Visuomenėje vis dar sklando gajus mitas, kad žvėriena – tik gurmanų pasirinkimas, reikalaujantis ypatingų kulinarinių įgūdžių. Visgi tiesa yra visai kitokia – tai ne tik viena sveikiausių mėsos rūšių, bet ir lengvai paruošiama alternatyva kasdienei mitybai. Žvėrienoje gausu baltymų, geležies, cinko ir kitų organizmui reikalingų medžiagų. Kaip teisingai paruošti šią mėsą, jog ji lengvai taptų kasdienio raciono dalimi?
Žvėrienos ir jos produktų el. parduotuvės „Žvėriena.eu“ direktorė Ugnė Ipatova sako, kad pažintį nuo žvėrienos reikėtų pradėti išbandant kiek įmanoma daugiau šios mėsos rūšių.
„Viena pagrindinių klaidų – dauguma mano, jog žvėriena yra tik elniena, tad kartą jos paragavę, nusprendžia, kad žvėriena jiems nepatinka. Iš tiesų, šios mėsos racionas labai platus – ją sudaro ir stirniena, briediena, šerniena, todėl svarbiausia paragauti jų visų ir tik tuomet nuspręsti, ar tokia mėsa man visgi yra tinkama“, – tvirtina U. Ipatova.
Pasak jos, šios rūšies mėsa taip pat yra itin naudinga mūsų organizmui: „Žvėriena nuo kitų populiarių mėsų išsiskiria mažesniu riebalų kiekiu, nes laukiniai gyvūnai daugiau juda ir natūraliai maitinasi. Ji turi daugiau baltymų, geležies, cinko, B grupės vitaminų ir omega-3 riebalų rūgščių nei mums įprasta kiauliena, jautiena ar vištiena. Taip pat joje mažiau cholesterolio ir sočiųjų riebalų, todėl žvėriena laikoma sveikesne alternatyva įprastoms mėsoms“, – pasakoja U. Ipatova.
Paruošimas itin paprastas
Svarbiausias žingsnis, jog žvėriena būtų skani ir išties naudinga organizmui – tinkamas jos pasirinkimas.
„Pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į gaminio sudėtį. Taip pat svarbu neapsigauti siūloma pigia žvėrienos produktų kaina, nes esminis faktorius, diktuojantis kainą produkcijai, yra sudėtis. Pavyzdžiui, pamačius ypač pigią elnienos dešrą, atkreipkite dėmesį, kiek procentų ten yra grynos elnienos, o kokia dalis – įvairių priemaišų. Džiaugiamės, jog galime pasiūlyti elnienos produktų su 98 proc. grynos elnienos, tokių produktų Lietuvos rinkoje nėra daug“, – teigia U. Ipatova.
Pasak jos, išsirinkus kokybišką mėsą, jos paruošimui ypatingų sugebėjimų nereikia – užtenka pipirų ar mėgstamų prieskonių, tačiau norint išskirtinio minkštumo mėsos, U. Ipatova rekomenduoja žvėriena marinuoti.
„Paprastai marinatui naudojamas acto tirpalas: 1 litrui vandens – 1-2 stiklinės acto. Į marinatą nepatariama dėti druskos, kadangi ji gali išdžiovinti mėsą – užtenka užberti prieš kepant ar verdant. Paruoštas marinatas turi visiškai apsemti mėsą. Dubenį su žvėrieną ir marinatu būtina pastatyti į šaldytuvą ir marinuoti ne trumpiau nei parą. Sultingiausia ir skaniausia mėsa būna po 4 parų marinavimo“, – pasakoja el. parduotuvės direktorė.
Įsigyti galima internetu
U. Ipatova pastebi, kad žvėrienos populiarumas kasmet auga – vis daugiau žmonių supranta apie šios mėsos teikiamą naudą.
„Savo socialiniuose tinkluose edukuojame žmones žvėrienos naudos klausimu – esame sukūrę net keletą rubrikų socialiniame tinkle „TikTok“, kur laužome įsisenėjusius mitus apie žvėrieną. Pastebime, jog žmonės įsitraukia, diskutuoja, o kai kurie net pakeičia nuomonę“, – pasakoja U. Ipatova.
Dažnai žmonės galvoja, jog gauti kokybiškos žvėrienos galima tik medžiojant patiems, ar turint medžiojančių pažįstamų, tačiau U. Ipatovos teigimu, šiandien žvėrienos gali įsigyti kiekvienas norintis.
„Maždaug metus bendradarbiaujame su „DPD Fresh“, kurie padeda išspręsti logistikos problemas. Specialios transporto priemonės su tinkamu temperatūros palaikymu suteikia galimybę, kad mūsų produkcija gabenant išliktų šviežia ir galėtų pasiekti kiekvieną Lietuvos kampelį. Naudojant „DPD Fresh“ visi mūsų užsakymai pirkėjus pasiekia per vieną dieną, o tai padėjo išplėsti klientų ratą“, – akcentuoja U. Ipatova.
Nuo karpačio iki didkepsnio
Dar vienas dažno žmogaus klaidingas įsitikinimas – iš žvėrienos galima pagaminti tik didkepsnį. Pasak U. Ipatovos, žvėrienos receptų bei paruošimo būdų – daugybė, ji dalijasi dvejais receptais, kurie nepaliks abejingų.
Troškinys su elniena
Elnienos kumpį supjaustykite kubeliais, apkepkite su svogūnais, česnakais bei morkomis. Tuomet užpilkite sultiniu, įpjaustykite bulvių, pagardinkite mėgstamais prieskoniais ir troškinkite apie 1,5 val.
Elnienos didkepsnis
Didkepsnių mėgėjams U. Ipatova siūlo pasigaminti elnienos nugarinės didkepsnį.
Elnieną supjaustykite vidutinio storumo kepsneliais, juos apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite pipirais. Tuomet iškepkite gerai įkaitintoje keptuvėje arba grilyje iš abiejų pusių po 5 min. Po kepimo nuimkite nuo kaitros ir palikite šiek tiek „pailsėti“, pagardinkite druska bei sviestu su žolelėmis.
