Tačiau dažnam vartotojui tenka susidurti su nemaloniais šios itin patogios paslaugos aspektais – išbėgęs turinys, netinkamos temperatūros maistas, netinkamas indelio dydis kai maistas jame perspaudžiamas arba tiesiog pasimeta. 16 Kauno gyventojų kartu su restoranu “Daugirdas”, pakavimo ekspertais iš “Spaudos departamento” bei KTU maisto instituto mokslininkais sukūrė tobulą išsineštinio maisto pakuotę, neturinčią nė gramo plastiko.
Europos maisto technologijų ir inovacijų instituto (EIT FOOD) iniciatyva surengta dar viena vartotojų įsitraukimo laboratorijų sesija, kurios tikslas buvo bendrakūrybos būdu išsiaiškinti, kokius trūkumus turi dabar naudojamos išsineštinio maisto pakuotės ir kaip juos būtų galima išspręsti. Pirmiausia, atrinktai, 16 asmenų tikslinei grupei buvo pristatyta pavyzdinė, trijų patiekalų vakarienė. Panaudotos pakuotės puikiai atspindėjo tipinius, išsineštinio maisto pakuotėms būdingus trūkumus – nebuvo galima pritaikyti pakuotės specialiai patiekalo dydžiui, patiekalo dalys nebuvo pakankamai gerai atskirtos viena nuo kitos, nebuvo aišku kaip toliau elgtis su pakuote – perplauti, perdirbti, ar tiesiog išmesti su buitinėmis atliekomis? Dalyviai pastebėjo, kad net po pačių paprasčiausių verslo pietų biure lieka įspūdingo dydžio pakuočių kalnas, kuris atitarnavęs vos valandą laiko irs sąvartynuose šimtus metų. Todėl didžiausias dėmesys buvo skiriamas tvarių medžiagų paieškoms.
Trijų susitikimų metu Kauno gyventojai analizavo pastebėtus trūkumus ir generavo idėjas, kaip turėtų atrodyti pakuotė, išsprendžianti visus trūkumus.
Dažniausiai pasitaikantis nusiskundimas – netinkama patiekalo temperatūra. Atsižvelgiant į tai, kad mieste veikia net kelios maisto pristatymo kompanijos, naudojančios skirtingą pervežimo įrangą, nuspręsta, kad beveik neįmanoma tikėtis, kad kiekvienas klientas gaus karštą ir garuojantį maistą. Todėl atsirado poreikis turėti pakuotę, kurioje atvažiavęs lėtuoju (daugiausia maistinių medžiagų išsaugančiu) būdu gamintas maistas būtų lengvai pašildomas namie, neperdedant maisto iš pakuotės į savo indus. Pasirodo, tam puikiai gali pasitarnauti kartonas!
Pasak “Spaudos departamento” atstovo, kartonas yra vienas iš tvariausių pasirinkimų. Jį galima perdirbti iki 6 kartų, specialaus apdirbimo dėka galima sukomponuoti tokią kartono pakuotę, kuri atlaikytų net šildymą orkaitėje! Pasirodo, toks kartonas egzistuoja ir yra visiškai saugus naudoti – jis padengtas specialia nedegia medžiaga, kuri sudaro mažiau nei 10% pakuotės svorio, todėl nepaisant priedo, ji vis dar tinkama perdirbimui. Taip pat sukurtos pakuotės turi specialiai pritaikytus įdėklus – skirtukus. Jie leidžia lengvai pakoreguoti dėžutės dydį ir atskirti reikiamus komponentus, kad jie nesusimaišytų ne laiku. Sukurtos trijų dydžių dėžutės, leidžiančios dar taupiau ir tvariau panaudoti išteklius bei pritaikyti patiekalui tinkamiausią dydį. Siekiant kuo geriau išsaugoti estetišką vaizdą transportavimo metu sukurta ir speciali įmautė – ji prilaiko dėžutes vietose, neleisdama joms vartytis ir laisvai judėti, kaip tai galėtų būti paprastame maišelyje. Taip pat įmautė sveria mažiau nei įprastas popierinis maišelis.
Vartotojų prašymu, ant pakuočių išspausdinti aiškūs nurodymai, kaip jos turi būti perdirbamos, bei kiek laiko ir kokioje temperatūroje gali būti šildomos. Sandarus suneriamas užraktas ir unikali pakuotės forma bei papildomi sutvirtinimai, užtikrina, kad maistas neišbėgs, o skystos dalys nepersigers per kartoninę sienelę.
Ši inovacija palanki ne tik vartotojui, bet ir restoranui. Kartonas puikiai pritaikomas įvairiai spaudai – ant dėžučių gali puikuotis restorano logotipas ar kita svarbi informacija. Taip pat jos suprojektuotos taip, kad būdamos tuščios lengvai susinertų viena ant kitos ir būtų taupoma vieta sandėliavimui. Projekto organizatoriai tikisi, kad tokio koncepto įpakavimai artimiausiu metu pakeis netvarias ir nepatogias įvairaus plastiko išsineštinio maisto dėžutes.