Skip to content
Kauniečiams kasdienės naujienos
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Išsikalbėk
Menu
Kauniečiams kasdienės naujienos
  • Redakcija
  • Kaunas, Kauno rajonas
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Politika
  • Finansai
  • Kriminalai
  • Gyvenimas
  • Sportas
  • Video
  • Apklausos
Menu Close
  • Naujienos 
    • Redakcija
    • Kaunas, Kauno rajonas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Politika
    • Finansai
    • Kriminalai
    • Gyvenimas
    • Sportas
    • Video
    • Apklausos
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Išsikalbėk
Search for:

Prisijungti

Priminti slaptažodį

Neturite paskyros? Užsiregistruoti

Recover Password

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Registruotis

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Kauno universitetų ir partnerių sukurtos maisto inovacijos – Ukrainos rinkai

  • 2018-11-13
  • Kaunieciams.lt
  • Naujienos

Sausasis medus ir sausasis jogurtas, ekologiškos medžiagos vaisiams, uogoms ir daržovėms padengti, kad ilgiau nevystų, negestų, o taip pat sėklų ir riešutų užkandžiai ar džiovintų vaisių, uogų ir daržovių skanėstai – tokie sveiki ir maistingi produktai, pagaminti taikant inovatyvias technologijas, sukurtas  Lietuvos mokslininkų, sulaukė didelio Ukrainos maisto pramonės įmonių susidomėjimo.

Spalio pabaigoje Kijeve vyko pasaulinė maisto ir gėrimų paroda „WorldFood 2018“. Joje pristatytas atviras mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros tinklas „Open R&D Lietuva“, sutelkęs mūsų šalies mokslo potencialą, jo teikiamos paslaugos maisto pramonei. Lietuvos stende surengta ir lietuviškų produktų, mokslininkų sukurtų kartu su verslo įmonėmis, degustacija.

„Ukrainoje net 56 proc. viso ploto yra dirbama žemė. Užauginama daug žemdirbystės ir gyvulininkystės produkcijos. Veikia maždaug 2 tūkst. maisto  perdirbimo įmonių. Investicijos į šį sektorių nuolat auga. Pristatydami savo technologijas, mokslinių tyrimų paslaugas, pamatėme, kad ir mes galime  žengti į šią rinką, padėti  įmonėms gaminti geresnius, saugesnius, inovatyvesnius produktus”, – sakė „OPEN R&D Lietuva“ tinklo fasilitatorius Martynas Survilas.

Tiktų ir kosmonautams

„WorldFood 2018“ parodoje Kijeve dalyvavo Kauno technologijos universiteto (KTU), Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU), Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro (LAMMC), Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) ir Aleksandro Stulginskio universiteto atstovai.

„Liofilizuotas, arba sausasis, medus – jau klasikinė mūsų technologija, kai iš medaus ištraukiamas vanduo ir paliekamos tik koncentruotos bioaktyviosios medžiagos. Dėl to sumažėja medaus masė ir tūris. Mažesnį kiekį lengviau saugoti ir gabenti. Sausąjį medų lengviau ir tiksliau dozuoti konditerijos pramonėje“, – sakė prof. dr. S. Mickevičius.

Ukrainoje surenkama labai daug medaus, todėl ši technologija gali būti labai aktuali. Kaip pabrėžė VDU Gamtos mokslų fakulteto dekanas, šalyje išplėtota visa maisto pramonė  ir stengiamasi išeiti į Europos Sąjungos (ES) rinką, todėl ieškoma pažangesnių maisto gamybos ir saugos technologijų, kad produkcija atitiktų ES standartus.

Tokių technologijų gali pasiūlyti Lietuvos mokslininkai. Pavyzdžiui, VDU sukurta ekologiška vaisių, uogų ir daržovių paviršiaus padengimo technologija, kad jie ilgiau išlaikytų gerą prekinę išvaizdą. Naudojamos žmogui draugiškos medžiagos, nesukeliančios jokio neigiamo poveikio sveikatai. Tačiau jomis padengti vaisiai, uogos, daržovės ilgiau nevysta ir negenda.

Analogiškas produktas sausajam medui – sausasis jogurtas. Ištraukus vandenį ir palikus maistingąsias medžiagas jogurtas, pasak prof. S. Mickevičiaus, pasidaro panašus į gardžius saldainiukus. Užpylus atitinkamą vandens kiekį, vėl gaunamas įprastas skystas jogurtas. Tokia technologija leidžia mažinti jogurto masę ir tūrį, kartu mažėja ir transportavimo kaštai. Kita vertus, sausasis jogurtas  ilgiau negenda. Tai ypač svarbu pramoniniam vartotojui.

Įdomus sprendimas galėtų sudominti ir kosmoso pramonę.  Mokslininko manymu, sausasis jogurtas būtų tinkamas maistas kosmonautams.

Šimtu procentų natūralūs

„Turime ilgalaikę patirtį, kaip mokslas gali bendradarbiauti su verslu. Tokio bendradarbiavimo rezultatas –  inovatyvūs produktai, sukurti taikant pažangias technologijas ir nenaudojant jokių sintetinių maisto priedų. Pati sodininkystės ir daržininkystės žaliava yra labai vertinga, nes turi nemažai fenolinių junginių, antioksidantų, dažančių medžiagų. Kuriame sveikus ir saugius produktus, atsižvelgdami į natūralias žaliavos savybes”, – pabrėžė  LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto Biochemijos ir technologijos laboratorijos vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Marina Rubinskienė.

Tokie produktai gerai žinomi Lietuvoje ir įsitvirtina Baltijos, Skandinavijos, Vokietijos rinkose. LAMMC mokslininkų kartu su ilgalaikiu partneriu saldainių fabriku „Rūta“ sukurti produktai dalyvauja nacionalinėse ir pasaulinėse parodose, laimi apdovanojimus. Šiemet Lietuvoje gaminamų prekių ir teikiamų paslaugų parodoje „Rinkis prekę lietuvišką” riešutų ir sėklų sveikieji užkandžiai „Greenz“  buvo apdovanoti aukso medaliu.

Bendradarbiaujant su LSMU farmacininkais, Švenčionių vaistažolių fabriku ir įmone „Acorus Calamus“ kuriamos įvairios vaistinės arbatos, liofilizuoti produktai farmacijos pramonei. LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto partneris UAB „Mėlynė“ garsėja liofilizuotų maisto produktų linija. Kaip pasakojo dr. M. Rubinskienė, 80 laipsnių šaltyje išdžiovintos vaisių ir uogų tyrės – įvairių formų ir spalvų, bet spalva ir skonis yra šimtu procentų natūralūs, atitinka žaliavos spalvą ir skonį.

Nuo 2015 metų Biochemijos ir technologijos laboratorijoje kuriama džiovintų vaisių, uogų ir daržovių užkandžių linija jau pelnė vartotojų simpatijas ir pasitikėjimą. Iš Lietuvoje užaugintų obuolių, juodųjų serbentų, vyšnių, slyvų, morkų ir moliūgų pagaminti produktai dalyvauja įvairiose nacionalinėse parodose ir pelno apdovanojimus. 2016 metais parodoje „Rinkis prekę lietuvišką” institute sukurti ir kartu su partneriais UAB „LABU” pristatyti džiovinti obuolių ir juodųjų serbentų bei slyvų, obuolių ir morkų skanėstai “LABU”  buvo apdovanoti aukso medaliu.

Džiovintų skanėstų linija toliau  plečiama.  Jau sukurti šeši produktai, kurių pagrindas yra išdžiovinta vaisių, uogų ir daržovių tyrė – obuolių, juodųjų serbentų, slyvų, vyšnių, spanguolių, morkų, moliūgų deriniai.

Kartu su MB „Sulčių fabrikas“ sukurta unikali morkų sulčių pasterizavimo technologija, leidžianti išsaugoti šviežių daržovių skonį. Biochemijos ir technologijos laboratorijos mokslininkai padėjo sukurti produktus ir tobulinti jų technologijas ne vienai Lietuvos įmonei.

Nuo 2005 metų Biochemijos ir technologijos laboratorijoje veikia Vaisių ir daržovių perdirbimo eksperimentinis modulis. Artimomis gamybai sąlygomis kuriami inovatyvūs produktai bei technologijų prototipai. Ruošiamos rekomendacijos ir sudaromos sąlygos gaminti produktų prototipus, kad vėliau  juos būtų galima realizuoti. Ši pagalba, pasak dr. M. Rubinskienės, ypač aktuali gaminant saugius, ekologiškus produktus be sintetinių priedų ir konservantų.

2015 metais  LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institute įkurta Atviros prieigos vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo laboratorija. Joje sudarytos sąlygos vykdyti įvairių vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimą, plėtoti sodo ir daržo augalų, vaisių, uogų ir daržovių tyrimų rezultatų komercializavimą.

Mokslininkų žodis – maisto pramonei

„WorldFood 2018“ parodoje Kijeve surengtoje konferencijoje „Open R&D Lietuva – inovatyvios maisto technologijos maisto pramonei“ buvo pristatytas mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros tinklo potencialas tokiose srityse kaip naujų funkcinių medžiagų kūrimas, maisto produktų gamybos technologijos, inovatyvių maisto produktų kūrimas ir funkcionalus maistas.

Tarp septynių pranešėjų  iš skirtingų universitetų buvo net trys profesoriai.  Apie naujų funkcinių medžiagų kūrimą taikant biorafinavimo technologijas pasakojo prof. Rimantas Venskutonis iš KTU, apie inovatyvius maisto produktus – prof.  Loreta Šernienė iš LSMU,  apie maisto biotechnologijos tyrimus – prof.  S. Mickevičius iš VDU.

Tikimasi, kad ši konferencija bus svarbus žingsnis užmezgant kontaktus su Ukrainos maisto gamybos ir perdirbimo įmonėmis. „WorldFood 2018“ paroda Kijeve – jau ketvirtas „Open R&D Lietuva“ tinklo surengtas vizitas į Ukrainą. Ankstesni renginiai buvo skirti energetikos ir kibernetinio saugumo sritims. Maisto tematika vizitas surengtas pirmą kartą.

Užsiprenumeruok naujienas tiesiai į savo el. paštą

Taip nepraleisi svarbiausių naujienų!


Panašūs straipsniai:

„Štai aš visa darau nauja!“ (Apr 21, 5) 5-asis Velykų sekmadienis

Permainų skonis

Charkivui nuo Kauno iškeliauja 5 autobusai

„Čiurlionių šeimos paletė“

Išsipildžiusi 9-mečio neregio svajonė

VILTIES PILIGRIMAI“ Kauno arkikatedroje

Kroviniai: nuo kelių ant bėgių?

„Freedom Holding Corp.“ pasiekė 10 mlrd. JAV dolerių vertę

Sukčiai išviliojo apie 65,8 tūkst. eurų

Kuo skiriasi gyvybės draudimas ir investicinis gyvybės draudimas?

Ieškant dingusio vyro išžvalgyta 30 km. Nemuno

Teismui nepavyko pradėti nagrinėti Celofano bylos

Seimas apribojo plynuosius miško kirtimus

Kauno rajone išrinkti dalyvaujamojo biudžeto laimėtojai

Prie Kinijos ambasados vyks Tibeto rėmėjų piketas

Japonijoje pristatyti Lietuvos energetikos sprendimai

„Katarsis“ pateko į „Eurovizijos“ finalą

Mančesteryje sulaikytas amerikiečių reperis Ch. Brownas

Hercogienės Meghan populiarumas – vėl žemumose

Slovėnijos policija tiria, kur dingo Melanios Trump statula

Trūksta mokytojų

Kaune dingęs nepilnametis atsirado

Teismas leido suimti žurnalistą

Šokio pamokos negalią turintiems žmonėms

Gera žinia pirmąjį būstą planuojantiems

Svarstoma atleisti dalį šauktinių nuo PSD įmokų

Prezidento žmona apie kovą su vėžiu

Netoniuose klesti bendrystė

apgink.lt

Kauniečių sukurtas dirbtinio intelekto įrankis leis per kelias sekundes surasti būdą prisidėti prie šalies saugumo

Kaunas kviečia į gimtadienį

Komiška kova su klimato kaitos neigimu

Žingsniai vaikams: koja kojon dėl gabių vaikų ateities

Rusijos agresijos prieš Ukrainą naujienos

 Vilnius: Lietuvos sostinė ar Minsko priemiestis?

Nepastovūs orai – iššūkis ūkininkams

Kaune nuskambėjo „Tramtatulis“

Eurovizijoje bus balsuojama kitaip

Prezidentas pasveikino naują Kanados vadovą

Keisis pensijų sistema? (papildyta)

Kauno rajonas bėgs

Vairuojant viršijamas greitis ir girtaujama

autobusai

Keisis Kauno priemiesčio autobusų maršrutai

Dažnėja gaisrų sąvartynuose

Viceministrė A. Putk šaukiasi išsilavinusio jaunimo

Paaiškėjo, kur vyks Eurobasket 2029 finalinės kovos

„Maisto banko“ akcija sumušė gerumo rekordus

Rygoje NT  obligacijų emisija su 9 proc. palūkanomis

Parodos Kaune

Ėriukiškas paklusnumas ir mokesčiai

A. Petrauskienė: karas Ukrainoje – kaip jautėsi mūsų partizanai

Čekiškėje nauja teatro pradžia

STEAM laboratorijų atidarymas Kaune

„Džiaukis” skleidžiamas džiugesys tęsiasi 25 metus

Paštas keičiasi

Virš 200 tūkstančių žmonių sveikatai – pavojus

„Manosios avys klauso mano balso“ (Jn 10, 27) – 4 Velykų sekmadienis

PASAULINĖ MALDOS UŽ DVASINIUS PAŠAUKIMUS DIENA

Ukraina

„Telia“ dovanoja 2200 įrenginių Ukrainai

LSMU ir Kauno klinikose lankėsi premjeras

Signalas Maskvai – JAV vėliava šalia mūsų karinių dalinių

Lietuvoje vienuoliktą kartą vyksta „Moterų ralis“

Kauno Ąžuolyne naikins spygliuotas tvoras?

Stasys Buškevičius. Kauno veido paieškos

Vaidotas Rimeikis

Pirmąjį metų ketvirtį „Inbank“ pelnas augo

Dėka Kauno klinikų gydytojų Milda vėl mato pasaulį

Vilkijoje vyko savivaldybės lygio civilinės saugos pratybos

Prezidentas pasveikino naująjį popiežių Leoną XIV

Jaunius Kelpšas

Amerikos lietuvių kunigas: džiaugiamės išrinktu Popiežiumi

Dariaus ir Girėno sekėjai? Sklandytuvu?

Istorinių automobilių gerbėjai džiugins Aukštaitiją

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ akcija

„Akropolis Group“ žaliųjų obligacijų viešo siūlymo rezultatai

Popiežiumi pirmą kartą paskelbtas amerikietis

Kaunas jungs maistą ir kultūrą

Policijai įdomu – kas pasisavino kvepalus?

grotos

Teisman Kaune perduos galimą žudiką

Kaune „Tramtatulis“ visiems ruošiasi duoti garo

Apdovanoti „Atliekų kultūros“ egzamino dalyviai

Ieškomas savininkas

Popiežiaus rinkimai nebaigti (papildyta)

Pokyčiai Kauno rajono švietime

D. Žalimas: P. Gražulio laukia teismas

„Žalgiris“ „Neptūną” įveikė lengvai (video)

Mokesčiai ir Landsbergis (Video)

Rusija ir Irano branduolinė programa

Nacionalinis plėtros bankas laiko lėšas po kilimu?

Socialinėse dirbtuvėse lavinami darbiniai įgūdžiai

Kaune – naujas kvietimas paveldotvarkai

Daugėja konfliktų dėl automobilių parkavimo

Kuo gresia pavasrinė alergija

Maskva tikriausiai aršiau puls Ukrainą

Kauno Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gimnazija – aktyviausia Nacionalinio diktanto dalyvė Lietuvoje

V. Makūnui – medalis už nuopelnus krepšiniui

Policija aiškinasi, kas pasišalino po eismo įvykio

I. Dabašinskienei – Mariupolio universiteto Garbės profesorės vardas

L. Kleiza: „Fenerbahče” laimės Eurolygą”

Kas bus Popiežiumi?

Iššūkininkas A. Mockus apie didžiausią upę

M. K. Čiurlionio muziejui vadovaus V. Vitkienė

Kaunas kvies į kultūros mugę

Rytų Ukraina – I – Karo randai žmonių veiduose

„Štai aš visa darau nauja!“ (Apr 21, 5) 5-asis Velykų sekmadienis

2025-05-17

Permainų skonis

2025-05-17

Charkivui nuo Kauno iškeliauja 5 autobusai

2025-05-17

„Čiurlionių šeimos paletė“

2025-05-17

Išsipildžiusi 9-mečio neregio svajonė

2025-05-16

VILTIES PILIGRIMAI“ Kauno arkikatedroje

2025-05-16

Kroviniai: nuo kelių ant bėgių?

2025-05-16

„Freedom Holding Corp.“ pasiekė 10 mlrd. JAV dolerių vertę

2025-05-16

Sukčiai išviliojo apie 65,8 tūkst. eurų

2025-05-16

Kuo skiriasi gyvybės draudimas ir investicinis gyvybės draudimas?

2025-05-16

Ieškant dingusio vyro išžvalgyta 30 km. Nemuno

2025-05-16

Teismui nepavyko pradėti nagrinėti Celofano bylos

2025-05-16

Seimas apribojo plynuosius miško kirtimus

2025-05-16

Kauno rajone išrinkti dalyvaujamojo biudžeto laimėtojai

2025-05-16

Prie Kinijos ambasados vyks Tibeto rėmėjų piketas

2025-05-16

Japonijoje pristatyti Lietuvos energetikos sprendimai

2025-05-16

„Katarsis“ pateko į „Eurovizijos“ finalą

2025-05-16

Mančesteryje sulaikytas amerikiečių reperis Ch. Brownas

2025-05-15

Hercogienės Meghan populiarumas – vėl žemumose

2025-05-15

Slovėnijos policija tiria, kur dingo Melanios Trump statula

2025-05-15

Trūksta mokytojų

2025-05-15

Kaune dingęs nepilnametis atsirado

2025-05-15

Teismas leido suimti žurnalistą

2025-05-15

Šokio pamokos negalią turintiems žmonėms

2025-05-15

Gera žinia pirmąjį būstą planuojantiems

2025-05-15

Svarstoma atleisti dalį šauktinių nuo PSD įmokų

2025-05-15

Prezidento žmona apie kovą su vėžiu

2025-05-15

Netoniuose klesti bendrystė

2025-05-15
apgink.lt

Kauniečių sukurtas dirbtinio intelekto įrankis leis per kelias sekundes surasti būdą prisidėti prie šalies saugumo

2025-05-15

Kaunas kviečia į gimtadienį

2025-05-15

UAB “Kauniečiams”
Įmonės kodas: 307072731
PVM mokėtojo kodas: LT100017557011
Banko sąskaitos nr.: LT717044090113506715

info@kaunieciams.lt
Privatumo politika

Pranešk naujieną!

Pamatėte ar nugirdote kažką įdomaus ar šokiruojančio?
Pasidalinkite šia žinia su portalo skaitytojais.

Pasidalinti žinia

Copyright © 2025 Kauniečiams kasdienės naujienos