Lapkričio 6-ąją minima Pyragų diena Lietuvoje yra dar gan nauja tradicija, tačiau prekybos centrai, pasitelkę garsius vardus, pratina ją švęsti, reklamuodami save ir siūlydami receptus.
Šventė, skatinanti dalintis gerumu
„Pasak italo virtuvės šefo, „Maximos“ kulinarijos idėjų partnerio Gian Luca Demarco, kurio šeimai ši diena – ypatinga, tai nėra vien šventė, kai kepame skanėstus. Tai diena, kai susitinkame su savo mylimais žmonėmis ir kažkuo su jais dalinamės – atsiminimais, pyragais, gerumu,” – rašoma šio prekybos tinklo pranešime spaudai.
Gian Luca šeimoje pyragai – saldūs ir nesaldūs – labai mėgstami ir kepami itin dažnai, o Pyragų diena yra ypatinga šventė, mat per ją virtuvės šefas ne tik gamina, bet ir susitinka su artimaisiais bei ragina aplinkinius dalintis gerumu.
„Šeimoje visada minime Pyragų dieną, jos metu kepame skanėstus ir važiuojame jais vaišinti savo artimuosius, draugus. Pyragų diena yra gan nauja tradicija, bet tai yra proga, kai galime susitikti pabendrauti su savo mylimais žmonėmis bei su jais kažkuo dalintis, šiuo atveju – pyragu. Nesvarbu, net jei ir kartais kepinys nepavyks – artimųjų rate bus tik linksmiau. Taip pat tai yra proga skleisti gerumą, tad šią dieną man labai svarbu paaukoti „Išsipildymo akcijai“, – sako Gian Luca.
Pyragų diena Lietuvoje švenčiama daugiau nei dešimtmetį, o jos esmė – ne tik susiburti malonioms bendravimo akimirkoms šeimose, mokslo ar darbo kolektyvuose, bet visiems kartu prisidėti prie socialiai pažeidžiamų, silpnesnių, sergančių svajonių išsipildymo.
Pasak Indrės Trakimaitės-Šeškuvienės, prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorės, Pyragų diena yra itin mylima „Maximos“ darbuotojų tradicija – kolegos patys kepa pyragus, vieni kitus jais vaišina, dalinasi receptais ir aukoja pasirinktoms socialinėms iniciatyvoms bei nevyriausybinėms organizacijoms.
„Ši skani diena stiprina mūsų tarpusavio ryšius, leidžia pajusti bendruomeniškumą, o kartu – tai priminimas, kaip susitelkę galime nuveikti daug gero. Šiais metais minėdami Pyragų dieną kviesime savo kolegas paaukoti lėšų bet kuriai ne pelno siekiančiai organizacijai, besirūpinančiai vaikais, pvz.: „Ankstukams“, Lietuvos Raudonajam Kryžiui, „Mamų unijai“ ir kitoms, su kuriomis bendradarbiaujame ne vienerius metus. Taip pat tapome ir TV3 „Išsipildymo akcijos” globėjais, tad pirmadienį kolegas biure bei parduotuvėse kviesime aukoti ir šiam projektui“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Patarimai, kaip iškepti tobulą pyragą
Slyvų pyragas yra vienas mėgstamiausių Gian Luca šeimos kepinių, kurį šefo žmona gamina pagal „Beatos virtuvės“ receptą.
„Po jo rikiuojasi mano kepamas rikotos sūrio pyragas, o vėliau – įvairūs mėsos pyragai, kuriuos dažniausiai gaminu su jautiena. Taip pat labai mėgstame bulvių, morkų pyragus“, – vardina Gian Luca.
Tobulu pyragu šefas vadina neperkeptą, minkštą ir drėgną kepinį. Taip pat, anot jo, svarbu, kad jis nebūtų per saldus ar per sūrus – visada būtina išlaikyti skonių pusiausvyrą. O kad pyragai visada gerai pavyktų, šefas dalinasi keliomis taisyklėmis.
„Orkaitėje visada reikia naudoti kaitinimo funkciją „viršus-apačia“. Tada pyragas kyla lėčiau ir dėl to geriau kepa. Prieš kepant, orkaitės vidų geriausia apšlakstyti vandeniu – tada pyragas geriau kils ir jo paviršius nesuskeldės. Taip pat svarbu naudoti tinkamus, pavyzdžiui, 405D tipo miltus, kurie dar vadinami „karališkais“, – aiškina Gian Luca ir dalinasi vienu mėgstamiausių savo pyragų receptu – itin paprastu ir gardžiu.
Torta tenerina (itališkas šokoladinis pyragas)
Gaminame: susmulkiname šokoladą ir kartu su sviestu išlydome vandens garų vonelėje. Kitame inde iki standumo išplakame kiaušinių baltymus ir juos sumaišome su cukrumi. Kitame inde plakame trynius su cukrumi iki kol pabals ir ištirps cukrus. Ištirpintą ir atvėsintą šokoladą sumaišome su plaktais baltymais iki vientisos masės. Trynius sumaišome su miltais. Galiausiai viską sumaišome. Ištepame skardą sviestu, apibarstome miltais. Pilame į ją tešlą ir kepame orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 25 minutes. Iškepusį ir atvėsusį pyragą pabarstome cukraus pudra ir ragaujame!
„Pyragų dienos esmė – padėti išpildyti vaikų svajones ir, be abejo, juos palepinti. Taip elgiasi ir žinomas keliautojas bei kulinaras Vytaras Radzevičius, savo anūkams ruošiantis pačius įvairiausius gardumynus, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
Kaip prisimena pašnekovas, jį patį vaikystėje dažnai lepindavo seneliai – tai jis laiko savotiška tradicija, kurią dabar ir pats neabejotinai tęsia.
„Vaikystės vasaras leisdavau pas dvejus senelius: Aukštaitijoje ir Suvalkijoje. Kupiškyje turėjome bendrus pusryčius, po kurių močiutė ir senelis eidavo į „valdišką“ darbą. Tuo metu Pilviškiuose, kur seneliai triūsdavo ūkyje, kartu pietaudavome ir vakarieniaudavome – pusryčius dažniausiai pramiegodavau. Tačiau didžiausia tradicija vis tik laikyčiau lepinimą: anūkėliui panorėjus, močiutės patiekdavo mėgstamiausius patiekalus“, – šypsosi V. Radzevičius.
Žinomas kulinaras džiaugiasi, kad dabar pats gali maistu lepinti savo anūkus, kaip kadaise tai darydavo jo seneliai: „Anūkai – blynų mėgėjai, o atvažiavę pas mane gauna čirvinių blynų, kuriuos kepu specialioje keptuvėje, ant žarijų. Tai – tarsi rytmečio ritualas, ir po to stebiu, kaip jie valgo tuos blynus, trintomis uogomis išsiterlioję visą burną, ir prisimenu savo vaikystę“, – pasakoja V. Radzevičius.
Skaniausi pyragai – pas senelius
Kaip prisimena dabar pats prie puodų dažnai laiką leidžiantis V. Radzevičius, pas kiekvienus senelius prisiragaudavo pačių įvairiausių skanumynų. Jis prisimena, kad močiutė iš Suvalkijos gamindavo „ant mašinos“ – taip vadindavo krosnį, kurią leisdavo įkurti ir jam.
„Ant rinkių gamintas maistas man būdavo labai skanus. Patikdavo žiūrėti, kaip močiutė su specialia, besivartančia keptuve kepdavo čirvinius blynus. Ypač mėgdavau bulvinius blynus, kuriuos Suvalkijoje gyvenantys seneliai valgydavo su cukrumi arba obuoliene“, – sako žinomas kulinaras.
Kita Vytaro močiutė kepdavo skanius pyragus, taip pat mažas spurgytes su vyšniomis – „pončkas“.
„Kartą močiutė jų prikepė gausybę, bet pamačiusi, kokiais tempais jas lapnoju, išeidama į darbą paslėpė, kad nepersivalgyčiau. Visą dieną ieškojau, bet radau – priemenėje vaza su jomis buvo įstatytą į tuščią kibirą su dangčiu. Tad, vis eidamas pro šalį po spurgytę, po spurgytę, ir neliko jų. Namo grįžusiai močiutei beliko skėstelti rankomis“, – mena V. Radzevičius.
Legendiškai gardus ir paprastas – trupintas pyragas
„Lidl“ ambasadorius prisimena dar vieną patiekalą, neatsiejamą nuo jo vaikystės, kurio receptas išsaugotas iki pat šių dienų. Tai – trupininis pyragas su uogiene, kuris ypač tinka rudens vakarams, taip pat – ir Pyragų dienai.
„Man be galo skanus trupintas pyragas – vadinam jį „mozūru“. Šeimoje saugome tėčio ranka užrašytą močiutės receptą, ir dažnai tą pyragą išsikepam. Paprastas gaminti, bet labai skanus – tiesiog tirpsta burnoje“, – sako V. Radzevičius.
„Mozūrui“ reikės:
1 viso kiaušinio
3 kiaušinių trynių
10 v. š. cukraus
250 g „Pilos“ sviesto
Kelių saujų kvietinių miltų
Spanguolių arba vyšnių uogienės
Kartu su cukrumi iki baltumo išsukite vieną kiaušinį ir trijų kiaušinių trynius. Ištirpinkite sviestą, atvėsinkite ir supilkite į masę.
Miltų berkite tiek, kad gautą tešlą būtų galima tarkuoti burokine tarka. Tik nepersistenkite – tešla neturi būti labai kieta, nes tuomet kietas bus ir pats „mozūras“. Paruoštą tešlą pusvalandžiui arba valandai padėkite į šaldytuvą.
Padalykite tešlą į dvi dalis. Viena dalis turėtų būti šiek tiek didesnė už kitą. Didžiąją dalį tešlos paklokite ant skardos, prieš tai ištepę ją sviestu. Ant tešlos supilkite uogienę, o ant jos viršaus burokine tarka užtarkuokite likusią tešlą.
Iki 185 laipsnių įkaitinkite orkaitę, kurioje pyragą kepkite apie 40 minučių. Iškeptam pyragui leiskite atvėsti, nes skaniausia gardžiuotis šaltu. Skanaus!