Kartu su šiltuoju sezonu prasideda ir iškylų lauke metas. Saulėtas oras – tai galimybė su artimaisiais susitikti gamtoje ir ragauti šviežias gėrybes. Nėra nieko smagiau nei mėgautis pikniko diena, tereikia pasirinkti tinkamą vietą, susirasti netoliese esančią aikštę ar parką ir pripildyti krepšį patiekalų, kuriuos būtų lengva nešti, patiekti bei valgyti. Besiruošiantiems iškylų sezonui dietologė dr. Edita Gavelienė pataria, kokius maisto produktus rinktis, o geros savijautos mėnesį švenčiančio prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria, kaip juos patogiai susipakuoti.
Maistą ruoškite atskiromis porcijomis
Iškyla, kaip gastronominis susibūrimas po atviru dangumi su draugais ar šeima, išpopuliarėjo Prancūzijoje 18 a. pabaigoje, porevoliuciniais metais. Nuo tada žmonės įgijo teisę susitikti ir naudotis šalies parkais. Iškylavimas išplito visame pasaulyje ir tapo ilgamete mažesnių bei didesnių bendruomenių tradicija. Šiais laikais kiekvienas piknikas ar žygis gamtoje prasideda nuo pasiruošimo. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė siūlo pagalvoti apie tai, kiek piknikas truks ir kokioje aplinkoje jis vyks – pagal tai vertėtų formuoti pintinės turinį.
Specialistės teigimu, geriausia iškylai lauke ruošti tuos patiekalus, kuriuos būtų lengva ir saugu transportuoti bei kuriais būtų patogu dalintis. „Maistą ruoškite atskiromis porcijomis: įsitikinkite, kad jį paprasta valgyti rankomis ir jis greitai negenda būdamas lauko temperatūroje. Pavyzdžiui, į pikniką pasiimti ledus gali būti rizikinga“, – atkreipia dėmesį dr. E. Gavelienė. Vis dėlto, dietologė pažymi, jog neturint šaltkrepšio, galima iš anksto užsišaldyti vandens buteliukus ir juos sudėti į krepšį. Taip bus palaikoma vėsesnė temperatūra: „Be to, nevertėtų pamiršti, kad pikniko aplinkoje gali nebūti pakankamai vandens vaisiams ar daržovėms nusiplauti, todėl apie tai taip pat reikėtų pagalvoti iš anksto.“
Pasak gydytojos dietologės, vertėtų įsivertinti ir kokiu tikslu yra rengiamas piknikas. Pagal tai reikėtų derinti maistą: „Jeigu tai – vaikų šventė, pintinėje turėtų atsidurti sveikatai palankiai ruošti sumuštinukai, daržovės, vaisių gabalėliai. O jeigu proga romantiška, į iškylų krepšį galima įsidėti sūrio, alyvuogių, vynuogių ir kitų, sveikatai palankių užkandžių. Svarbiausia, kad tie produktai būtų tikrai švieži ir nesugestų per kelias valandas.“
Pasirūpinkite priemonėmis laisvalaikiui gryname ore
Prekybos tinkle „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė iškylose rekomenduoja pasirūpinti ne tik maistu, bet ir kitomis priemonėmis, kurių gali prireikti laisvalaikiui gryname ore. Pavyzdžiui, kremu nuo saulės, priemonėmis nuo vabzdžių, pledu, lėkštėmis, stalo įrankiais, servetėlėmis ir šiukšlių maišu, kad pasibaigus iškylai būtų lengva susitvarkyti. Be to, vertėtų atidžiai pasirinkti ir indus, į kuriuos bus dedamas maistas: „Jį geriausia dėti į pintus krepšius ar šaltkrepšius: taip tvarkingai sudėti produktai ar patiekalai neturės galimybės išsilieti, greitai nesuges ir nešti juos bus žymiai patogiau.“
Kulinarijos technologė rekomenduoja pagrindiniams patiekalams rinktis sumuštinius, vaisių ir salotų indelius, humusą, daržovių užtepėles, tortilijų suktinukus, kumpio, dešros bei sūrio padėklus. Tuo tarpu lengviems užkandžiams nepamiršti riešutų, šviežių vaisių, sausainių, duonos, lęšių traškučių bei kitų užkandžių, kuriuos praktiška pasiimti su savimi.
Pasak L. Barčaitės, iškylai egzotikos suteiks desertas. „Kreminiai pyragaičiai ar tortai nebūtų tinkamas pasirinkimas, nes juos sunku išlaikyti reprezentatyvios išvaizdos. Be to, šie desertai mėgstami vapsvų ir kitų vabzdžių. Nepaisant to, iškylos desertui tinka visi kiti produktai, kurie netirpsta saulėje ir nelimpa. Tam puikiai tiks vaisių salotos, kuriomis galėsite pasidalyti su visais iškylos dalyviais. Tai puikus šiltojo sezono desertas“, – pataria specialistė.
Maisto technologė primena, jog iškylos metu nevertėtų pamiršti gerti pakankamai skysčių, ypač būnant saulėje: „Nesvarbu, ar ruošiame iškylą paplūdimyje, ar planuojame dieną praleisti gamtoje, šaltas vanduo bei gaivieji gėrimai yra būtini, nes po pasivaikščiojimo ar kelių valandų kaitinimosi saulėje turime vartoti daugiau skysčių.“
Sutaupyti padės planavimas
Norintiems sutaupyti apsiperkant piknikui prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria iš anksto susiplanuoti pirkinių sąrašą, nešvaistyti maisto ir nepamiršti pasinaudoti „Mano Rimi“ lojalumo programos pasiūlymais, suteikiančiais asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.
„Tik jums skirtus pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat „Rimi“ programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. Naudinga žinoti tai, kad terminale galima naudotis ne tik fizine lojalumo kortele, bet ir skenuoti QR kodą“, – primena specialistė.
Kulinarijos technologė Lina Barčaitė kviečia pasiruošti iškylai gamtoje ir dalijasi tortilijų suktinukų receptu.
RECEPTAS
Tortilijų suktinukai su sūriu ir daržovėmis (tinka ir vaikams)
Suktinukams reikės:
200 g sūrio;
6 vnt. kukurūzų tortilijų;
200 g minkštojo kreminio sūrio;
50 g špinatų;
1 vnt. ilgavaisio agurko;
1 vnt. morkos;
1 vnt. pomidoro;
Žiupsnelio druskos;
Žiupsnelio juodųjų pipirų.
Gaminimo eiga:
- Sūrį sutarkuokite. Morką ir agurką supjaustykite plonais šiaudeliais, pomidorą – plonais griežinėliais. Špinatus susmulkinkite.
- Tortilijos paviršių ištepkite plonu sluoksniu minkštojo sūrio.
- Dėkite supjaustytus agurkus, špinatus ir sutarkuotą sūrį tokia tvarka, kokia jums patinka, pavyzdžiui: špinatai, morkos, agurkai, sūris, pomidorai. Pabarstykite druska ir pipirais pagal skonį.
- Tada susukite tortiliją ir supjaustykite. Patiekite lėkštėje norimo dydžio gabaliukais.
Skanaus!