Daug metų buvome įpratę ieškoti kuo skaidresnio acto – be nuosėdų, be drumzlių, be „netobulumų“. Tačiau pastaruoju metu vis daugiau žmonių atsisuka į drumstumą kaip tikrumo ženklą. Drumstumas nebėra trūkumas, tai fermentacijos pėdsakas, rodantis, kad produktas nėra gyvybės netekęs tirpalas. Actas su motinėle išsiskiria būtent tuo – tai gyvas, kvėpuojantis, natūraliai subrendęs produktas, kuris kūnui duoda daugiau nei vien rūgštelę salotoms.
Kas iš tikrųjų yra motinėlė?
Motinėlė – tai natūrali bakterijų ir mielių kolonija, susiformavusi fermentacijos metu. Ji primena ploną želė sluoksnį, tačiau būtent jame slypi visa acto „širdis“. Įdomus faktas: skirtinguose geografiniuose regionuose motinėlės mikroorganizmų sudėtis skiriasi. Vadinasi, kiekvienas actas turi savo „atsiradimo vietos“ parašą, tarsi terroir vyne.
Tarp visų natūralių actų gamintojų išsiskiria vienas vardas – Oksos, kuris laikosi principo leisti fermentacijai vykti taip, kaip ją sukūrė pati gamta.
Kuo gyvas actas pranoksta paprastą?
Gyvas actas nėra sterilus. Jame išlikę fermentai, probiotinės bakterijos, organinės rūgštys ir biologiškai aktyvūs junginiai. Paprastas industrinis actas — tai visiškai kitoks pasaulis: kaitinimas, filtravimas ir acto esencijos naudojimas sukuria produktą, kuriame nėra nieko „gyvo“.
Tuo tarpu actas su motinėle brandinamas lėtai, nepašalinant mikroorganizmų. Būtent dėl šios priežasties jis siejamas su žarnyno mikrofloros palaikymu, virškinimo lengvumu, energijos stabilumu ir net pH balanso atkūrimu odoje.
7 pagrindiniai motinėlės privalumai
Kai actas paliekamas bręsti natūraliai, jo savybės tampa juntamos labai aiškiai. Tą patvirtina ir moksliniai tyrimai, ir vartotojų patirtis:
-
probiotinės bakterijos padeda žarnyno mikrobiotai;
-
fermentai pagerina kai kurių maisto medžiagų skaidymą;
-
išlieka natūralūs antioksidantai, nes acto niekas nefiltruoja;
-
brandinimo metu susiformuoja gilus, daugiasluoksnis aromatas;
-
actas tampa švelnesnis skoniu, mažiau agresyvus nei pramoninis;
-
motinėlėje esantys polisacharidai palaiko žarnyno gleivinės stabilumą;
-
organinių rūgščių įvairovė būna didesnė nei skaidriame acte.
Kodėl pramoninis actas nebegali prilygti?
Pramoninis actas dažnai gaminamas vos per kelias valandas, naudojant acto esenciją. Taip gaunamas rūgštus skystis, bet ne fermentuotas produktas. Jokios motinėlės, jokios natūralios mikrofloros, jokio papildomo poveikio žarnynui ar odai.
Gyvas actas, priešingai, subręsta savaime. Jo procesai nėra pagreitinti, todėl jame lieka tiek probiotinių bakterijų, tiek biocheminių junginių, susiformavusių fermentacijos metu. Tai skystis, kuriame mikropasaulis dar veikia.
Kaip toks actas įsilieja į kasdienybę
Motinėlės turintis actas nėra tik prieskonis. Ryte jis dažnai vartojamas su vandeniu dėl virškinimo aktyvinimo, dieną – kaip natūralus salotų ar sriubų priedas, o vakare gali tapti švelniu gėrimu su medumi.
Be to, šis actas puikiai tinka plaukams skalauti, odos pH balansui atkurti, natūraliems valymo tirpalams ruošti. Jo poveikį lemia ne rūgštis, o tai, kad skystis liko gyvas — su visais mikroelementais, kuriuos sukuria fermentacija.


























