Mėgstamos kavos puodelyje gali tilpti daugiau nei skonis: tvaresni pasirinkimai ir vasariški receptai
Atšilus orams daugelis kavos entuziastų kasdienį įprotį paįvairina šaltos kavos versijomis – norisi atgaivos ar mažam vasaros nuotykiui prilygstančių naujų skonių. O jei pasakytume, kad čia puikiai dera ir tvarumas? Jis nepavaldus sezonui ir gali tapti kasdienio kavos ritualo dalimi ištisus metus.
Kava – tarp populiariausių gėrimų pasaulyje: „Drive Research“ duomenimis, kasdien išgeriama apie 2,25 mlrd. puodelių. Be kita ko, mes, lietuviai, čia neatsiliekame – pagal „European Coffee Report 2023–2024“ statistiką, Lietuva 2023 m. importavo daugiau žaliavinių kavos pupelių nei Latvija ir Estija kartu sudėjus.
„Atsakymą į klausimą, kaip vienas įprotis galėtų prisidėti prie pozityvių pokyčių planetos labui, norisi pradėti nuo priminimo: kai kavos kultūrą puoselėja tokia gausi bendruomenė, net mažas sprendimas turi didesnį poveikį nei atrodo“, – įsitikinusi „Nestlé Baltics“ kavos verslo vadovė Milda Žemaitienė.
Tvarumo paieškos, pasitelkiant… aritmetiką
Vienas iš paprastų būdų mėgautis kava sąmoningai – pasidomėti ta, kuri pasižymi tvarumu jau gamybos technologijoje. Tirpiosios kavos ekstraktui išgauti, kaip paprastai paaiškina M. Žemaitienė, reikia mažiau pupelių ir vandens. Be to, ją gaminant pramoniniu būdu beveik nelieka atliekų, o tirščių puodelyje nepaliekantis gėrimas – papildomas komfortas vartotojui.
Anot pašnekovės, ne kiekvienas žino apie tinkamą tirpiosios kavos užplikymo metodą, kuris taip pat reiškia dar žingsnelį tvarumo link – rekomenduojamą maždaug 80 °C vandens temperatūrą: „Apie ją sufleruoja pirmieji kaistančio vandens burbuliukai“, – priduria M. Žemaitienė.
Jei norisi geriau suvokti, kokį skirtumą šis metodas lemia, galima pasitelkti įdomiąją aritmetiką – kaskart kaitindami vandenį tik iki rekomenduojamos temperatūros per metus sutaupytumėte 22 kWh elektros energijos. Tiek pakaktų 50 colių įstrižainės LED televizoriui veikti daugiau nei 1 300 valandų.
„Be to, užpilant tirpiąją kavą verdančiu vandeniu prarandama dalis subtilaus aromato, kuriuo neretai norisi pasimėgauti prieš pirmąjį gurkšnelį. O ir pati kava gali būti kiek kartesnė. Galiausiai vartoti žemesnės temperatūros vandenį prasmingiau ir dėl elementaraus įpročio leisti karštam gėrimui bent šiek tiek atvėsti prieš geriant“, – dalijasi ji.
Atsakingai nuo pupelės iki pakuotės
Nusprendus paskanauti tirpiosios kavos, verta pasirūpinti ir tuo, kur vėliau atsidurs jos pakuotė. Ar prasidės antras jos gyvenimas, didele dalimi priklauso nuo rūšiuoti atliekas nepailstančių vartotojų. Kad šis kelias būtų lengvesnis, „Nestlé“ siekia mums padėti – tiek kurdama aiškiai pažymėtas, perdirbimui pritaikytas pakuotes, tiek investuodama į pažangius sprendimus.
„Šveicarijoje įkurtame Pakuočių mokslų institute gimsta aplinkai draugiškos, inovatyvios pakuočių technologijos. Čia žingsnis po žingsnio artėjama prie vizijos, kad nė viena pakuotė netaptų šiukšle“, – pasakoja M. Žemaitienė.“
Tarptautinis „Coffee Barometer“ tyrimas „Nestlé“ įmonę vertina kaip pavyzdinę – labiausiai prisidedančią prie kavos tiekimo grandinės atsparumo ir išsaugojimo pasauliniu mastu. Tai tik patvirtina bendrovės pastangas inicijuoti esminius pokyčius vardan tvaresnės ateities ir įkvėpti žmones kurti ją drauge.
Taigi ir pakuotės – tik vienas dėmuo aplinkosauginius ir socialinius aspektus apimančioje tvarumo kryptyje. Tirpiosios kavos mėgėjams M. Žemaitienė atskleidžia dar bent kelis atsakingus veiksmus, kurie slypi už kiekvieno kavos puodelio.
„Nuo aplinką tausojančių ūkininkavimo praktikų stiprinimo, CO₂ mažinimo tiekimo grandinėje iki teisingų darbo sąlygų ir pajamų kavos augintojams užtikrinimo iki siekio tvariai užaugintą kavą paversti visiems prieinamu produktu“, – vardija ji.
Laikas pasilepinti: vasariški kavos receptai
„Tirpioji kava ypač tinka šaltų gėrimų eksperimentams: maišyti su ledu, augaliniu pienu, pavyzdžiui, avižų ar sojų, sirupais, prieskoniais ar net ruošti vaisių ir ledų desertą. Kviečiu išbandyti kavos variacijas, kurios maloniai atgaivins. Skanių akimirkų!“ – pokalbį užbaigia M. Žemaitienė.
Kava „Dalgona“
Reikės:
-
2 šaukštelių tirpiosios kavos „NESCAFÉ Classic“
-
2 šaukštelių cukraus
-
20 ml karšto virinto vandens (apie 80 °C temp.)
-
170 ml pasirinkto riebumo pieno (tinka ir augalinis)
-
Kelių ledukų
-
Šaukšto, plakiklio arba automatinio plaktuvo
-
Dubenėlio
-
Taurės
Gaminimo eiga:
-
Į dubenėlį suberkite kavą ir cukrų, užpilkite karštu virintu vandeniu apie (80 °C).
-
Šaukštu ar kitu plakimo įrankiu stipriai suplakite gautą kavą, kol susidarys kreminė puta.
-
Į taurę suberkite ledukus, supilkite pieną, ant viršaus – gautą kavos putą.
Gazuota šalta kava
Reikės:
-
2–4 šaukštelių tirpiosios kavos „NESCAFÉ Classic“
-
60 ml karšto virinto vandens (apie 80 °C temp.)
-
140 ml gazuoto vandens
-
1 šaukštelio vanilinio sirupo
-
6–8 susmulkintų ledo kubelių
-
300 ml talpos stiklinės patiekti
-
200 ml maišymo ąsotėlio
Gaminimo eiga:
-
Į ąsotėlį suberkite kavą, užpilkite karštu virintu vandeniu apie (80 °C).
-
Į kavos mišinį įpilkite vanilinio sirupo ir gerai išmaišykite.
-
Į stiklinę priberkite susmulkintų ledo kubelių, įpilkite gazuoto vandens, kol pripildysite ¾ stiklinės.
-
Supilkite kavos mišinį.
Vietnamietiška šalta kava
Reikės:
-
1 šaukštelio tirpiosios kavos „NESCAFÉ Classic Strong“
-
10–12 ledo kubelių
-
100 ml karšto virinto vandens (apie 80 °C temp.)
-
1 šaukšto saldinto sutirštinto pieno
-
200 ml maišymo ąsotėlio
-
300 ml stiklinės patiekti
Gaminimo eiga:
-
Į ąsotėlį suberkite kavą, užpilkite karštu virintu vandeniu apie (80 °C) ir gerai išmaišykite.
-
Įsitikinę, kad kava ištirpo, įpilkite saldintą sutirštintą pieną ir vėl gerai išmaišykite.
-
Į stiklinę įberkite ledo kubelių ir užpilkite juos paruoštu kavos mišiniu.
Kavos ir bananų pieno kokteilis
Reikės:
-
2 šaukštelių tirpiosios kavos „NESCAFÉ® Classic“
-
60 ml karšto virinto vandens (apie 80°C temp.)
-
100 ml pasirinkto pieno
-
3 kaušelių vanilinių ledų
-
1 banano (supjaustyto griežinėliais)
-
1/4 šaukštelio malto cinamono
-
Šiek tiek šokolado drožlių
-
200 ml maišymo ąsotėlio
-
Plaktuvo
-
300 ml stiklinės patiekti
Gaminimo eiga:
-
Į ąsotėlį suberkite kavą, užpilkite karštu virintu vandeniu apie (80 °C) ir gerai išmaišykite.
-
Į plaktuvą sudėkite supjaustytą bananą, supilkite kavą, pieną ir ledus.
-
Sumaišykite mišinį iki vientisos masės.
-
Supilkite išplaktą pieno kokteilį į mėgstamą stiklinę, pagardinkite cinamonu ir šokolado drožlėmis ir patiekite.
Skanaus!