Artėjant gražiausiai pavasario šventei – Šv. Velykoms, kiekvienuose namuose jaučiamas pakilios nuotaikos.Likus kelioms dienoms iki atgimimo šventės, daugelis jau pradeda galvoti ir kokiomis vaišėmis nustebinti artimuosius.
Bene ilgiausiai gyvuojančios kulinarinės TV3 laidos „Virtuvės istorijos“virtuvės šefai Ilona Juciūtė ir Robertas Svetlauskas bei laidos prodiuserė Vaida Poderytė-Bernatavičė kviečia pasitikti pavasario šventes šiek tiek kitaip – pasineriant į naujoves ir išbandant skirtingas patiekalų idėjas.
Visai neseniai visa „Virtuvės istorijų“ kūrybinė komanda surengė išskirtinę Šv. Velykų vakarienę, kurioje susirinko būrys garsių Lietuvos asmenybių. Šioje gražioje, spalvingoje ir pavasariškoje šventėje netrūko gyvos muzikos, malonių pokalbių ir, žinoma, gardžių patiekalų.
Renginio metu susirinkę žmonės galėjo paragauti laidos vedėjų I. Juciūtės ir R. Svetlausko bei laidos prodiuserės V. Poderytės-Bernatavičės kurtų valgių, nes čia vakaro metu jie pristatė savo Velykinių patiekalų idėjas.
„Kamado bono“ kepsninių eksperto R. Svetlausko teigimu, net tradicinius Velykų patiekalus galima paversti žymiai įdomesniais ir labiau išskirtiniais.
„Per Velykas mėgstu gaminti tradicinius patiekalus, tačiau visada stengiuosi juos pateikti naujoviškiau ir įdomiau. Šiam tikslui išpildyti į pagalbą man atkeliauja kepsninė. Man patinka ryškūs ir dar neatrasti skoniai, todėl ir tuos pačius kiaušinius, kuriuos beprotiškai mėgstu, sugalvojau padaryti škotišku stiliumi. Niekada nereikia bijoti naujovių. Šeimoje tradicijas kuriame patys, todėl ir patiekalus kurkime su meile bei naujomis idėjomis“, – sakė virtuvės šefas R. Svetlauskas.
Robertui antrina ir jo kolegė, laidos vedėja I. Juciūtė. Nauji skoniai, anot jos, suteikia dar daugiau žavesio ir puikių patirčių.
„Ši graži pavasario šventė man visada asocijuojasi su šiluma, ryškiomis spalvomis ir naujais, dar neatrastais skoniais bei kvapais. Per Velykas stengiuosi suderinti tradicinius patiekalus su naujovėmis, todėl mano šventinis stalas visuomet tinka ir tiems, kurie nori laikytis tradicijų, ir tiems, kurie nebijo išbandyti dar neragautų patiekalų. Ši šventė tarsi atgimimas, todėl paverskime savo šventinį stalą ypatingu ir dar įdomesniu“, – mintimis dalinosi Ilona Juciūtė.
Patiekalų idėjomis vakarėlio metu pasidalino ir laidos „Virtuvės istorijos“ prodiuserė V. Poderytė-Bernatavičė.
Kulinarijos mylėtoja ir entuziastė tikrai neatsiliko nuo patyrusių kulinarų ir su meile paruošė išskirtinio grožio bei skonio patiekalus.
„Aš labai mėgstu tradicinius šventinius patiekalus, tačiau taip pat mėgstu ir naujoves bei kulinarinius eksperimentus. Mano Velykinės vaišės neapsiriboja tik balta mišraine ar silke – visuomet ieškau naujų,įdomių ir kūrybiškų idėjų, kaip nudžiuginti šeimą ir artimuosius. Man taip pat labai svarbu ir maisto pateikimas bei serviravimas. Patiekalas atrodo kur kas gardesnis, kai lėkštėje jis patiektas gražiai ir tvarkingai. Taip ne tik pamaitiname kūną, bet džiuginame ir savo akis bei sielą“, – pasakoja V. Poderytė-Bernatavičė.
Renginio patiekalų serviravimu ir dekoracijomis vakarėlio metu rūpinosi indų ir interjero ekspertų „Žana“ komanda. Jie „Virtuvės istorijų“ trijulės paruoštus patiekalus paserviravo kruopščiai atrinkę gražiausius indus ir dekoracijas, kurios simbolizavo pavasarį, šilumą ir Šv. Velykas.
Taigi, kokie yra rekomenduojami I. Juciūtės, R. Svetlausko ir V. Poderytės-Bernatavičės Šv. Velykų patiekalai? Dalinamės receptų idėjomis!
Keptos fetos, pomidoriukų ir kaparėlių užkandis
Ingredientai:
Fetos sūris 400 g
Vyšniniai pomidoriukai 300 g
2-3 a.š. kaparėlių
Alyvuogių aliejaus
Druskos
Pipirų
Raudonėlio
Šviežio čiobrelio
Gamyba:
Pomidoriukus perpjaukite pusiau ir sudėkite į kepimo indą. Fetos sūrį supjaustykite kubeliais ir uždėkite ant pomidoriukų. Tuomet dėkite kaparėlius, viską pagardinkite druska, pipirais, raudonėliu ir šviežiu čiobreliu bei gerai apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Kepkite iki 200 C įkaitintoje orkaitėje, kol viskas gražiai apskrus. Patiekite ant stalo visą indą arba išskirstykite mažesniuose indeliuose.