Visoje Europoje prasideda didelė kova prieš maisto švaistymą. Iki 2030 m. iššvaistyto maisto kiekius privaloma sumažinti dvigubai – tokį įsipareigojimą prisiėmė visos Europos Sąjungos narės. Kasmet maisto atliekos Europos Sąjungoje sudaro 88 mln. tonų arba 173 kg vienam gyventojui (Lietuvoje – 56 kg vienam gyventojui). Europos Sąjungoje kasmet išmetama maisto vidutiniškai už 143 mlrd. Eurų (Fusions 2016 m. duomenimis). Maistas yra prarandamas arba išmetamas visoje maisto tiekimo grandinėje – maisto gamybos įmonėse, viešojo maitinimo sektoriuose, parduotuvėse, namų ūkiuose. Daug maisto atliekų susidaro ir ugdymo įstaigose – darželiuose ir mokyklose. Siekdamas prisidėti prie maisto švaistymo problemos sprendimo, Lietuvos vartotojų institutas inicijavo ir subūrė europinę maisto nešvaistymo iniciatyvą „Linkėjimai maistas“ šešiose ES šalyse – Bulgarijoje, Latvijoje, Estijoje, Rumunijoje, Kroatijoje ir Lietuvoje. Šiuo plataus užmojo tarptautiniu projektu siekiama didinti vartotojų informuotumą ir plėsti kovos prieš maisto švaistymą priemonių arsenalą.
Kovo 21 d. Lietuvos vartotojų instituto komanda atvyko į Kauno rajono savivaldybę ir pravedė įtaigius mokymus, kviečiančius susimąstyti apie kasdienius vartojimo įpročius bei maisto švaistymo problematiką. Interaktyvioje praktinėje paskaitoje dalyvavo Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus, Aplinkos skyriaus, Visuomenės sveikatos biuro, ugdymo įstaigų atstovai, maisto gamintojai. Dalyviai aptarė pagrindines maisto išmetimo priežastis, maisto atliekų poveikį aplinkai, maisto pirkimo, laikymo ir gaminimo aspektus, sužinojo įvairias šaldytuvo paslaptis ir kitomis akimis pažiūrėjo į šaldytuvo turinį. Mokymuose dalyvavę Kauno rajono atstovai įsipareigojo įvairiomis formomis aktyviai skleisti europinę maisto nešvaistymo iniciatyvą Kauno rajone: ugdymo įstaigose, bendruomenėse, šeimose.
Maisto švaistymo problemoms spręsti kovo 18 dieną Vilniuje buvo organizuojamas Valstybinės sveikatos reikalų komisijos prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės posėdis. Posėdžio metu pristatyta Kauno rajono švediško stalo diegimo ir maisto švaistymo mažinimo geroji praktika. Praeitais metais Kauno rajono mokyklose pradėtas diegti naujas maitinimo organizavimo modelis – švediško stalo principas gerokai sumažino išmetamų maisto atliekų kiekį. Šiais metais vykdomas šio projekto tęstinumas ir plėtra, patirtis perduodama kitoms savivaldybėms.
Informaciją parengė vyr. specialistė Žydra Narbutienė
KRS inf.