Jei gyvenate mieste, kur maisto parduotuvė visada „po ranka“, tikriausiai jums įprasta į parduotuvę užsukti kasdien po darbo ir dar trumpam savaitgalį – kai užsimanote „ko nors skanaus“. Visgi jei šiuo metu dairotės būdų kaip sutaupyti, jums gali padėti meniu planavimas ir apsipirkimas 1 kartą savaitėje. Ar tai skamba kaip „misija neįmanoma“? Šiame straipsnyje pasidalysime keliais patarimais, kaip „prisijaukinti“ apsipirkinėjimą vieną kartą savaitėje bei kaip LIDL akcijos gali padėti jums sutaupyti!
Būkite organizuoti
Nemeluosime, jei iki šiol valgydavote „kaip išeina“ arba „ko užsimanote“, pradėti taupiai suvalgyti gali būti sunku. Tačiau taip bus tik pirmas porą savaičių – kol atrasite būtent jums geriausią būdą sekti turimas maisto atsargas bei pamatysite, kiek daug maisto jūs išmetate. O juk išmetamas maistas – tai ir išmetami jūsų pinigai.
Taigi pirmiausia – atlikite spintelių ir šaldytuvo inventorizaciją. Ką turite? Ką mėgstate ir valgote nuolat? Į pirkinių sąrašą turite įtraukti tai, ką valgote nuolat. Pavyzdžiui, ryžius, bulves, svogūnus. O grikius, jei juos valgote tik kartais – įtraukite tik tada, kai būsite suplanavę konkretų patiekalą.
Geras patarimas yra maisto spintelėje ar stalčiuje produktus laikyti „chronologiškai“. Taip seniausi produktai visada bus pačiame priekyje, kur bus lengviau juos pastebėti, kad nesugestų. O naujai nupirktus produktus dėkite į stalčiaus ar lentynos gilumą.
Pirkinių sąrašą susidarykite popierinį, naudokite telefono užrašinę, tam skirtas programėles, pavyzdžiui „To Do“ ir pan. Atraskite tai, kas geriausiai tinka jums – vieni mėgsta pirkinių sąrašą susidaryt prieš eidami į parduotuvę, kiti – visą savaitę į sąrašą įtraukinėti po produktą, kurį pabaigė, kad nepamirštų.
Būkite kūrybingi
Jei suplanavote savaitės meniu, apsipirkote, bet šiandien ketvirtadienis, o jums jau trūksta ingredientų – neskubėkite į parduotuvę! Daugelis receptų gali būti lengvai modifikuojami. Pavyzdžiui, jei patiekalą sudaro mėsa, garnyras ir salotos – vieną iš šių dalių lengvai galite keisti kita. Neturite salotų? Juk galite vištieną patiekti su apelsinais, kiaulieną – su obuoliais ir t. t. O jei pasibaigė mėsa – galbūt verta išbandyti sveikesnę augalinę alternatyvą ir baltymų gauti iš avinžirnių, pupelių, žirnių ar kito augalinio šaltinio, kurį jau turite savo spintelėje? Nustebsite, kiek daug naujų skonių galite atrasti, jei leisite sau eksperimentuoti.
Darykite „likučių“ dieną!
LIDL akcijos – puikus būdas apsipirkti pigiau, tačiau labai svarbu, kad įsigyti ingredientui „nenueitų veltui“. Jei kiekvienai dienai suplanavote pusryčius, pietus ir vakarienę, labai gali būti, kad likučius visą savaitę dėjote į šaldytuvą. Tikėtina, kad sekmadienį vakare, tvarkydami šaldytuvą, jau nebenorėsite valgyti pirmadienio pietų likučių ir jie keliaus į konteinerį… Todėl – darykite likučių dieną! Pavyzdžiui, ketvirtadieniui neplanuokite jokio naujo patiekalo – tiesiog valgykite tai, kas liko iš prieš tai buvusių dienų. Taip ir suvalgysite likučius (dauguma patiekalų šaldytuve gali būti 3–4 dienas), neišmesite savo pinigų, ir vieną dieną per savaitę jums visiškai nereikės gaminti. Juk tai puiku, ar ne?
Priklausomai nuo to, kiek jūsų šeimoje narių, maisto likučių gali būti daugiau ar mažiau. Jei gyvenate vienas ar dviese, tikriausiai, maisto kiekį planuoti lengviau. Tačiau jei turite kelis vaikus – likučiai gali būti puikus „užkandis“. Juk visų dienotvarkės skirtingos, todėl likučiai šaldytuve, kuriuos reikia tik pasišildyti, gali būti puikus būdas užtikrinti, kad namie visada bus sveikų, maistingų patiekalų, kuriuos vyresni vaikai gali patys paimti ir pasišildyti kada tik panorėtų.