karamelizuojant obuolius buvo šiek tiek persistengta. Reikėjo suktis iš padėties, todėl ant viršaus buvo uždėtas tešlos lakštas, ir tuomet pyragas pašautas į krosnį. Apvertus pyragą paaiškėjo, kad rezultatas yra dar geresnis nei buvo tikėtasi, todėl toks obuolių pyragas yra populiarus jau 130 metų.