Skip to content
Kauniečiams kasdienės naujienos
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Išsikalbėk
Menu
Kauniečiams kasdienės naujienos
  • Redakcija
  • Kaunas, Kauno rajonas
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Politika
  • Finansai
  • Kriminalai
  • Gyvenimas
  • Sportas
  • Video
  • Apklausos
Menu Close
  • Naujienos 
    • Redakcija
    • Kaunas, Kauno rajonas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Politika
    • Finansai
    • Kriminalai
    • Gyvenimas
    • Sportas
    • Video
    • Apklausos
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Išsikalbėk
Search for:

Prisijungti

Priminti slaptažodį

Neturite paskyros? Užsiregistruoti

Recover Password

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Registruotis

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Aludarių eksperimentai stebina netikėtais skoniais ir kvapais

  • 2018-12-25
  • Kaunieciams.lt
  • Naujienos

Vis daugiau žmonių supranta, kad alų galima rinktis ne tik pagal šviesią ar tamsią spalvą. Aludariai nuolat ieško vis kitokio skonio – tokio, kuris galėtų nustebinti. Todėl naujų receptų įkvėpimo jie semiasi net iš kitų gėrimų, pavyzdžiui, viskio ar vyno, ir jų gaminimo technologijų. Tokį gamybos principą pirmieji prisiminė amerikiečiai, tačiau jais seka ir Lietuvos aludariai.

Alui brandinti naudojamos viskio statinės – idėja iš protėvių

Senovėje žmonės alų laikydavo medinėse statinėse – taip jį buvo bandoma apsaugoti nuo netinkamų rūgimo procesų ir kitų išorinių veiksnių įtakos. Įvykus industrializacijai, pasirinkta šį gėrimą laikyti geležinėse talpose ir tai puikiai padėjo jam atsilaikyti nuo nepageidaujamų aplinkinių veiksnių. Tačiau dabar alaus gamintojai vis dažniau atsigręžia į protėvių taikytus metodus.

„Nors šiuolaikinius vartotojus tai gali nustebinti, alaus brandinimas medinėse statinėse nėra naujovė – labai seniai taip darydavo mūsų protėviai. Kai alus brandinamas statinėse, kuriose prieš tai buvo laikomi kiti gėrimai, jis perima ir tam tikras jų skonines savybes. Pavyzdžiui, viskio statinėse brandintas alus įgauna viskio sodrumo, išbaigtumo, pasižymi stipriu deginto salyklo ir juodojo šokolado skoniais bei vaisių aromatais. Grįžti prie senovinių alaus gaminimo būdų sumanė amerikiečiai, kurie laikosi griežtų gėrimų brandinimo taisyklių. Burbono brandinimui jie būtinai renkasi naujas ąžuolines statines. Vėliau iš jų šias statines perperka škotiško viskio gamintojai, o po jų – aludariai, kurie renkasi medines statines norėdami išgauti įdomius alaus skonius ir aromatus. Amerikiečiai iš naujo atrado senus receptus, o europiečiai, vėliau ir lietuviai, pasekė iš paskos. Lietuviai domisi šiuo „grįžimu“ į naujoves, nes tai asocijuojasi su istorijomis, kai mūsų seneliai virė alų medinėse statinėse. Vyresni alaus mėgėjai žvelgia į šį gamybos procesą su nostalgija, o jaunesni – kaip į įdomų eksperimentą, su intensyvesniais kvapais ir skoniais. Alus, brandinamas medinėse statinėse, visada turės neįprastų ir neatrastų savybių“, – pasakoja „Švyturys-Utenos Alus“ someljė Jonas Lingys.

Specialistas pasakoja, kad ne vienas jo komandos eksperimentas parodė, kiek taip brandinamas alus pavaldus laikui. Nuo brandinimo laikotarpio priklauso tiek skonis, tiek kvapas.

„Kai pirmą kartą iš Škotijos į Lietuvą atsivežėme viskio statinių, į jas supylėme alų ir tris mėnesius išlaikę jau leidome žmonėms paragauti. Buvome pakankamai nekantrūs, nes trys mėnesiai – trumpas laiko tarpas. Sekantį kartą įsigijome statines iš švedų, kuriose anksčiau buvo brandinamas amerikietiškas burbonas. Į jas supiltą alų brandiname jau trejus metus. Tiesa, buvo partijų, kurias paleidome po vienerių ir po dvejų metų. Kiekvienas mėnesis statinėje alų labiau subalansuoja, alus tampa sodresnis ir intensyvesnis. Laikas suteikia šiam gėrimui daugiau ypatingų kvapų ir skonių. Net 36 mėnesius ąžuolinėse švediško viskio statinėse brendęs ir jose sukauptus aromatus bei skonius perėmęs alus pasižymi stipriu deginto salyklo skoniu, kurį papildo juodojo šokolado, kakavos, stiprios kavos poskoniai bei lengvi vaisinių esterių ir džiovintų slyvų aromatai“, – teigia J. Lingys.

Statinėse išlikusios mielės ir aromatai – įdomesnių skonių paieškoms

Eksperimentuodami aludariai renkasi net ir mieles, kurios naudojamos kitų gėrimų fermentacijai. J. Lingys teigia, kad taip kai kurie aludariai siekia alų padaryti ne tokį intensyvų, priimtinesnį vartotojų skoniui.

„Alus turi keturis ingredientus: salyklą, apynius, mieles ir vandenį. O, pavyzdžiui, vynas – vieną, tai yra vynuogę, kurios skonis priklauso nuo aplinkos sąlygų: dirvožemio, saulės, šilumos ir panašiai. Visus ingredientus maišant galima išgauti tūkstančius skirtingų skonių variacijų, o jei naudojamos ir kitų gėrimų gamybos technologijos – lengva gauti dar universalesnį ir įdomesnį skonį. Apskritai galima teigti, kad šiais laikais aludarius ypač įkvepia naujų skonių ir kvapų paieška“, – kalba J. Lingys.

„Vyno statinėse brandintame aluje jaučiami panašūs į vyną skoniai ir aromatai, bet alaus savybės taip pat išlieka. Ypač toks alus patinka tiems, kurie nemėgsta intensyvaus alaus skonio ir vengia vyno stiprumo“, – pasakoja alaus someljė.

Pataria nuolat tyrinėti ir ieškoti sau priimtinų skonių derinių

Alaus skonių ir kvapų gama yra tokia plati, jog jau seniai jis derinamas ne tik su „užkandžių prie alaus“ rinkiniais, bet ir su gurmaniškais ar šventiniais patiekalais.

„Alus turi daugybę skonio krypčių ir supratus, kad alus puikiai tinka su daugybe maisto patiekalų, pradedama kitaip žiūrėti į šį gėrimą. Jis gali nustebinti kiekvieną, todėl reikia tik patyrinėti, užuosti, ragauti ir pabandyti atrasti naują, priimtiną sau skonį“, – teigia alaus someljė.

J. Lingys pabrėžia, kad skirtingų gėrimų savybes sujungiantis alus suteikia dar daugiau galimybių derinti jį su maistu ir įvairiais patiekalais.

„Žiemą žmonės dažniau renkasi intensyvesnius, sodresnius gėrimus, taigi ir alų, kuris yra brandintas viskio ar burbono statinėse. Viskio statinėse brandintas alus – gurmaniško pobūdžio, tad jis puikiai dera su intensyvesnio skonio patiekalais, iš esmės viskuo, kas yra saldu: tortais, pyragais, šokoladais, karamelėmis ir kitais šventiniais saldumynais. Šis alus – ilgai brandintas, tad nenuostabu, kad derės ir su ilgiau brandintais sūriais ir kitu išraiškingo skonio maistu. Alus, gamintas naudojant vyno mieles, puikiai tiks su žuvies patiekalais. Advento laikotarpiu populiarios visos žuvys: upėtakis, lašiša, silkės. Kadangi toks alus sausesnis, jis tinka ragaujant sūresnės ar užkeptos žuvies. Taip pat toks alus puikiai dera su paukštiena – jei ant stalo puikuojasi kepta antis ar višta. Dera ir su riebiais patiekalais, ypač jei jie gardinami riebesniais padažais. Gėrimą puikiai galima suderinti net su raudona mėsa ar žvėriena“, – patarimais dalijasi „Švyturys-Utenos Alus“ someljė Jonas Lingys.

Užsiprenumeruok naujienas tiesiai į savo el. paštą

Taip nepraleisi svarbiausių naujienų!


Panašūs straipsniai:

Netesėtas R. Popovienės pažadas: sprendimų dėl gabiausių abiturientų teks palaukti

Dėl diukerio statybos – laikini eismo pakeitimai Karaliaus Mindaugo pr. ir Birštono g. sankryžoje

Kauno mariose treniruosis kariai

Savaitgalį lietus iš šalies nesitrauks, vietomis griaudės perkūnija

Skelbiama, kad Rimas Kurtinaitis jau atrinko kandidatus Europos pirmenybėms

Ar „stebuklingi grybai“ taps ilgai ieškotu jaunystės eliksyru?

Ar darbdavys gali jus trukdyti po darbo? Greitai taisyklės gali keistis

Statybų arba atnaujinimo darbai pakaunėje verda daugiau nei dvidešimtyje objektų

Tomas Čyvas

Pavilionis ar Budbergytė?

Vidurvasario tradicija grįžta: Nemuno pakrantėse – atviri tapybos plenerai visiems

VDU atidaryta Rusnės Kuliešiūtės fotografijų paroda „Dviese“: kvietimas į tylų dialogą su savimi ir pasauliu

Netesėtas R. Popovienės pažadas: sprendimai dėl gabiausių abiturientų dar nepriimti

Stasys Buškevičius

Kodėl žmonės leidžia milijardus kosmoso tyrimams? Atsakymas skeptikams

DI keičia IT profesijas 66 proc. greičiau – ką tai reiškia studentams?

Vilijampolės transporto mazgas: nauja jungtis užtikrins sklandesnį eismą

Svečiai iš Charkivo dainomis išreiškė padėką Kaunui

Kauno kogeneracinė jėgainė skiria 100 tūkst. Eur bendruomenių projektams

Poezijos šventė ir tarptautinio almanacho „Lyg žvaigždė tavo ašara švies, nuaudus žemei margąjį rūbą“ sutiktuvės Kaune

Tomas Čyvas

Žalgirio mūšis ir Lietuvos sporto žalgirizacija

Kristijonas Bartoševičius

Prokuratūra apskundė teismo nuosprendį K. Bartoševičiui: prašo eksparlamentarui skirti 10 metų laisvės atėmimo bausmę

Dėl moters nužudymo teisiamas policininkas: jei ji nebūtų puolus su peiliu, šūvių nebūtų

Lietuvos pasieniečiai vyksta į pagalbą kolegoms latviams

Sensacinga žinia: Katedros požemiuose gali būti Vytauto Didžiojo palaikai

NEW NORMAL CLUB drabužiai: pasauliui skirtas prekės ženklas užgimė Kaune

Garsiausios Lietuvos kovotojos ir žvalgės: istoriniai pokalbiai „NEPAGRAŽINTA”

Kaune rinkosi Rytų kovos menų entuziastai iš Baltijos šalių

Vytauto Didžiojo karo muziejuje – naujos Arūno Kumpio knygos „Dronų karas” pristatymas

Skaitmeninė detoksikacija atostogų metu – nauda emocinei ir fizinei sveikatai

Socialdemokratas siūlo inicijuoti bedūmės klasės konkursą

Kaune, lifte, užstrigo trys suaugę žmonės ir kūdikis

Lietuvos žydai Nepriklausomybės kovose

LRT

Atlikus LRT auditą dėl nešališkumo, pateiktos rekomendacijos

R. Popovienė nesvarsto apie atsistatydinimą: mano, kad išgelbėjo labai daug jaunimo

Avarija „Achemoje“: išsiliejo azoto rūgštis, yra nukentėjusiųjų

Kaune pro buto langą šaudė stipriai apgirtęs vyras

Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejus švenčia 106-ąjį gimtadienį!

Lietuvos advokatų taryba: abiturientai turi pagrindą kreiptis į teismą dėl egzaminų rezultatų

Ką veikti Kauno rajone? Liepos 14-19 dienos renginių sąrašas

V. Janulevičius. Trumpo muitai ir Europos kryžkelė: kas gresia Lietuvai?

Sulaikytas bankomatų sprogdinimu įtariamas Moldavijos pilietis

I. Šimonytė pašiepė švietimo ministrę: suprantu, kad matematika nėra jūsų stiprioji pusė

STT verdiktas: teisės aktai neužtikrina įmonių valdybų sudarymo skaidrumo

Šiąnakt „Bitė“ vykdys mobiliųjų paslaugų valdymo sistemos atnaujinimo darbus: ryšys veiks įprastai

Lietuvos studentų krepšinio rinktinė pasirengusi kautis dėl medalių

Per pirmąjį šių metų pusmetį kilo 21,5 proc. daugiau gaisrų nei pernai

Nuo rugpjūčio nemokamai elektromobilius parkuos tik kauniečiai: svečiams teks susimokėti

Kolumbariumo Leipalingyje statybos prasidės 2026 m. pavasarį, siūlo ten laidoti ir kitus partizanus

Donatas Latkauskas. Kauno švietimo paradoksas: kai gyveni prie mokyklos, bet į ją nepatenki

Atsargos majoras D. Antanaitis: „Nežinote, ką veikti toliau? Rinkitės karininko kelią!“

Seimo narys V. Gailius: Kaune galima viskas, jei esi „savas“

Tik šiandien! Ekskursija be registracijos „Lituanica” skrydžiui atminti

Kauno apskrityje rusakalbiai sukčiai iš vyro išviliojo beveik 80 tūkst. eurų

Per bulių bėgimą žuvo žiūrovas

Tomas Čyvas

Lietuvių kalbos darkymas – kenksmingas politikų ritualas. Video komentaras

Konservatoriai sieks užtikrinti atlygį vizualiųjų menų kūrėjams

Ar šiemet jau buvote Karo muziejaus kariljono bokšte?

Paaugliai leidžia laisvalaikį prižiūrimi legendinio policijos pareigūno

Šaltibarščiai – tik vasarą, bet burokėlius žmonės perka ištisus metus

Birželis parodė, kad gyventojų išlaidos laisvalaikiui ir atostogoms išaugo 10 proc.

Lietuvos užimtumo rodikliai viršijo ES vidurkį

Kai saulė palieka ne įdegį, o bėrimą: kas iš tiesų yra alergija saulei?

Nuteistas vaikų prievartautojas kaltu nesijaučia

Policija: šaudynes Alytaus rajone sukėlė Latvijoje už dvigubą žmogžudystę ieškotas vyras

„Čekiukų“ byloje nuteistas buvęs parlamentaras A. Vyšniauskas

Pagalvės mokesčio Kaune neišvengs trumpalaike nuoma užsiimantys asmenys

Laikinąją apsaugą turintiems užsieniečiams mokytis lietuviškai nereikės

Sėdimas darbas – tylus šio amžiaus sveikatos iššūkis: kaip jį įveikti?

E. Musko pokalbių robotas socialinėje žiniasklaidoje šlovino A. Hitlerį

Prie Vyriausybės protestuoja abiturientai: esame naudojami kaip žiurkės

S. Skvernelis apie vis dažnesnį rusų kalbos vartojimą Vilniuje: mastas yra pakankamai didelis

Rusakalbiai sukčiai iš šalies gyventojų išviliojo 37,7 tūkst. eurų

Kauno klinikose mirė, įtariama, dėl apsinuodijimo narkotikais paguldytas nepilnametis

Dirbtinis intelektas ir ateities įgūdžiai – jaunimo kūrybiškumo skatinimas

Vėluojančios mėnesinės, kraujavimas dukart per mėnesį ir staigūs nuotaikų svyravimai – ar tai normalu?

„Žalgirio“ baseino valdymą perima Kauno plaukimo mokykla

Kaunas steigia Metų socialinio darbuotojo premiją

Stasys Buškevičius

Kai žmonės įsimyli algoritmą: ką tai pasako apie mus

Vasaros supermaistas: ką valgyti, kad jaustumėtės geriau?

Taryba nutarė: rudenį Kaune pradės veikti klasikinio ugdymo licėjus

Prezidento patarėjas problemos nemato: nelegalių migrantų srautai nėra tokie, kad reikėtų uždarinėti sienas

Sugrįžimas į pergalės lauką: ką jaunimui reiškia Žalgirio mūšio dvasia

Matijošaičiui teks aiškintis teisėsaugai: policija pradėjo ikiteisminį tyrimą

Jaunimo verslo idėjoms – ekspertų pagalba ir iki 55 tūkst. eurų „Kickstart Lab“ programoje

Andrius Gritėnas

Naujiena verslo pasaulyje: Kaune steigiamas naujas NT ir statybų verslo klubas – BNI Arka. Kviečiame prisijungti!

Žygimantas Mauricas. Apokaliptinės demografinės prognozės nepasitvirtino: Lietuvoje – gyventojų skaičiaus augimas

Pasiūlymai ką veikti Kauno rajone: šios savaitės renginių sąrašas

Iškilmingos ceremonijos metu įteikti Kauno rajono garbės ženklai

Geriausiems šalies studentams skirtos vardinės Prezidentų stipendijos: tarp apdovanotųjų – ir studijuojantys Kauno aukštosiose mokyklose

Vaikystės traumos: kaip smurtas ir nepriežiūra veikia vaiko psichiką, kūną ir ateitį

Ryškus Lietuvos akordas „EXPO 2025 Osakoje“: M. K. Čiurlionio kūryba pakerėjo japonus

Žinomi žmonės karinių pramogų poligone – mūšio taktikos mokėsi ir moterys

V. Gapšys į laisvę siekia išeiti skundais

2030-ieji bus Vytauto Didžiojo metai

Valstybės vadovai sveikina Mindaugo karūnavimo dienos proga

„Štai aš siunčiu jus“ (Lk 10, 3) 14 eilinis sekmadienis

Seimo narys siūlo pasirūpinti sukčių aukomis

Ieškomi geriausi Lietuvos STEAM mokytojai – prasidėjo „Ateities kūrėjų 2025“ apdovanojimai

Baltarusų šnipas inicijuoja mainus: nori būti iškeistas į įkalintus lietuvius

Valstybės dienos renginiai Kaune

Ką manote apie naująją Rotušės aikštės dangą? Išsakykite savo nuomonę apklausoje

Sukčiai nesnaudžia: atranda vis naujas žmonių mulkinimo schemas

Jau greitai dirbtinis intelektas pats norės kalbėtis su jumis

Netesėtas R. Popovienės pažadas: sprendimų dėl gabiausių abiturientų teks palaukti

2025-07-19

Dėl diukerio statybos – laikini eismo pakeitimai Karaliaus Mindaugo pr. ir Birštono g. sankryžoje

2025-07-19

Kauno mariose treniruosis kariai

2025-07-19

Savaitgalį lietus iš šalies nesitrauks, vietomis griaudės perkūnija

2025-07-18

Skelbiama, kad Rimas Kurtinaitis jau atrinko kandidatus Europos pirmenybėms

2025-07-18

Ar „stebuklingi grybai“ taps ilgai ieškotu jaunystės eliksyru?

2025-07-18

Ar darbdavys gali jus trukdyti po darbo? Greitai taisyklės gali keistis

2025-07-18

Statybų arba atnaujinimo darbai pakaunėje verda daugiau nei dvidešimtyje objektų

2025-07-18
Tomas Čyvas

Pavilionis ar Budbergytė?

2025-07-18

Vidurvasario tradicija grįžta: Nemuno pakrantėse – atviri tapybos plenerai visiems

2025-07-18

VDU atidaryta Rusnės Kuliešiūtės fotografijų paroda „Dviese“: kvietimas į tylų dialogą su savimi ir pasauliu

2025-07-18

Netesėtas R. Popovienės pažadas: sprendimai dėl gabiausių abiturientų dar nepriimti

2025-07-18
Stasys Buškevičius

Kodėl žmonės leidžia milijardus kosmoso tyrimams? Atsakymas skeptikams

2025-07-17

DI keičia IT profesijas 66 proc. greičiau – ką tai reiškia studentams?

2025-07-17

Vilijampolės transporto mazgas: nauja jungtis užtikrins sklandesnį eismą

2025-07-17

Svečiai iš Charkivo dainomis išreiškė padėką Kaunui

2025-07-17

Kauno kogeneracinė jėgainė skiria 100 tūkst. Eur bendruomenių projektams

2025-07-17

Poezijos šventė ir tarptautinio almanacho „Lyg žvaigždė tavo ašara švies, nuaudus žemei margąjį rūbą“ sutiktuvės Kaune

2025-07-17
Tomas Čyvas

Žalgirio mūšis ir Lietuvos sporto žalgirizacija

2025-07-17
Kristijonas Bartoševičius

Prokuratūra apskundė teismo nuosprendį K. Bartoševičiui: prašo eksparlamentarui skirti 10 metų laisvės atėmimo bausmę

2025-07-17

Dėl moters nužudymo teisiamas policininkas: jei ji nebūtų puolus su peiliu, šūvių nebūtų

2025-07-17

Lietuvos pasieniečiai vyksta į pagalbą kolegoms latviams

2025-07-17

Sensacinga žinia: Katedros požemiuose gali būti Vytauto Didžiojo palaikai

2025-07-17

NEW NORMAL CLUB drabužiai: pasauliui skirtas prekės ženklas užgimė Kaune

2025-07-16

Garsiausios Lietuvos kovotojos ir žvalgės: istoriniai pokalbiai „NEPAGRAŽINTA”

2025-07-16

Kaune rinkosi Rytų kovos menų entuziastai iš Baltijos šalių

2025-07-16

Vytauto Didžiojo karo muziejuje – naujos Arūno Kumpio knygos „Dronų karas” pristatymas

2025-07-16

Skaitmeninė detoksikacija atostogų metu – nauda emocinei ir fizinei sveikatai

2025-07-16

Socialdemokratas siūlo inicijuoti bedūmės klasės konkursą

2025-07-16

Kaune, lifte, užstrigo trys suaugę žmonės ir kūdikis

2025-07-16

UAB “Kauniečiams”
Įmonės kodas: 307072731
PVM mokėtojo kodas: LT100017557011
Banko sąskaitos nr.: LT717044090113506715

info@kaunieciams.lt
Privatumo politika

Pranešk naujieną!

Pamatėte ar nugirdote kažką įdomaus ar šokiruojančio?
Pasidalinkite šia žinia su portalo skaitytojais.

Pasidalinti žinia

Copyright © 2025 Kauniečiams kasdienės naujienos