Maisto produktų pakuotė – tai pramoninis gaminys, skirtas įvairiems maisto produktams laikyti. Pagrindinė jų funkcija – apsaugoti produktą nuo išorinių veiksnių ir jo gedimo, taip pat palengvinti transportavimą ir sandėliavimą. Pakuotė neabejotinai yra ir rinkodaros elementas, kuris savo išvaizda ir forma skatina vartotoją įsigyti produktą.
Asortimentas labai platus ir dažnai, kai tenka rinktis, ar pirkti konkretų produktą, renkamės tą, kurio pakuotė patraukliausia ir kuris išsiskiria iš kitų. Taip pat atkreipiame dėmesį į naudojimo paprastumą ir patogumą, o kartais ir į naudojamos medžiagos rūšį.
Maisto pakuotėse dažniausiai naudojamos medžiagos
Medžiagos maisto produktų pakuotei parenkamos atsižvelgiant į du pagrindinius veiksnius: pakuotės dizainą ir joje laikomų maisto produktų rūšį.
Pasirinkus idealią medžiagą produktų pakuotei, maisto produktams suteikiama begalė privalumų, pavyzdžiui, išsaugoma maisto kokybė, šviežumas ir palengvinamas jo laikymas vartotojo namuose.
Nors dauguma pakuotėms naudojamų medžiagų yra tokios pačios, kaip ir anksčiau, atsiradus neigiamam klimato kaitos poveikiui, pradėtos kurti neteršiančios aplinkos medžiagos.
- Metalas
Metalas yra medžiaga, kuria daugelis įmonių pasikliauja dėl jos ilgaamžiškumo, patvarumo. Jis paprastai naudojamas negendančių konservuotų maisto produktų ar gėrimų pakuotėms ir talpykloms. Maisto produktų pakuotėms dažnai naudojami metalai: plienas be skardos, aliuminis, skarda ir aliuminio folija.
- Plastikas
Šiame sąraše plastikas yra dažniausiai naudojama medžiaga, nors, palyginti su kitomis pramonėje naudojamomis pakuotėmis, maisto pakuočių gamyboje jo naudojama nedaug. Įmonės pasikliauja šia medžiaga, kuri nustebino savo savybėmis: lengvumu, lankstumu, patogumu, ilgesniu maisto produktų laikymu ir mažomis gamybos sąnaudomis. Be to, jas lengva pritaikyti ir ženklinti etiketėmis su informacija apie saugomą maistą.
- Stiklas
Stiklas jau daugelį metų yra vienas iš dažniausiai naudojamų daiktų maistui laikyti, ypač padažams ar skystiems produktams. Tai medžiaga, kurią galima perdirbti ir pakartotinai naudoti, todėl ji nekelia didelio pavojaus aplinkai, jei yra išmetama arba pakartotinai naudojama.
- Kartonas/popierius
Kartonas ir popierius yra paskutinės medžiagos sąraše, nes jos dažniausiai nenaudojamos kaip pirminė pakuotė. Maisto produktai paprastai uždaromi plastikiniame maišelyje, o tada dedami į kartoninę ar popierinę dėžutę, ant kurios užrašytas prekės ženklas, maistinė informacija ir leidimas naudoti maisto produktą. Jei kartoninė dėžutė naudojama tiesioginiam ingredientų laikymui, ji turėtų būti iš anksto apsaugota laku arba derva.