Liepos 6 dieną viso pasaulio lietuviai mini itin išskirtinę ir kiekvienam patriotui brangią šventę – Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną. Jau dešimtmetį šią dieną visi norintys renkasi draugėn ir 9 valandą vietos laiku gieda tautišką giesmę. Šią dieną daugeliui lietuvių svarbu sutikti artimųjų ir draugų rate, o tam, kad vakaras neprailgtų, o šventinė nuotaika lydėtų visą dieną „Saulėti skoniai“ krautuvėlės įkūrėja Ilona Sakavičienė dalinasi keletu receptų, tinkančių net ir karaliaus užkandžių stalui.
Sumuštinukai su kiaulienos užtepėle
Reikės:
- Sumuštinukų batoniukų
- 45 g (pusės indelio) kiaulienos užtepėlės su čiorizo dešra
- 45 g (pusės indelio) kiaulienos kumpio užtepėlės
- Pasirinktinai pagal skonį: lašišos, agurko, vyšninių pomidorų, Prosciuto kumpio, ridiko, žirnelių, pievagrybių
- Alyvuogių aliejaus (idealu trumų aromato)
Paskrudinti 5-10 min. aliejumi pateptus batoniukus 180° įkaitintoje orkaitėje, užtepti užtepėle ir pagardinti pasirinktais priedais.
„Saulėti skoniai“ vadovė pastebi, kad šis patiekalas patiks ne tik didiesiems šventės svečiams, bet ir mažiesiems ragautojams: „Lengva ir labai skanu!“
Vėrinukai su balzamiko actu
Reikės:
- 150g mocarela sūrio (mažųjų rutuliukų)
- 200g vyšninių pomidoriukų
- Baziliko lapelių
- Balzamiko acto
- 150g meliono
- 100g prosciuto kumpio
Mocarela sūrį ir pomidoriukus perpjauti per pusę, ant smeigtuko suverti baziliko lapelį, sūrio rutuliuką ir pomidorą, apšlakstyti balzamiko actu. Kubeliais supjaustyti melioną ir suverti su prosciuto kumpiu. Kaip teigia pati Ilona Sakavičienė, visa tai paskaninus balzamiko actu skonis bus išties nepakartojamas.
Saldi bulvė su kriauše
Reikės:
- 2 vnt. saldžios bulvės (batato)
- 1 vnt. kriaušės
- 200g kriaušių džemo
- 30g graikinių riešutų
- Rozmarinų aromato alyvuogių aliejaus
Saldžią bulvę nulupti, patepti alyvuogių aliejumi ir kepti 15-20 min. 180° įkaitintoje orkaitėje, kol suminkštės. Palaukti, kol truputį atvės ir užtepti kriaušių džemo, o ant viršaus uždėti griežinėlį kriaušės ir papuošti graikiniu riešutu.
Nors kombinacija atrodo kiek neįprasta lietuviams, tačiau kriaušės išties yra vienas tų produktų, kuris buvo naudojamas karališkuose meniu. O šiuo atveju, saldžios bulvės ir saldžios kriaušės – tobulas derinys. Šį užkandį „Saulėta virtuvė“ įkūrėja rekomenduoja valgyti dar šiltą, bet atvėsęs jis nė kiek ne blogesnis.
Gardžių užkandžių padėklas
Delikatesų krautuvėlės įkūrėja sako, kad ir skanėstų padėklai – puiki išeitis ne tik norintiems papuošti stalą, bet ir trokštantiems jį praturtinti naudingais produktais.
„Ypač naudingi sveikatai – artišokai ir lapinė ropė, kurie yra marinuoti alyvuogių aliejuje. Taip pat niekuo ne blogesnis pasirinkimas itališkas Pecorino sūris ar itališka dešra Salame dolce. Tradiciškai tokie padėklai niekuomet neapsieina ir be krekerių, prie kurių puikiai tiks graikiškas Lefko sūris. Na, o palepinti mažuosius valgytojus galite itin jų mėgstamais Tarralluci riestainiukais. Svarbiausia – nebijokite eksperimentuoti ir ant šventinio stalo komponuokite kiek neįprastus, kitokius valgius, kurie padės kurti dienos išskirtinumą.“ – pataria „Saulėti skoniai“ krautuvėlės įkūrėja Ilona Sakavičienė.
Jeigu ir jūs norite karališkai sutikti šventinį savaitgalį, būtinai užsukite į „Saulėti skoniai“ krautuvėlę įsikūrusią Kaune, T. Masiulio g. 16E ir išsirinkite tai, kas atitiks jūsų gurmanišką skonį.
Tekste naudojamos nuotraukos: Kasperina
Nuotraukų vieta: Sodyba „Ąžuolų giria“
Nuotraukose matomos dekoracijos: Dekoracijų nuoma. Šventinis raktelis