Nenumaldomai artėjant šventėms, vis labiau įsisukame į tikrą pasiruošimo sūkurį:namų ruoša, šventinio meniu planavimas, apsipirkinėjimas – visa tai gali pareikalauti nemažai laiko, todėl ypač svarbus tampa planavimas. Ką reikėtų atlikti jau dabar, kad paskutinės dienos prieš šventes nekeltų rūpesčių ir galėtumėte su džiaugsmu jų laukti? Gudrybėmis ir naudingais patarimais dalijasi didžiausio lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ ekspertai.
Norite sutaupyti? Susidėliokite planą
Prekybos tinklo užsakymu atlikto „Spinter Research“ Lietuvos gyventojų nuomonės tyrimo rezultatai atskleidė, kad šalies gyventojai šventinio stalo paruošimui yra linkę išleisti skirtingai – didžioji dalis, 38 proc., apklaustųjų planuoja išleisti nuo 50 iki 100 eurų, o 28 proc. – nuo 101 iki 200 Eur. Tuo tarpu 20 proc. tikisi išleisti vos 50 eurų, ir tik 7 proc. mano, kad šventinio stalo paruošimui skirs daugiau nei 200 eurų.
„Beveik 80 proc. tyrime dalyvavusių respondentų nurodo planuojantys maisto produktus pirkti iš anksto ir ieškoti įvairių pasiūlymų, nuolaidų.Šią tendenciją pastebi ir prekybos tinklas „Maxima“–įpusėjus gruodžiui vis daugiau klientųapsiperka šventėms, apsirūpina įvairiais ilgiau negendančiais produktais, tokiais kaip majonezas, padažai, konservai, prieskoniai ar šaldyti produktai. Tai puikus būdas sutaupyti ne tik pinigų, bet ir laiko, kuris šiuo laikotarpiu kiekvienam yra labai brangi valiuta“, – sako Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė.
Pasak, I. Trakimaitės-Šeškuvienės, dabar yra puikus laikas pasirūpinti ilgiau negendančiais produktais tradiciniam Kalėdų stalui: bulvėmis, morkomis, miltais, aliejumi,konservuota produkcija, o likus keletui dienų iki švenčių – jau ir šviežiu maistu, mėsa, žuvimi ar silkėmis. Taip planuojant apsipirkimus ne tik pavyks sutaupyti laiko ir išvengti paskutinės minutės pasiruošimo streso, bet ir pinigų.
Kad paskutinę dieną prieš šventes jaustumėte mažiau streso, prekybos tinklo „Maxima“ kokybės ekspertė Ugnė Ulickienė dalijasi savaitės darbų planu ir keliomis gudrybėmis.
Septynios dienos iki Kalėdų – švara virtuvėje
Švenčių išvakarėse pradėjus suktis virtuvėje, netvarka ir nešvara gali kelti erzulį, kurio tikrai nesinori ruošiantis šventei. Peržiūrėkite spinteles, stalčius, atlikite prieskonių ir pagardų reviziją, išmeskite pasibaigusius galioti produktus.
„Pasiruošti šventėms reikėtų ne tik morališkai–susikurkite malonią bei tvarkingą aplinką, kurioje ir jausitės geriau, ir nesunkiai rasite reikiamus įrankius ar indus. Išties naudinga skirti šiek tiek laiko šaldytuvo atlaisvinimui ir orkaitės išvalymui –kalėdinės dirbtuvės bus paruoštos dirbti pilnu pajėgumu. Be to, išsami turimų produktų revizija padės sudarant pirkinių sąrašą“, – sako U. Ulickienė.
Išankstinis pasiruošimas padės išvengti nereikalingos panikos, jei paaiškės, kad patiekalui trūksta ingredientų ar įrankių jam pagaminti.
Šešios dienos iki Kalėdų –tikslus valgiaraštis
Dar vienas patarimas, kuris gali padėti išvengti prieššventinio streso – valgiaraščio susiplanavimas. Ilgus ir tamsius gruodžio vakarus galima išnaudoti įdomių ir originalių receptų paieškai, reikalingų bakalėjos, kepinių priedų, konservų ar įvairių paruoštukų įsigijimui.
„Išankstinis pasiruošimas padės išvengti nereikalingos panikos, jei paaiškės, kad patiekalui trūksta ingredientų ar įrankių jam pagaminti.Svarbu nepamiršti pagalvoti ir apie tikrą šventinio stalo puošmeną – paukštį ar žuvį, kurią kepsite ir patieksite savo artimiesiems. Nusprendę, ką gaminsite, pasidomėkite gerais pasiūlymais– šiuo metu „Maxima“ asortimente galima rasti kokybiškosmėsos, žuvies už ypač mažą kainą. Taip pat staląpapuoš antis, žąsis ar krevetės“, – pataria kokybės ekspertė.
U. Ulickienė pastebi, kad iš anksto galima apgalvoti ir gėrimų – kisielių, kompotų, limonadų – meniu. Gėrimus patartina įsigyti iš anksto ir laikyti juos vėsioje vietoje.
Penkios dienos iki Kalėdų – repetuokite
Pasak U. Ulickienės ramybės jūsų šventiniam pasiruošimui suteiks ir išankstinis patiekalų bei kepinių, kuriuos planuojate dėti ant vaišių stalo, paruošimas. Tokios repeticijos leis ištobulinti receptus ir išvengti nemalonių netikėtumų.
„Kai kuriems saldiems kepiniams net į naudą pastovėti ilgiau, kad savo skonį ir ypatybes atskleistų būtent šventės metu. Tai tokie kepiniai kaip meduoliai, džiovintų vaisių brandinti pyragai. Jei nusprendėte išbandyti ką nors nauja – dabar pats laikas pasirepetuoti, nes nėra nieko liūdniau, nei nepavykęs receptas šventės dieną. Paieškokite ypatingo recepto ir jį išbandykite, o kai jau žinosite privalumus ir trūkumus, prieš pat šventes beliks tik pakartoti geriausią patiekalo versiją. O jei savarankiškiems kepiniams nerandate laiko ar stinga įgūdžių, iš anksto galite įsigyti ilgiau galiojančių jau paruoštų saldėsių, tokių kaip „Medaus” pyragas ar visų mėgstamas „Napoleonas”, kurie tikrai išlauks švenčių šaldytuve ir išlaikys geras skonio savybes“, – pataria ekspertė.
Keturios dienos iki Kalėdų –rankų darbo gardumynai
Prekybos tinklo „Maxima“ kokybės ekspertės U. Ulickienės teigimu, šis laikotarpis yra puikus metas pasiruoštigardžias rankų darbo dovanėles, kurios artimuosius gali nudžiuginti net labiau nei įprastos dovanos.
„Rankų darbo valgomos dovanos leis ne tik parodyti išskirtinį dėmesį, bet ir sutaupyti. Uogienės, čatniai, įvairios užtepėlėsnudžiugins ir nustebins kiekvieną. Parduotuvėje pirktą kokybišką rupią druską ar aliejų pagardinkite natūraliais prieskoniais ar žolelėmis. Nesvarbu, ar priimsite svečius, ar vyksite aplankyti artimųjų, tai bus smulki, bet labai maloni staigmena“, – pataria U. Ulickienė.
Paskutinės trys dienos iki Kalėdų – pasirūpinkite gėrimais
Šiomis dienomis jau galite rūpintis, kaip atrodys jūsų stalas. Jei besiruošdami pastebėsite, kad ko trūksta – dar nebus vėlu įsigyti ir išvengti milžiniškų eilių.
„Nepamirškite ir stalo dekoro–išskalbkite ir išlyginkite staltieses, išblizginkite taures, vazas, krištolinius indus. Šiais dalykais pasirūpinus iš anksto išvengsite paskutinės minutės chaoso ir daugiau laiko galėsite skirti brangiausiems žmonėms“, – sako „Maxima“ kokybės ekspertė.