Šiandien, vis didėjant energijos kainoms ir siekiant didesnio efektyvumo, daugelis namų savininkų svarsto galimybę keisti tradicines šildymo sistemas į šiuolaikinius šilumos siurblius. „ITEA Solutions“ sulaukia vis daugiau klausimų, ar verta keisti dujinę arba malkinę šildymo sistemą į oras-vanduo šilumos siurblį. Panagrinėkime, ar šis pokytis yra tikslingas, ir kokį šilumos siurblį pasirinkti.

Kada verta keisti šildymo sistemą?

Pirmiausia, būtina įvertinti dabartinės šildymo sistemos efektyvumą. Jei jūsų dujinė arba malkinė sistema yra pasenusi, jos eksploatacija tampa brangi, arba jūs dažnai susiduriate su gedimais, tai ženklas, kad laikas apsvarstyti naują sprendimą. Taip pat svarbu įvertinti namo šiluminę izoliaciją – šilumos siurblys bus efektyviausias gerai apšiltintuose namuose.

Kodėl verta svarstyti apie šilumos siurblį?

  1. Efektyvumas ir ekonomiškumas
    Oras-vanduo šilumos siurbliai naudoja aplinkos orą kaip šilumos šaltinį ir yra ypač efektyvūs net ir esant žemoms temperatūroms. Jie gali generuoti šilumą su mažesnėmis eksploatacinėmis išlaidomis, ypač lyginant su dujomis ar malkomis. Be to, šilumos siurbliai dažnai turi aukštą šiluminį naudingumo koeficientą (COP), kuris leidžia sutaupyti energijos sąnaudas ilgalaikėje perspektyvoje.
  2. Aplinkosauga
    Oras-vanduo šilumos siurbliai yra ekologiški, nes jie mažina šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas. Dujinis šildymas generuoja CO₂, o malkinė sistema gali išskirti kietąsias daleles, kenkiančias sveikatai ir aplinkai. Naudojant šilumos siurblį, šildymo sistema tampa kur kas draugiškesnė gamtai.
  3. Mažiau priežiūros
    Lyginant su malkine šildymo sistema, kur reikia nuolatinės kuro ruošos, ir dujine sistema, kurią būtina reguliariai tikrinti, šilumos siurbliai reikalauja minimalios priežiūros. Tai ypač aktualu tiems, kas ieško patogumo ir mažesnio rūpesčio kasdienybėje.
  4. Saugumas ir komfortas
    Šilumos siurbliai yra saugesni nei dujinės ar malkinės sistemos. Nėra pavojaus dėl dujų nuotėkio ar gaisro rizikos, o pastoviai šildomas vanduo ir komfortabilus patalpų mikroklimatas užtikrina šilumos paskirstymą visame name.

Koks oras-vanduo šilumos siurblys yra tinkamiausias?

Pasirinkti tinkamą šilumos siurblį gali būti iššūkis, todėl svarbu atsižvelgti į kelis pagrindinius faktorius:

  1. Galingumas
    Šilumos siurblio galingumas turi atitikti namo šildymo poreikius. Jei jūsų namas yra didelis ir prastai apšiltintas, reikės didesnio galingumo įrenginio. Mažesniems, gerai apšiltintiems namams užteks vidutinio galingumo siurblio.
  2. COP (naudingo veikimo koeficientas)
    Aukštas COP rodiklis nurodo, kad siurblys gali pagaminti daugiau šilumos, sunaudodamas mažiau elektros energijos. Pavyzdžiui, siurblys su COP 4 rodikliu pagamins keturis kartus daugiau šilumos, nei sunaudos elektros energijos.
  3. Triukšmo lygis
    Dėl išorinio oro ventiliatoriaus, šilumos siurbliai gali skleisti garsą. Rinkitės siurblį su žemesniu triukšmo lygiu, ypač jei gyvenate tankiau apgyvendintoje teritorijoje.
  4. Prekės ženklas ir kokybė
    „ITEA Solutions“ rekomenduoja rinktis patikimus gamintojus, tokius kaip „Samsung“, „Nordis“, „Hitachi“ , „Hisense“ ar “Daikin”. Šie prekių ženklai yra žinomi dėl savo patikimumo, efektyvumo ir ilgalaikio eksploatavimo. Jie taip pat siūlo įvairias funkcijas, tokias kaip integruotas vandens šildymas, nuotolinis valdymas ir automatinės sistemos optimizacijos.

Išvada

Keisti dujinę ar malkinę šildymo sistemą į oras-vanduo šilumos siurblį yra geras sprendimas dėl didesnio efektyvumo, mažesnių eksploatacinių sąnaudų, ekologinių pranašumų ir patogumo. „ITEA Solutions“ specialistai gali padėti pasirinkti tinkamiausią sprendimą jūsų namams, atsižvelgdami į jų dydį, izoliaciją ir individualius šildymo poreikius.

Jei svarstote apie šilumos siurblį, pasitarkite su ekspertais ir atlikite reikiamus skaičiavimus – tai gali tapti viena iš geriausių investicijų į jūsų namų komfortą ir ekonomiškumą.