Skip to content
Kauniečiams kasdienės naujienos
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Išsikalbėk
Menu
Kauniečiams kasdienės naujienos
  • Naujienos
  • Visuomenė ir gyvenimas
  • Kultūra
  • Švietimas
  • Verslas
  • Krašto gynyba
  • Video
  • Sportas
Menu Close
  • Naujienos 
    • Naujienos
    • Visuomenė ir gyvenimas
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Verslas
    • Krašto gynyba
    • Video
    • Sportas
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Išsikalbėk
Search for:

Prisijungti

Priminti slaptažodį

Neturite paskyros? Užsiregistruoti

Recover Password

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Registruotis

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Prof. R. Laužikas: „Sūrį desertui valgė ir valdovas Jogaila“

  • 2023-09-15
  • Tomas Čyvas
  • Maistas

Ne veltui svetur ilgiau gyvenantys lietuviai pasiilgsta ne tik ruginės lietuviškos duonos, bet ir lietuviško varškės sūrio – juk tokio niekur nerasi. Sūrio unikalumas pripažintas ir tarptautiniu mastu: Europos Komisija jį  įtraukė į saugomą geografinę nuorodą turinčių produktų sąrašą.  Gastronominio paveldo tyrinėtojas, prof. Rimvydas Laužikas teigia, kad nemaža dalis mūsų mėgstamų dabartinių šviežių lietuviškų sūrių gaminama pagal tą pačią technologiją, kuri žinoma tūkstančius metų: tai unikali išsaugota tradicija.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje galima sutaupyti įsigyjant tiek varškės sūrį, tiek kitus pamėgtus pieno produktus – pirkėjai itin vertina vietinių gamintojų produkciją.

Sūris – nuo žodžio „sūrus“

Kad varškės sūrius valgė mūsų seneliai ir proseneliai – nieko nuostabaus, tačiau prof. Rimvydo Laužiko nuomone, pirmieji varškės sūriai Lietuvos teritorijoje galėjo būti suslėgti net ne prieš kelis šimtus, o prieš 4500–5000 metų, kai į mūsų kraštus su savo avimis ir ožkomis atsikraustė gyvulių augintojai, o ilgainiui iš jų pieno perdirbimo technologijas perėmė ir vietiniai gyventojai.

„Kokie buvo senieji sūriai – galime tik spėlioti. Kalbą tiriantys mokslininkai teigia, kad šis žodis savo kilme nurodo į kažką rūgštaus, turintį rauginto pieno skonį. Tad, išeitų, kad pirmieji sūriai gaminti iš rauginto pieno. Panašiai šį gaminį gamina ir vadina kaimyninės slavų tautos, tad nėra lengva pasakyti, kada pirmą kartą „lietuviškas“ sūris paminėtas dokumentuose. Tikrai žinome, kad įvairių sūrių buvo ir ant Jogailos stalo XIV amžiaus pabaigoje – pagal to meto papročius jie valgyti desertui, pietų pabaigoje.

Dėl menkai pieningų karvių, tuo metu (o ir vėlesniais laikais) sūris buvo prabangos produktas: valstiečiai jo tikrai nevalgė kasdien, laikydavo atsargoms, svečiui. XVI amžiuje, Lietuvos statutuose, jau turime ir lietuviškų sūrių „katalogą“: rašant apie nuostolius, kurie padaromi vagiant maisto atsargas, 1588 metais minimi dideli kampuoti sūriai, apvalūs saldaus pieno maldrikai, rūgštaus pieno, cilindro, kūgio, apvalios ar ovalios formos homulkos. Bajorų dokumentuose dar rasime minimus didelius ir mažus apvalius sūrius.

Dokumentai leidžia spręsti, kad tuo metu Lietuvoje sūriai gaminti iš karvių arba ožkų pieno, kuris galėjo būti surauginamas ar naudojamas sūrių gamybai šviežias. Sūrio forma bei dydis priklausė nuo indo to, į kurį buvo pilama varškė. XVIII amžiuje kunigas, gamtamokslininkas, Vilniaus universitete daktaro laipsnį apgynęs Janas Krzysztofas Klukas bene pirmasis pamini mums šiais laikais įprastus trikampės formos sūrmaišius“, – lietuviškų sūrių istoriją pasakoja mokslininkas.

Džiovintus lietuviškus sūrius veždavosi į keliones

Pasak prof. R. Laužiko, tai, kad nesukūrėme brandintų sūrių kultūros, lėmė kelios priežastys. „Pirmiausia, karvės buvo nepieningos ir didžioji dalis pieno buvo suvartojama šviežio arba rauginto: šiauriečiai, ypač senaisiais laikais, pakankamai gerai toleravo laktozę, tad net ir suaugusieji galėjo vartoti pieną. Be to, sūrių (ypač kietųjų) fermentacija ir brandinimas reikalauja tinkamos temperatūros ir laiko, o mūsų krašte anksčiau ar vėliau užgriūna žiema su „braškančiais šalčiais“. Galiausiai, mūsų krašte druska buvusi brangi, o „tikro“ sūrio gamybai jos reikia tikrai daug. Ilgesniam laikymui skirtus sūrius pas mus džiovindavo ir laikydavo specialiai pastatytoje sūrinėje ar namo kamaroje, rūsyje. Kad geriau laikytųsi – užpildavo juos miežių ar rugių grūdais. O jei perdžiūdavo – „atgaivindavo“ suvynioję į aluje mirkytą audeklą. Įdomu tai, kad džiovintas sūris buvo vienas tų produktų, kurie įsidedami į kelionę“, – teigia gastronominio paveldo tyrinėtojas.

Taip pat jis pažymi, kad sūriai nuo seno lietuvių buvo vertinami ir mėgstami: „XVII amžiaus pabaigoje Teodoras Lepneris rašė, kad [lietuviai] „…sudeda gerai pasūdytą varškę į skepetą, susuka, kad išbėgtų išrūgos, ir pakabina tą varškę klėtyje, kad visai sukietėtų. Paskui jie valgo šitą sūrį atsipjaudami jo po kelis gabalėlius ir deda svečiams ant stalo <…> jiems jis toks skanus, tarsi būtų geriausias olandiškas sūris…“

Sūrius skanaudavo angliškos arbatėlės metu

Mokslininkas pastebi, kad istorinėje gastronomijoje ryškesnių sūrių skirtumų pagal Lietuvos regionus nebuvo: skyrėsi daugiau ne technologijos, o sūrio valgymo galimybės.

„Ten, kur vyravo nederlingos žemės, žmonės gyveno skurdžiau ir sūriai nebuvo kasdienis valgis. Nuo namų turtingumo priklausė ir valgomų sūrių asortimentas bei sūrio valgymo dažnis. Jei namai neturtingi, tai turėta tik paprasto varškės sūrio, ir tai tik svečiui ar šventei. Turtingesni galėjo mėgautis atvežtiniais olandiškais sūriais ar parmezanais. O ir valgomi jie būdavo dažnai, naudojami kaip ingredientai įvairiems patiekalams gaminti.

XIX amžiuje gyvenęs Stanisławas Morawskis, yra aprašęs teisininko, nuo Ašmenos kilusio Gasparo Żelwietro gyvenimą Sankt Peterburge ir jo mitybos įpročius: „…vos tik mūsiškį paprastą lietuvišką sūrį pamatydavo, o jei dar avies pieno, iškart nudžiugdavo jo siela; jau tada parmezanus ir čederius suvalgydavo jo liokajai!…“. XIX amžiaus pabaigoje išpopuliarėjo sūrio valgymas per anglišką popiečio arbatėlę. Be kitų produktų, tada turėjo būti patiekta šviežias grietinėlės sūris ir keli, bet kokių rūšių, brandinti sūriai“, – apie sūrių valgymo įpročius pasakoja gastronominio paveldo tyrinėtojas R. Laužikas.

Pieno produktai – pigiau

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, lietuviški pieno produktai – itin mėgstami ir vertinami pirkėjų, be to lietuviškos prekės: pienas, kefyras, varškė ir majonezas sudaro net 71 proc. viso plataus pieno produktų asortimento. Dalį jų prekybos tinklas siūlo įsigyti pigiau.

„Susidomėjimas lietuviška produkciją išlieka – pirkėjai vertina mūsų gamintojų produktų skonį ir kokybę. Be to, lietuviškų pieno produktų asortimentas yra tikrai gausus, tad kiekvienas gali atrasti savo mėgstamiausių produktų. Lokalumas jau daugelį metų yra mūsų bendrovės strategijos dalis, todėl drąsiai įsileidžiame į savo parduotuves mažus ir didelius vietinius gamintojus, suteikiame jiems daug vietos parduotuvėse ir duodame daugiau laiko jų produktams rasti savo pirkėjus“, – lokalumo svarbą pabrėžia ekspertė.

Šiuo metu pirkėjai yra itin jautrūs kainai ir ieško rinkoje ne tik kokybiškų prekių, bet ir gerų kainų. „Tad pavasarį pradėję kampaniją „Rimi perku ir man ramu“, savo parduotuvėse daugiau nei 600 mėgstamų prekių, kurios pažymėtos specialiu raudonu euro ženklu, siūlome įsigyti už bene žemiausią įprastą rinkoje kainą”, – teigia O. Suchočeva.

Šį sūrį namie pasigaminti rekomenduoja ir patiems

Prof. Rimvydas Laužikas siūlo pasigaminti istorinį Lietuvoje valgytą desertinį varškės sūrį – arkasą. „Jo receptų rasime ne vienoje, Lietuvoje išleistoje, XIX amžiaus receptų knygoje. Pateikiamas receptas yra iš rankraštinio dokumento, saugomo Mykolo Balinskio Jašiūnų dvaro rinkinyje, Vilniaus universiteto bibliotekoje. Žinoma, senieji receptai skirti didelei šeimynai, tad, jei gaminsite arkasą namie, ingredientų kiekius galite mažinti net kelis kartus“, – pataria gastronominio paveldo tyrinėtojas.

RECEPTAS

Desertinis varškės sūris – arkasas

Jums reikės:

Šviežio pieno (riebesnio);

Rūgpienio;

Kiaušinių trynių;

Smulkintų razinų (pagal skonį);

Grietinėlės;

Žiupsnelio cinamono.

Paruošimas:

Senajame recepte rašoma: „…reikės užkaisti du gorčius (apie 6 litrus) šviežio pieno, kad lėtai šiltų.. (Kol jis šyla) pusė gorčiaus (apie 1,5 litro) rūgusio pieno išplakti su 8 kiaušinių tryniais ir supilti į tą šiltą pieną, tegul kartu užverda ir atsiskiria išrūgos. Kai šiek tiek pravės, nupilti ant sieto, kad išrūgos nutekėtų. Po to varškę sumaišyti su smulkiomis razinomis, sudėti į skepetą (sūrmaišį) ir valandai paslėgti. Tiekiant į stalą aplieti gerai atšaldyta grietinėle ir pabarstyti cinamonu….“. Kituose receptuose, tiekiant į stalą, rekomenduojama naudoti iki putų išplaktą grietinėlę ar grietinę.

Užsiprenumeruok naujienas tiesiai į savo el. paštą

Taip nepraleisi svarbiausių naujienų!


Daugiau naujienų:

Pirmasis „Performanso meno savaitgalis“ Kaune suburs ryškius užsienio ir Lietuvos menininkus

Visvaldas Matijošaitis: „Buvęs kultūros ministras nevengdavo darbo metu ir ant sofos pamiegoti”

Į Lietuvą neįleistas suklastotus automobilio dokumentus turėjęs baltarusis

EK svarsto griežtinti tabako gaminių pardavimą ir vartojimą

Lietuviškas „X-Wing“ Ukrainoje: greitai įsijungs į kovą prieš rusų okupantus

Užimtumo tarnyba apžvelgė atlyginimų raidą: ryškėja nauji lyderiai

Miego svarba: penktadalis sunkių eismo įvykių – dėl mieguistumo ir nekokybiško poilsio

Stanislovas Buškevičius

Stanislovas Buškevičius: nepasiduokime iš Europos ateinančiai antisemitizmo bangai

NATO nori laimėti?

Kauno rajone užsiliepsnojus pastatui, iš jo evakuotas 21 žmogus

Policija: po futbolo rungtynių Kaune viešoji tvarka nebuvo sutrikdyta

Donatas Latkauskas. Kamščiuose dūstantis Kaunas – ką daryti?

Tūkstančiai žmonių minėjo Pasaulinę psichikos sveikatos dieną

„Tavo tikėjimas išgelbėjo tave” (Lk 17, 19) 28 eilinis sekmadienis

Rusijos provokacijos: „žalieji žmogeliukai“ Estijos pasienyje

Už šnipinėjimą Rusijai nuteistas Manovas savo skundo nagrinėjime nepasirodė

Kitą savaitę Ruginienė pradės konsultacijas dėl kultūros ministro: mano, kad tinkamiausia būtų Aleknavičienė

Seimas įstatymu reglamentuos šunų pagalbininkų darbą

Premjerės patarėjas smerkia Žemaitaičio pareiškimus apie Gelūną: žada vertinti ir pasisakymus, ir padėtį koalicijoje

Patogus apsipirkimas iš namų: ką verta rinktis internetinėse parduotuvėse?

Piniginiai panašumai tarp Lietuvos ir Rusijos (Video)

PSO: trečdalį Europos gydytojų ir slaugytojų kamuoja depresija

ES priimtos naujos taisyklės dėl mokamos politinės reklamos

Angelų kūrėja Giedrė Slavinskienė: „Mano žmogeliukai ne visada gimsta su sparnais“

Kaune atidaryta didžiausia Lietuvoje ekstremalaus bėgimo su kliūtimis trasa

Žvilgsnis į Vytauto Didžiojo karo muziejaus parodą „Birutės vardu šventą ugnį nešu”

Akriliniai dažai, jų savybės ir panaudojimo sritys

Kaune dviratininkas atsitrenkė į policininko automobilį

Migracijos departamento vadovu konkursu susidomėjo apie 10 pretendentų

Teismui perduota byla, kurioje vyras kaltinamas Kaune esančiame bute susprogdinęs granatą

Kauno rajone bus tiesiamas 4 km ilgio pėsčiųjų ir dviračių takas

Drobiazko advokatė: KT nutarimu teisminis ginčas nesibaigė

Raudondvario plente esančioje teritorijoje Kaune išsiliejo gyvsidabris

Ar Kaunas pagaliau turės dalyvaujamąjį biudžetą?

Pagerbti Kauno rajono mokytojai

Ruginienė sako, kad būtina tobulinti gyventojų perspėjimo sistemą: man nepatinka, kad ne visur girdime sirenas

Kauno valstybiniame lėlių teatre – ekologinė pasaka „Šiltnamis“: ar draugystė gali išgelbėti gamtą?

VSAT: dėl balionais gabenamos kontrabandos per operacijas sulaikyti 6 įtariamieji

„Eksporto kodas 2025“ Kaune: kaip Lietuvos verslui atsiverti pasaulio rinkoms

Robertas Kaunas: buvusio ministro S. Kairio įsakymas dėl nemokamų bilietų politikams primena sovietinius laikus

Ar teisus prezidentas, vetavęs vagims naudingas pataisas?

Stasys Buškevičius. Paauglių nusikalstamumas – atsakomybės nebuvimo pasekmė

Baudžiamojoje byloje nuteistas Gražulis: kreipsiuosi į Trumpą

Gyventojų evakavimo pratybos vyksta be trikdžių

„Išlįsk iš ekrano“ – atvira diskusija Kaune apie tai, kaip technologijos keičia mūsų gyvenimą

Budraitis perrinktas Nacionalinio dramos teatro vadovu

Teismas skelbs nuosprendį LGBTQ asmenų niekinimu kaltinamam europarlamentarui Gražuliui

PSO: pasaulyje mažėja rūkalių skaičius

Jonas Narsutis. Europos pramonės kryžkelė

Žemaitaitis turi kandidatą į kultūros ministrus: tai yra ne partijos žmogus

Vilniuje įvyko pirmasis „Žygis už gyvybę“: dalyviai ragino atkreipti dėmesį į gyvybės apsaugą ir žmogaus orumą

Žemaitaičio retorika kultūrininkų atžvilgiu nesikeičia: jie vakar rėkė, cypė, klykė, baubė

Atvirų durų diena Kaune: verslininkai kviečiami pažinti Rūmų bendruomenę

Nobelio medicinos premija už imuninės sistemos tyrimus skirta trims mokslininkams

Policija ir VSAT: apie surastus meteorologinius oro balionus informacijos neturime

Žiniasklaida: bankrutuoja dar vienas restoranas. „Piano Piano” žlugimas

„Sustiprink mūsų tikėjimą!” (Lk 17, 5), 27 eilinis metų sekmadienis

Siūlo palikti galimybę pacientams primokėti už nemedicinines paslaugas

Vyks įspėjamasis kultūros bendruomenės streikas: tikslas – atskirti ministeriją nuo „Nemuno aušros“

Ginče dėl Kauno Čiurlionio koncertų rūmų „Infes“ neturės atlyginti 10 mln. eurų žalos savivaldybei

Stasys Buškevičius. Darbo rinkos ateitis: kaip išsaugoti žmones, o ne tik darbo vietas

Mokytojų diena: už skaičių – žmonės

„Žalgiris” nukovė ir Eurolygos čempionus

Savivaldybės: kitąmet šildymo išlaidų kompensacijoms gali trūkti apie 60 mln. eurų

Prezidentas pasirašė dekretą dėl Adomavičiaus atsistatydinimo

Premjerė: kultūros ministras turi priimti sprendimą palikti pareigas

Dėl asfaltavimo darbų trumpam uždaroma dalis Birželio 23-iosios ir Partizanų gatvių sankirtos

Teismas pradėjo nagrinėti Rupšio dantų implantų bylą: buvęs kariuomenės vadas kaltės nepripažįsta

Kuriasi disleksijos sutrikimą turinčiuosius atstovaujanti asociacija

Du neteisėtai disponavę kvaišalais kauniečiai siunčiami už grotų

Senamiestyje – darbymetis: Rotušės aikštėje iki lapkričio vidurio uždaromas eismas transportui

Dar vienas gaisras Laisvės alėjoje: degė šiukšlės

Kauno ligoninėje mirė susižalojęs vyras

„Žalgiris” įspūdingai pradėjo Eurolygos sezoną

IN MEMORIAM aktorei Milei Šablauskaitei

Nuteistas kelyje Kaunas-Vilnius policininką pražudęs vairuotojas

VSAT: dėl pažeidėją galimai nužudžiusio pareigūno pasisakys teismas

Kremliaus karo ekonomika skurdina Rusijos regionus

Ruginienė: derybinė grupė ieškos sprendimų dėl „aušriečiams“ atitekusios Kultūros ministerijos

Jonavos meras neatvyko į Lobovo bylos posėdį, politikui gresia atvesdinimas

Mokėsi užsieniečių integracijos ypatumų

Tyrimas: draudimas moksleiviams vakarais naudotis išmaniaisiais telefonais gerina miegą ir pasiekimus mokykloje

Siūloma sujungti Nacionalinę sporto agentūrą ir Nacionalinę sporto tarybą: pirmininką skirtų Vyriausybė

Kodėl dalis dešiniųjų pažiūrų visuomenininkų ir žiniasklaidos atstovų įsivaizduoja galintys valdyti visuomenės nuomonę?

Kaune neblaivus vyras pripurškė dujų apsaugos darbuotojui į veidą

Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga atsisako prezidento globos

Kodėl pastolių nuoma tampa išmintingu pasirinkimu?

Lietuvos muziejų asociacija jungiasi prie streikuojančios kultūros bendruomenės

Kaišiadorietiškos linksmybės – pinigingos?

Kauniečiams duris atverė naujas Šilainių baseinas

Spalio mėnesį Kauno senjorų lauks kava ir įdomūs pokalbiai

Pasieniečiai dėl suklastotų dokumentų į Lietuvą neįleido 7 Rusijos piliečių

Sulaikytas galimai prieš moterį smurtavęs Karo policijos pareigūnas

Laisvės alėjoje, kaip įtariama, padegta kavinė

„Ikea“ padegimu kaltinamam jaunuoliui siūloma skirti ketverių metų laisvės atėmimo bausmę

Kultūros ir sporto renginiai Kauno rajone rugsėjo 29 – spalio 5 dienomis

Šakalienė tikisi, kad per artimiausias savaites Seimą pasieks projektai dėl naujo poligono

Trapecinė stogo skarda

Kokia sienų spalva 2025 metais dominuoja Lietuvos interjeruose?

Rūšinė arbata ir kombučia tiesiai iš ūkių

Kam reikalingas renginių organizavimas? Privalumai ir praktika

Odoo verslo valdymo sistema: įgyvendinimas ir pagrindiniai privalumai

Pirmasis „Performanso meno savaitgalis“ Kaune suburs ryškius užsienio ir Lietuvos menininkus

2025-10-14

Visvaldas Matijošaitis: „Buvęs kultūros ministras nevengdavo darbo metu ir ant sofos pamiegoti”

2025-10-14

Į Lietuvą neįleistas suklastotus automobilio dokumentus turėjęs baltarusis

2025-10-14

EK svarsto griežtinti tabako gaminių pardavimą ir vartojimą

2025-10-13

Lietuviškas „X-Wing“ Ukrainoje: greitai įsijungs į kovą prieš rusų okupantus

2025-10-13

Užimtumo tarnyba apžvelgė atlyginimų raidą: ryškėja nauji lyderiai

2025-10-13

Miego svarba: penktadalis sunkių eismo įvykių – dėl mieguistumo ir nekokybiško poilsio

2025-10-13
Stanislovas Buškevičius

Stanislovas Buškevičius: nepasiduokime iš Europos ateinančiai antisemitizmo bangai

2025-10-13

NATO nori laimėti?

2025-10-13

Kauno rajone užsiliepsnojus pastatui, iš jo evakuotas 21 žmogus

2025-10-13

Policija: po futbolo rungtynių Kaune viešoji tvarka nebuvo sutrikdyta

2025-10-13

Donatas Latkauskas. Kamščiuose dūstantis Kaunas – ką daryti?

2025-10-12

Tūkstančiai žmonių minėjo Pasaulinę psichikos sveikatos dieną

2025-10-12

„Tavo tikėjimas išgelbėjo tave” (Lk 17, 19) 28 eilinis sekmadienis

2025-10-12

Rusijos provokacijos: „žalieji žmogeliukai“ Estijos pasienyje

2025-10-12

Už šnipinėjimą Rusijai nuteistas Manovas savo skundo nagrinėjime nepasirodė

2025-10-11

Kitą savaitę Ruginienė pradės konsultacijas dėl kultūros ministro: mano, kad tinkamiausia būtų Aleknavičienė

2025-10-11

Seimas įstatymu reglamentuos šunų pagalbininkų darbą

2025-10-11

Premjerės patarėjas smerkia Žemaitaičio pareiškimus apie Gelūną: žada vertinti ir pasisakymus, ir padėtį koalicijoje

2025-10-10

Patogus apsipirkimas iš namų: ką verta rinktis internetinėse parduotuvėse?

2025-10-10

Piniginiai panašumai tarp Lietuvos ir Rusijos (Video)

2025-10-10

PSO: trečdalį Europos gydytojų ir slaugytojų kamuoja depresija

2025-10-10

ES priimtos naujos taisyklės dėl mokamos politinės reklamos

2025-10-10

Angelų kūrėja Giedrė Slavinskienė: „Mano žmogeliukai ne visada gimsta su sparnais“

2025-10-10

Kaune atidaryta didžiausia Lietuvoje ekstremalaus bėgimo su kliūtimis trasa

2025-10-10

Žvilgsnis į Vytauto Didžiojo karo muziejaus parodą „Birutės vardu šventą ugnį nešu”

2025-10-10

Akriliniai dažai, jų savybės ir panaudojimo sritys

2025-10-10

Kaune dviratininkas atsitrenkė į policininko automobilį

2025-10-10

Migracijos departamento vadovu konkursu susidomėjo apie 10 pretendentų

2025-10-10

Teismui perduota byla, kurioje vyras kaltinamas Kaune esančiame bute susprogdinęs granatą

2025-10-09

UAB “Kauniečiams”
Įmonės kodas: 307072731
PVM mokėtojo kodas: LT100017557011
Banko sąskaitos nr.: LT717044090113506715

info@kaunieciams.lt
Privatumo politika

Pranešk naujieną!

Pamatėte ar nugirdote kažką įdomaus ar šokiruojančio?
Pasidalinkite šia žinia su portalo skaitytojais.

Pasidalinti žinia

Copyright © 2025 Kauniečiams kasdienės naujienos