Šiomis dienomis miškai pilni gyvybės – gausiai užderėjus voveraitėms, žmonės būriais traukia į miškus. Geltonųjų miško karalienių galima rasti beveik visuose turgeliuose, kur krepšiai ir pintinės lūžta nuo ką tik surinktų grybų. Voveraitės – vienos populiariausių lietuviškų gėrybių, vertinamos ne tik dėl savo išskirtinio skonio, bet ir dėl sveikatai naudingų savybių.
Kodėl verta rinkti voveraites?
Voveraitės laikomos vienomis iš švariausių miško grybų – jos retai būna sukirmijusios, nes turi natūralių chitinmanozės medžiagų, kurios atbaido kirmėles. Jos taip pat puikiai sugeria mažai aplinkos teršalų. Be to, voveraitėse gausu vitaminų A, D, B grupės, taip pat mineralų – kalio, fosforo, geležies. Dėl mažo kaloringumo ir turtingos maistinės vertės voveraitės puikiai tinka ir sveikos mitybos mėgėjams.
Skonis ir kvapas
Šie grybai pasižymi švelniu, vos aitriai saldoku skoniu ir švelniai vaisiniu kvapu. Jie puikiai tinka kepti su sviestu ar grietinėle, gardinti sriubas ar troškinius. Dėl savo konsistencijos voveraitės net po terminio apdorojimo išlaiko formą ir spalvą, todėl patiekalai su jomis atrodo itin patraukliai.
Kaip paruošti voveraites?
Ruošiant voveraites svarbiausia – nepervirti ar neperkepinti, kad neprarastų skonio. Populiariausias būdas – voveraičių padažas: nuvalytos ir nuplautos voveraitės trumpai pakepinamos svieste, gardinamos svogūnu, grietinėle, druska, pipirais. Taip pat galima virti voveraičių sriubą su bulvėmis ir morkomis, pagardintą šviežiomis petražolėmis. Dar viena madinga idėja – voveraičių brusketos, kur grybai kepami ant keptos duonos su česnaku ir sūriu.
Ką reikėtų žinoti prieš einant į mišką?
Grybų rinkimo taisyklės paprastos: rinkti tik gerai pažįstamus grybus, nedraskyti miško paklotės, grybą atsargiai išsukti arba nupjauti peiliu. Voveraitės dažniausiai auga samanose ar tarp spygliuočių, mėgsta drėgną mišką po vasaros lietaus.
3 paprasti patiekalai su voveraitėmis
1. Voveraičių padažas su grietinėle
Nuvalytas voveraites (apie 300 g) smulkiai supjaustykite ir pakepinkite svieste su smulkintu svogūnu. Įpilkite 200 ml grietinėlės, pagardinkite druska, pipirais ir žiupsneliu muskato. Troškinkite 5–7 minutes – puikiai tiks prie bulvių košės ar mėsos patiekalų.
2. Makaronai su voveraitėmis ir česnaku
Makaronus išvirkite pagal instrukciją. Keptuvėje trumpai apkepinkite voveraites su alyvuogių aliejumi, česnaku ir šviežiu baziliku. Įmaišykite makaronus, pabarstykite tarkuotu parmezanu ir petražolėmis. Rezultatas – greita ir aromatinga vakarienė.
3. Voveraitės orkaitėje su sprandinės kepsniu
Mėsą pamarinuokite su česnaku, druska, pipirais ir alyvuogių aliejumi. Ant mėsos uždėkite svieste trumpai pakepintas voveraites, pabarstykite tarkuotu sūriu. Kepkite 180 °C temperatūroje apie 20 min. Patiekite su šviežiomis daržovėmis.
Nuotraukos autorė Inga Kriščiūnienė