Skip to content
Kauniečiams kasdienės naujienos
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Išsikalbėk
Menu
Kauniečiams kasdienės naujienos
  • Naujienos
  • Visuomenė ir gyvenimas
  • Kultūra
  • Švietimas
  • Verslas
  • Krašto gynyba
  • Video
  • Sportas
Menu Close
  • Naujienos 
    • Naujienos
    • Visuomenė ir gyvenimas
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Verslas
    • Krašto gynyba
    • Video
    • Sportas
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Išsikalbėk
Search for:

Prisijungti

Priminti slaptažodį

Neturite paskyros? Užsiregistruoti

Recover Password

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Registruotis

Jau turite paskyrą? Prisijungti

5 patarimai, kaip iškepti tobulą duoną

  • 2019-11-21
  • Kaunieciams.lt
  • Naujienos

Ar tikrai namuose kepta duona yra natūralesnė ir kokybiškesnė, už keptą kepykloje?  Viena lyderiaujančių kepyklų šalyje atvėrė savo duris ir atskleidė senovinės „sourdough“ duonos kepimo paslaptis – kas jai būdinga? 

„Šiandien yra manančių, kad autentiškos tradicinės receptūros duonos galima išsikepti tik namuose, tačiau tai – netiesa. Lietuviai labai išrankūs duonai ir jai kelia aukščiausius reikalavimus, todėl net ir didelėse kepyklose yra vadovaujamasi tradicinėmis receptūromis, labai kruopščiai atrenkant ingredientus. Duona yra tarsi gyvas organizmas, kuris, kaip ir žmogus, reaguoja į aplinką, todėl visai nesvarbu, kur ji kepama – kepykloje ar namuose – jai reikia ypatingos priežiūros“, – teigia vienos lyderiaujančių kepyklų produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius.

Kitos duonos kepyklos atstovas tikina, kad per tūkstančius metų duonos receptūra mažai pasikeitė: jos kepime iš esmės naudojami tie patys ingredientai – tai miltai, druska, vanduo ir natūraliai susidariusios mielės. Seniausia duonos rūšis – vadinamoji „sourdough“, kurios tradicinis gamybos būdas, pasitelkiant ore tvyrančias bakterijas, kepyklose yra naudojamas ir šiandien. Tuo įsitikino ir maisto tinklaraščio autorė Julija Steponavičiūtė, kuri turėjo galimybę pamatyti šios duonos gamybos procesą kepykloje iš arti.

„Nors pati kepu „sourdough“ duoną namuose, iš tiesų, labai didelio skirtumo nepajutau: tradicinės receptūros, rankų šiluma – net ir didžiulėje kepykloje šie dalykai išlieka. Raugas yra ruošiamas lygiai taip pat, tešla maišoma taip pat, tiesiog kiekiai – žymiai didesni“, – pasakoja tinklaraščio autorė.

Tad koks yra tikrasis senovinės ir tradicinės duonos kepimo kelias?

1. Paruošiamas raugas

Tradicinės duonos kepimo kelio pradžia – raugo paruošimas. Raugas – tai miltų ir vandens mišinys. Tam, kad raugas susidarytų, yra būtinos dvi sąlygos – šiluma ir laikas. Miltams ir vandeniui rūgstant bei fermentuojantis, šiame mišinyje susidaro natūralių mielių ir gerųjų pienarūgšių lactobacillus bakterijų.

„Mūsų kepykloje gaminamas toks raugas, kokį gamindavo ir mūsų senoliai – iš miltų ir vandens. Jam reikalinga ypatinga priežiūra – net ir nedidelis laikymo sąlygų nuokrypis gali turėti įtakos duonos kokybei. Raugą atnaujiname ir maitiname nuolat, kad nesusidarytų nereikalingų rūgščių, o iš to – nemalonaus, rūgščiai karstelėjusio duonos skonio. Kantriai laukiame, kol raugas bus tinkamas gamybai, nes tai užtrunka nuo savaitės iki dešimties dienų“, – teigia T. Aleknavičius.

Tinklaraščio autorė Berta Garuckė taip pat turėjo galimybę pamatyti duonos kepimo procesą, kuriame būtent raugas paliko didelį įspūdį.

„Mūsų namuose duoną kepdavo tik močiutė, tačiau kepimo paslaptimis ji gan mažai dalydavosi, todėl šis procesas visada atrodė kažkiek magiškas. Ji visada turėdavo savo „slaptą“ ingredientą, kuris suminkštindavo bei išpurendavo tešlą. Ekskursijoje po duonos kepimo kelią pati įsitikinau, kad šis magiškasis ingredientas – tai raugas, kurį paruošti reikia daug pastangų, laiko ir priežiūros“, –  įspūdžiais apie duonos kepimo procesą dalinosi tinklaraštininkė.

2. Sumaišoma tešla

Pagrindinė tešlos sudedamoji dalis – miltai. Tradicinė lietuviška duona kepama naudojant ruginius miltus, ji pasižymi sunkia tekstūra ir sodriu skoniu. Kitas pasirinkimas – kvietiniai miltai, kurie sukuria lengvesnę kepinio struktūrą, užtikrina tąsesnę duonos konsistenciją. Šių miltų raugo kepiniai populiarūs Pietų Europos šalyse, tačiau pastaraisiais metais prigyja ir Lietuvoje.

Kitas tradicinės ruginės duonos kepimui svarbus ingredientas – plikinys. Jis sukuriamas miltus sumaišius su karštu  vandeniu. Tada miltuose esantys fermentai skaido krakmolą ir taip susidaro cukrūs – plikinys natūraliai tampa saldus.

Galiausiai plikinys, raugas ir kiti tešlos ingredientai yra sumaišomi kartu.

3. Fermentacija

„Sourdough“ duonos fermentacija vyksta keletą kartų – visų pirma fermentuojasi pats raugas, vėliau – jau paruošta tešla, o galiausiai – pats duonos gabaliukas, prieš pat jį pašaunant į krosnį.

„Tešlos fermentacijos metu mielės ir pieno rūgštys atlieka visą darbą: sparčiai fermentuojant tešloje esančius natūralius cukrus, susidaro dujos, sulaikomos oro burbuliukuose, dėl kurių tešla kyla. Mielės naudoja natūralius cukrus, proceso metu išskirdamos alkoholį ir anglies dioksidą. Išmaišius tešlą katile, mes dar apie valandą ją brandiname, kad ši pakankamai fermentuotųsi ir išrūgtų. Tai suteikia daugiau rūgštumo, tešloje susidaro daugiau didesnių oro burbulų“, – teigia T. Aleknavičius.

 

4. Dalinimas ir formavimas

T. Aleknavičius tikina, kad duonos tešlos dalinimas ir formavimas – ypač svarbi proceso dalis, kur didelį vaidmenį vaidina žmogaus rankos.

„Dalį ruginės duonos kepykloje formuojame ir sveriame rankomis. Duonos kepimo įranga įrėmina ir aiškiai apibrėžia, kokio drėgnumo ir kokios konsistencijos tešla turėtų būti. O formuojant rankomis, galima dirbti su skystesne tešla, kuri turi daugiau drėgmės, vadinasi, drėgnesnė bus ir duona. Todėl kai kurią duoną rankomis dedame į formelę, rankomis išverčiame, suformuojame“, – tikina kepyklos atstovas.

Išminkyta raugo duonos tešla yra įdedama į kepimo formas ir brandinama dar bent valandą.

5. Kepimas ir raikymas

Galiausiai, kai suformuota tešla subręsta, ji paskutinį kartą apibarstoma miltais, baigiama formuoti rankomis ir šaunama į krosnį kepti.

„Kepimas ant akmens suteikia visai kitą skonį. Įkaitęs akmuo kitaip iškepa duoną, nei tiesiog pučiamas karštas oras. Kvietinę raugo duoną dar ir ilgiau kepame, kad būtų storesnė, traškesnė plutelė, susidarytų gardus aromatas – tai jos išskirtinumas“, – tikina T. Aleknavičius.

Raugo „sourdough“ ruginės duonos išskirtinumas – jos drėgmė, kurios šioje duonoje yra daugiau, nei kituose tos pačios rūšies gaminiuose. Todėl iš kepimo formos išimti ruginiai kepalai yra brandinami dar dvi paras specialioje patalpoje. Tik atvėsęs ir kiek sukietėjęs kepaliukas yra pasiruošęs raikymui bei kelionei pas Lietuvos duonos valgytojus.

Užsiprenumeruok naujienas tiesiai į savo el. paštą

Taip nepraleisi svarbiausių naujienų!


Daugiau naujienų:

Kvietimas teikti kandidatus „Kauno sporto apdovanojimai 2025“

Elektroninis parašas smulkiam-vidutiniam verslui: kaip pasirinkti tinkamiausią? (2026 gidas)

Gintaro apyrankė: natūralus papuošalas, kuriame susilieja istorija, šviesa ir amžinas grožis

„Via Lietuva“ užbaigė Sargėnų estakados rekonstrukciją: eismas atvertas abiem juostomis

Praėjusią parą pasienio regionuose perimti du balionai su kontrabandinėmis cigaretėmis

LRT

Seimo opozicija prašo ekspertinio vertinimo dėl LRT vadovo atleidimą lengvinančių pataisų

NVSC: sparčiai kyla sergamumas gripu, gyventojai raginami skiepytis

Ekspertai kritiškai vertina Žemaitaičio išsišokimus prieš žurnalistus: chuliganiška elgsena

Klaidos, kurias dažniausiai daro užsakovai rinkdamiesi santvaras

Kaip pasirinkti įrangą mažam autoservisui, kad ji tarnautų 10 metų?

Gintariniai auskarai: kaip atpažinti tikrą gintarą ir išsirinkti kokybišką papuošalą

Šalia Vilniaus oro uosto fiksuota 60 balionų

Stanislovas Buškevičius. Lapkričio 30 – oji lygiavertė Vasario 16-ajai

STT įvertino valdančiųjų inicijuojamą sporto reformą: būtų grąžinama tvarka, didinanti korupcijos riziką

„Naktis nuslinko, diena prisiartino” (Rom 13, 12), 1 Advento sekmadienis

Žurnalistas: okupantai plečia teroro kampaniją prieš rusiškų mokyklų nelankančius vaikus

VDI ir Lygių galimybių kontrolierius žada imtis veiksmų dėl galimai nederamo elgesio prieš NŠA darbuotojus

Choro dainininkų kvalifikacijos kėlimas – investicija į balsą, kūną ir kolektyvo ateitį

Per pratybas Pabradėje sunkiai sužeistas Belgijos karys

Dėl laikinų ribojimų Vilniaus oro uoste paveikta per 3 tūkst. keleivių

Kasčiūnas apie socdemų koaliciją su „aušriečiais“: panašėja į Stokholmo sindromą

Gintaro papuošalai – ryšys su tėvyne lietuviams užsienyje

Garliavos Medelynas: nuo dekoratyvinių augalų iki profesionalaus apželdinimo

Institucinis smurtas vaiko teisių apsaugos sistemoje: kur mus nuvedė pertvarka ir ką privalome keisti šiandien

LRT

Staselis apie generalinės direktorės mestus kaltinimus daliai LRT tarybos: tegul žmonės vertina

Kaune atidaryta čiuožykla po atviru dangumi

Lietuvių užpildytoje Londono arenoje – neįtikėtinas Sargiūno sukurtas stebuklas (video)

Kaip galima pasiimti žemę?

Kuo išsiskiria gera siuntų tarnyba?

Liubajevas: Lukašenkos režimas pasitelkia nusikaltėlius ir Baltarusijos, ir Lietuvos pusėje

Popovienė patvirtino kitų metų stojančiųjų į aukštąsias mokyklas tvarką

Ruginienė tikisi, kad Seime kelią besiskinanti iniciatyva dėl lengvesnio LRT vadovo atleidimo bus pakoreguota

Ministerija: ES Teismo sprendimas Lietuvos neįpareigoja įteisinti tos pačios lyties asmenų santuoką

Sinkevičius apie mokytojų algų kėlimą: finansų ministras buvo nustebęs dėl Popovienės pareiškimų

Lietuvos atletai su kurčiųjų olimpinėmis žaidynėmis atsisveikino iškovoję 10 medalių

Šiliauskas anksčiau laiko paleidžiamas į laisvę

STT: siūloma sporto finansavimo reforma kelia pagrįstų abejonių dėl skaidrumo

Kaip paruošti matcha taip, kad Kalėdų rytas taptų ypatingas?

Oksos obuolių actas su „motinėle“ – kuo jis geresnis už paprastą?

Medicinos psichologas: kuo jis skiriasi nuo psichoterapeuto?

Devintąjį medalį Lietuvai pelnė tinklininkės

Teisme pro patikros punktą prasiveržusiam Ragelskiui iškviesta policija

Nutrauktas tyrimas dėl avarijos, kurios metu žuvo motociklą vairavęs abiturientas

Prie Nemuno vaikštinėjusiai porai vyras grasino dujiniu revolveriu

Stanislovas Buškevičius kreipėsi į I. Ruginienę dėl Vilniaus Sporto rūmų: ragina ištaisyti Šimonytės klaidas

Minima Lietuvos kariuomenės diena: sostinėje vyks šventinis paradas, karinės technikos paroda

„Ateikite, mano Tėvo palaimintieji” (Mt 25, 34), Kristaus Karaliaus iškilmė

Kaunas pirmasis iš šalies miestų įžiebė Kalėdų eglę

Martynas Vėlyvis. Kaunas – gyvas lietuviškumo paminklas

Darbo kodekse gali atsirasti jaunimui aktualios nuostatos: studentų praktikos darbo sutartis

Lainiaus (ex senoji Rondo) ir Ligito Kernagio koncertas „TAU: Pirmyn į 90-uosius!” (Video)

Kritinės dienos Ukrainai: JAV ultimatumo terminai kelia nerimą ES

Kauno „Ąžuolo“ regbio klubui – 50 metų: į priekį žvelgiama entuziastingai

Laikinoji sostinė įžiebs pagrindinę miesto Kalėdų eglę

Chorų ateitis priklauso nuo kompetencijų: ekspertai ragina keisti požiūrį

Triušių parodoje Kaune – ilgaausiai nuo spalvotų „nykštukų“ iki barzdotų „belgų“

Nausėda teigia, kad Seimo sprendimas nepanaikinti Nedzinsko neliečiamybės nuvilia

Iš Seimo į Konstitucinį Teismą – bloga praktika

Rytų Berlyną Lietuvoje filmuojantis prodiuseris Christopher Hall: „Kaunas – nuostabus miestas, išsiskiriantis savo architektūra“

Šoninės markizės terasai ar kitoms patalpoms: kaip išsirinkti ir ką būtina žinoti prieš perkant

Sofos lovos: praktiškas sprendimas mažam būstui ir svečių miegamajam?

VSAT: nuo punktų atidarymo į Lietuvą iš Baltarusijos negrįžo nė vienas lietuvių vilkikas

Ąžuolyną papuošė M. K. Čiurlioniui dedikuotas meninis akcentas „Karaliai“

Nausėda pareiškė užuojautą dėl Pyrago netekties

Teismui perduota sukčiavimo byla, kurioje kaltinimai pareikšti aštuoniems asmenims

Masteikaitė apie Raslanienės kandidatūrą į viceministres: nematome jokių jos sąsajų su kultūra

Teisininkas, kuris darbuotojų teises gina kaip ringe – atkakliai, sistemiškai ir iki galo

Kas yra proteinas sportui ir kada jo reikia? Sporto fazė patarimai

Su protestuojančias mokytojais susitikusi Popovienė buvo pasitikta šūksniais „gėda“

Pritarta siūlymui įšaldyti dabartinį LRT finansavimą

Dėl geležinkelio sabotažo Lenkija uždaro paskutinį likusį Rusijos konsulatą

Kopenhaga: socialdemokratai užleido vietą raudoniesiems ir socialistams

Zelenskis po naujų rusų smūgių: spaudimas Rusijai nepakankamas

Mūsų laikų vyrų bėda: vengia tikrintis sveikatą ir į gydytojus kreipiasi per retai

„Daryk kaip sau“: principas, kurį verslininkas pavertė sėkmės formule

Muitinės atstovas: atvejai, kai pasienio punktuose išvengiama kontrolės, yra pavieniai

Kultūros ministerija paskelbė konkursą vadovauti Kauno valstybinei filharmonijai

Ar įmanoma keliauti į ateitį?

Lietuvos sportininkų pergalės kurčiųjų olimpinėse žaidynėse

„Sodra“ teigia sulaukianti vis daugiau užklausų dėl antrosios pensijų pakopos: gyventojams trūksta žinių

Zelenskis ir Macronas pasirašė ketinimų protokolą dėl „Rafale“ naikintuvų pirkimo

Kaune pradedami M. K. Čiurlionio kultūros centro statybos darbai

Žinomi žmonės jau įžiebė eglutę išskirtiniame grožio salone

Kurčiųjų olimpinių žaidynių medalių nereikėjo ilgai laukti

LRT

Seimas tęs LRT audito išvadų svarstymą: Skardžius neatmeta, kad bus prašoma atlikti ir papildomų tyrimų

D. Britanija rengiasi pertvarkyti prieglobsčio suteikimo politiką

„Štai tavo sūnus!” – „Štai tavo Motina!” (Jn 19, 26.27), 33 eilinio laiko sekmadienis

Homoseksualias poras ginantis teisininkas apie pataisas dėl partnerystės: palyginčiau su rasizmo ir segregacijos laikais

Trumpo įspėjimas Nigerijai tampa vilties ženklu persekiojamiems krikščionims

Iki pirmojo medalio pristigo 34 sekundžių

Kauno Kalėdų eglutė pasiekė Rotušės aikštę: įžiebimas po savaitės

Kaip Kremlius „atstato“ okupuotas Ukrainos teritorijas

Kaune, stovėjimo aikštelėje, apgadinta dešimt automobilių

„Gražinkime Kauną“ uždarys žygių sezoną

Tamašunienė apie padėtį LKT: būtina pasirūpinti pareigūnais, modernizuoti sistemą

Prokuratūra siūlo įkalinti Lietuvos partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago paminklo išniekinimu kaltinamus asmenis

Per Rusijos bepiločių orlaivių ataką žuvo du žmonės

Sezoninė vaikų apranga: ką svarbu žinoti tėvams kiekvienu metų laiku?

Lietuvos zoologijos sodas kviečia į nemokamą V. Bareikio koncertą

Parlamentarai svarstys siūlymą padidinti algas kelioms Seimui pavaldžioms kultūros institucijoms

Nedzinskas: kaltas „čekiukų“ byloje nesijaučiu

Seimas svarstys siūlymą naikinti desovietizacijos komisiją

Kvietimas teikti kandidatus „Kauno sporto apdovanojimai 2025“

2025-12-03

Elektroninis parašas smulkiam-vidutiniam verslui: kaip pasirinkti tinkamiausią? (2026 gidas)

2025-12-03

Gintaro apyrankė: natūralus papuošalas, kuriame susilieja istorija, šviesa ir amžinas grožis

2025-12-03

„Via Lietuva“ užbaigė Sargėnų estakados rekonstrukciją: eismas atvertas abiem juostomis

2025-12-03

Praėjusią parą pasienio regionuose perimti du balionai su kontrabandinėmis cigaretėmis

2025-12-03
LRT

Seimo opozicija prašo ekspertinio vertinimo dėl LRT vadovo atleidimą lengvinančių pataisų

2025-12-02

NVSC: sparčiai kyla sergamumas gripu, gyventojai raginami skiepytis

2025-12-01

Ekspertai kritiškai vertina Žemaitaičio išsišokimus prieš žurnalistus: chuliganiška elgsena

2025-12-01

Klaidos, kurias dažniausiai daro užsakovai rinkdamiesi santvaras

2025-12-01

Kaip pasirinkti įrangą mažam autoservisui, kad ji tarnautų 10 metų?

2025-12-01

Gintariniai auskarai: kaip atpažinti tikrą gintarą ir išsirinkti kokybišką papuošalą

2025-12-01

Šalia Vilniaus oro uosto fiksuota 60 balionų

2025-12-01

Stanislovas Buškevičius. Lapkričio 30 – oji lygiavertė Vasario 16-ajai

2025-11-30

STT įvertino valdančiųjų inicijuojamą sporto reformą: būtų grąžinama tvarka, didinanti korupcijos riziką

2025-11-30

„Naktis nuslinko, diena prisiartino” (Rom 13, 12), 1 Advento sekmadienis

2025-11-30

Žurnalistas: okupantai plečia teroro kampaniją prieš rusiškų mokyklų nelankančius vaikus

2025-11-30

VDI ir Lygių galimybių kontrolierius žada imtis veiksmų dėl galimai nederamo elgesio prieš NŠA darbuotojus

2025-11-30

Choro dainininkų kvalifikacijos kėlimas – investicija į balsą, kūną ir kolektyvo ateitį

2025-11-29

Per pratybas Pabradėje sunkiai sužeistas Belgijos karys

2025-11-29

Dėl laikinų ribojimų Vilniaus oro uoste paveikta per 3 tūkst. keleivių

2025-11-29

Kasčiūnas apie socdemų koaliciją su „aušriečiais“: panašėja į Stokholmo sindromą

2025-11-29

Gintaro papuošalai – ryšys su tėvyne lietuviams užsienyje

2025-11-29

Garliavos Medelynas: nuo dekoratyvinių augalų iki profesionalaus apželdinimo

2025-11-28

Institucinis smurtas vaiko teisių apsaugos sistemoje: kur mus nuvedė pertvarka ir ką privalome keisti šiandien

2025-11-28
LRT

Staselis apie generalinės direktorės mestus kaltinimus daliai LRT tarybos: tegul žmonės vertina

2025-11-28

Kaune atidaryta čiuožykla po atviru dangumi

2025-11-28

Lietuvių užpildytoje Londono arenoje – neįtikėtinas Sargiūno sukurtas stebuklas (video)

2025-11-28

Kaip galima pasiimti žemę?

2025-11-28

Kuo išsiskiria gera siuntų tarnyba?

2025-11-28

Liubajevas: Lukašenkos režimas pasitelkia nusikaltėlius ir Baltarusijos, ir Lietuvos pusėje

2025-11-28

UAB “Kauniečiams”
Įmonės kodas: 307072731
PVM mokėtojo kodas: LT100017557011
Banko sąskaitos nr.: LT717044090113506715

info@kaunieciams.lt
Privatumo politika

Pranešk naujieną!

Pamatėte ar nugirdote kažką įdomaus ar šokiruojančio?
Pasidalinkite šia žinia su portalo skaitytojais.

Pasidalinti žinia

Copyright © 2025 Kauniečiams kasdienės naujienos