Skip to content
Kauniečiams kasdienės naujienos
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Išsikalbėk
Menu
Kauniečiams kasdienės naujienos
  • Redakcija
  • Kaunas, Kauno rajonas
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Politika
  • Finansai
  • Kriminalai
  • Gyvenimas
  • Sportas
  • Video
  • Apklausos
Menu Close
  • Naujienos 
    • Redakcija
    • Kaunas, Kauno rajonas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Politika
    • Finansai
    • Kriminalai
    • Gyvenimas
    • Sportas
    • Video
    • Apklausos
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Išsikalbėk
Search for:

Prisijungti

Priminti slaptažodį

Neturite paskyros? Užsiregistruoti

Recover Password

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Registruotis

Jau turite paskyrą? Prisijungti

F. Meschino apie lietuviškos virtuvės simbolius

  • 2025-05-01
  • kaunieciams.lt
  • Gyvenimas, Maistas
Urmas, Kolegos, Užeiga, Kavinė, Kaunas

Federico Meschino – garsus virtuvės šefas, kuris stebina socialinių tinklų bendruomenę paprastais, bet neprastais receptais.

Anot jo, net ir tas pats patiekalas gali būti tiek labai tradicinis ir kuklus, tiek įmantrus ir prabangus.

Kaip pavyzdį pateikia garsiąją neopolietišką picą. „Tradiciškai tai buvo plonas, mažai iškilęs tešlos paplotis su paprastais ingredientais. Tačiau šiuolaikinė neapolietiška pica, pasinaudodama tyrimais apie tešlos sudėtį ir reakcijas tarp druskos bei mielių tam tikromis sąlygomis, pasižymi aukštais ir puriais kraštais bei prabangiais, gurmaniškais priedais“, – pokalbį pradeda virtuvės profesionalas.

Ten ir čia

„Naujų tendencijų įvedimas šalyje, kurioje jau susiformavusi stipri kultūra, yra gerokai sudėtingesnis procesas. Tai taikoma ir gastronomijai, nes virtuvė yra svarbi tautos kultūros dalis. Pavyzdžiui, Italijoje žmonės yra itin prisirišę prie kulinarinių tradicijų. Nors inovatyvių meniu turintys restoranai yra vertinami, vidutinis italas vis tiek renkasi užeigas ir tradicines „trattorijas“, kuriose jaučiama autentiška „močiutės virtuvė“ – didelės porcijos ir ryškūs skoniai“, –  savo įžvalgomis dalinasi kulinaras ir priduria, kad jis taip pat kaip tikras italas yra prisirišęs prie savo šalies kulinarinių tradicijų, tačiau jį traukia Azijos bei Meksikos skoniai.

Čia Lietuvoje tradicijos kiek kitokios. Net patys vaikščiodami gatvėmis pastebime daugybę restoranų, kavinių bei užeigų, kuriose gausu kitų kultūrų patiekalų.

Vis tik F. Meschino tikina, kad gyvendamas Lietuvoje jis pastebi, kad vietiniai šefai labai iškėlė tradicinės virtuvės lygį: „Esu išbandęs modernizuotus lietuviškus meniu ir man jie paliko puikų įspūdį. Kaip italas Lietuvoje, geriausiai pažįstu cepelinus ir šaltibarščius – manau, kad būtent jie yra du pagrindiniai lietuviškos virtuvės simboliai pasaulyje. Jei šie patiekalai būtų modernizuoti, jie galėtų tapti dar populiaresni. Jų išvaizda ir pavadinimai turi tam tikrą charizmą, kuri palieka įspūdį.“

TOP3

Virtuvės virtuozas tikina, kad pastaraisiais metais jis pastebi kelias gastronomines tendencijas. Tai sveikatingumo kryptis, fusion virtuvė ir estetika.

Vis tik, anot pašnekovo, kartais sveiki receptai gali būti visai ne tokie sveiki, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. „Rinkodaros triukai dažnai pateikia tai kaip „sveikus“ produktus, kurie tokiais nėra, todėl vartotojai gali būti suklaidinti. Vis dėl to didesnis daržovių ir neperdirbtų grūdų naudojimas dabartinėje kulinarijoje yra teigiamas pokytis, kuris mane džiugina“ –  šypsosi pašnekovas.

Taip pat italas užsimena, kad jau ne vienerius metus gastronomijoje karaliaujančios fusion virtuvės galėtų įkvėpti ir lietuvius paieškoti naujų kampų: „Manau, kad atradus subalansuotą derinį tarp pasaulinės gastronomijos ir lietuviškų skonių, tai galėtų tapti puikia galimybe atskleisti Lietuvos virtuvės potencialą.“

Na, ir žinoma, socialiniai tinklai ir jų įtaka daro neišvengiamą įtaką mūsų virtuvėms.

Per pastaruosius metus estetika tapo viena svarbiausių sričių. Tai matyti visose industrijose.

Pasak F. Meschino, dabar labiau nei bet kada „akys valgo pirmos“, todėl jo atsakymas yra „taip“ – patiekalų pateikimas, nesvarbu, ar jie tradiciniai, ar modernūs, yra svarbus.

Nereikia klajoti toli

„Kiekviena kulinarinė tradicija yra glaudžiai susijusi su vietos gamtiniais ištekliais ir sezoniškumu. Esu įsitikinęs, kad geriausias būdas pakelti patiekalų vertę – naudoti vietinius, aukštos kokybės produktus, akcentuojant jų autentiškumą.

Pavyzdžiui, renkantis aukštos kokybės vietinius pieno produktus, tokius kaip DVARO, arba įsigyjant šviežiausius ingredientus tiesiai iš ūkininkų ir augintojų“, – sako šefas ir tikina, kad niekas nėra stipresnis už bendradarbiavimą tarp šefų, ūkininkų ir vietinių prekių ženklų, kai siekiama sukurti išskirtinius produktus.

F. Meschino pateikia pavyzdį, kaip DVARO produktai gali papildyti receptus – paccheri su šviežiais pomidorais. Patiekalui paruošti naudojami kelių rūšių švieži pomidorai, kurie troškinami, vėliau susmulkinami iki vientisos tekstūros.

Paskutinėmis gaminimo akimirkomis, siekiant sukurti ypatingą kremiškumą, į karštą pomidorų padažą įmaišomi labai šalti DVARO sviesto gabalėliai.

„Tai paprasta, tačiau išskirtinio skonio kulinarinė idėja, kuriai vietiniai produktai suteikia dar daugiau vertės. Šviežumas, sezoniškumas ir aukšta kokybė – tai principai, kurie pakylėja patiekalus į naują lygį“, – įsitikinęs virtuvės virtuozas.

Dvi F. Meschino receptų idėjos, kurias verta išbandyti namuose:

*Cepelinai su sūrio kremu ir šviežiomis žolelėmis*  
Klasikiniai cepelinai, palengvinti įdaru su kepta vištiena ir patiekiami su sūrio kremu bei šviežiomis žolelėmis.

*Šaltibarščiai su avokadu ir graikišku jogurtu*  
Vietoj kefyro naudojamas graikiškas jogurtas ir avokadas, suteikiant šiam tradiciniam patiekalui dar švelnesnę tekstūrą.

Užsiprenumeruok naujienas tiesiai į savo el. paštą

Taip nepraleisi svarbiausių naujienų!


Panašūs straipsniai:

Už „Kauno energijos“ komunikaciją bus atsakinga nauja vadovė

Džiazo mylėtojų laukia išskirtinis muzikos festivalis Vilkijoje

Pabrango ledai – atšilo oras, pakilo noras

Ryto kava – malonumas ar stresas širdžiai?

JK vandenys Lietuvos žvejams prienami dar 12 metų

Nepriekaištinga langų švara – kaip ją pasiekti

Karmėlavoje bus saugiau – atsiras gaisrinė

Kauno Miko Petrausko Scenos menų mokyklos atvirų durų diena „Alisos šalyje“

Žaidimų kūrėjai prieš DI triukšmą

Kaune – 4 naujos „Enefit“ elektromobilių įkrovimo stoteles

Staigiai prastumti Nekilnojamojo turto mokesčio neišdgė

Bus teisiami galimi žudikai

Kaunas kviečia į Gimtadienį

Kam žinoti, kur yra artimiausias defibriliatorius?

Šalies gydymo įstaigose kritiškai trūksta kraujo

Pažangiausi Lietuvos moksleiviai išvyko į Japoniją

Policija ieško dingusios senjorės

Dainų slėnyje susikaus šiuolaikiniai gladiatoriai

Sauna su baseinu. Asociatyvi nuotrauka

„Pirties namuose“ diskriminuojamos moterys?

Kauno klinikos išgelbėjo vaiką

Kur dirbti vasarą?

Stanislovas Buškevičius. Mums reikia baltiškos vienybės

Rašytoja apie nekilnojamojo turto mokestį

Lietuvos laisvės kovos

Sėkmės istorija: mokykloje kaip kariuomenėje

Aitvarų festivalis Zapyškyje – tarp žemės ir dangaus!

Pas įtariamus smurtautojus aptiktos į narkotikus panašios medžiagos ir ginklas

Prezidentas vyksta Lenkijon

Doloresos Kazragytės knygos „Tarp žemės ir Dangaus“ sutiktuvės

R. Armaitis apie ginklo brolį

A. Žvinys: Organizacijai reikia ne žvaigždių, o komandos

Krizių intervencijos skyrius

Prieš homoseksualus pasisakęs psichiatras mina teismų slenksčius

Erdvė bendrauti, draugauti

Lietuvą išgelbės regionų ministerija?

Nuo krepšio prie dešrainio? (video)

Demokratijos žinių konkursą laimėjo vilnietis

„Štai aš visa darau nauja!“ (Apr 21, 5) 5-asis Velykų sekmadienis

Permainų skonis

Charkivui nuo Kauno iškeliauja 5 autobusai

„Čiurlionių šeimos paletė“

Išsipildžiusi 9-mečio neregio svajonė

VILTIES PILIGRIMAI“ Kauno arkikatedroje

Kroviniai: nuo kelių ant bėgių?

„Freedom Holding Corp.“ pasiekė 10 mlrd. JAV dolerių vertę

Sukčiai išviliojo apie 65,8 tūkst. eurų

Kuo skiriasi gyvybės draudimas ir investicinis gyvybės draudimas?

Ieškant dingusio vyro išžvalgyta 30 km. Nemuno

Teismui nepavyko pradėti nagrinėti Celofano bylos

Seimas apribojo plynuosius miško kirtimus

Kauno rajone išrinkti dalyvaujamojo biudžeto laimėtojai

Prie Kinijos ambasados vyks Tibeto rėmėjų piketas

Japonijoje pristatyti Lietuvos energetikos sprendimai

„Katarsis“ pateko į „Eurovizijos“ finalą

Mančesteryje sulaikytas amerikiečių reperis Ch. Brownas

Hercogienės Meghan populiarumas – vėl žemumose

Slovėnijos policija tiria, kur dingo Melanios Trump statula

Trūksta mokytojų

Kaune dingęs nepilnametis atsirado

Teismas leido suimti žurnalistą

Šokio pamokos negalią turintiems žmonėms

Gera žinia pirmąjį būstą planuojantiems

Svarstoma atleisti dalį šauktinių nuo PSD įmokų

Prezidento žmona apie kovą su vėžiu

Netoniuose klesti bendrystė

apgink.lt

Kauniečių sukurtas dirbtinio intelekto įrankis leis per kelias sekundes surasti būdą prisidėti prie šalies saugumo

Kaunas kviečia į gimtadienį

Komiška kova su klimato kaitos neigimu

Žingsniai vaikams: koja kojon dėl gabių vaikų ateities

Rusijos agresijos prieš Ukrainą naujienos

 Vilnius: Lietuvos sostinė ar Minsko priemiestis?

Nepastovūs orai – iššūkis ūkininkams

Kaune nuskambėjo „Tramtatulis“

Eurovizijoje bus balsuojama kitaip

Prezidentas pasveikino naują Kanados vadovą

Keisis pensijų sistema? (papildyta)

Kauno rajonas bėgs

Vairuojant viršijamas greitis ir girtaujama

autobusai

Keisis Kauno priemiesčio autobusų maršrutai

Dažnėja gaisrų sąvartynuose

Viceministrė A. Putk šaukiasi išsilavinusio jaunimo

Paaiškėjo, kur vyks Eurobasket 2029 finalinės kovos

„Maisto banko“ akcija sumušė gerumo rekordus

Rygoje NT  obligacijų emisija su 9 proc. palūkanomis

Parodos Kaune

Ėriukiškas paklusnumas ir mokesčiai

A. Petrauskienė: karas Ukrainoje – kaip jautėsi mūsų partizanai

Čekiškėje nauja teatro pradžia

STEAM laboratorijų atidarymas Kaune

„Džiaukis” skleidžiamas džiugesys tęsiasi 25 metus

Paštas keičiasi

Virš 200 tūkstančių žmonių sveikatai – pavojus

„Manosios avys klauso mano balso“ (Jn 10, 27) – 4 Velykų sekmadienis

PASAULINĖ MALDOS UŽ DVASINIUS PAŠAUKIMUS DIENA

Ukraina

„Telia“ dovanoja 2200 įrenginių Ukrainai

LSMU ir Kauno klinikose lankėsi premjeras

Signalas Maskvai – JAV vėliava šalia mūsų karinių dalinių

Lietuvoje vienuoliktą kartą vyksta „Moterų ralis“

Kauno Ąžuolyne naikins spygliuotas tvoras?

Stasys Buškevičius. Kauno veido paieškos

Vaidotas Rimeikis

Pirmąjį metų ketvirtį „Inbank“ pelnas augo

Dėka Kauno klinikų gydytojų Milda vėl mato pasaulį

Vilkijoje vyko savivaldybės lygio civilinės saugos pratybos

Už „Kauno energijos“ komunikaciją bus atsakinga nauja vadovė

2025-05-21

Džiazo mylėtojų laukia išskirtinis muzikos festivalis Vilkijoje

2025-05-21

Pabrango ledai – atšilo oras, pakilo noras

2025-05-21

Ryto kava – malonumas ar stresas širdžiai?

2025-05-21

JK vandenys Lietuvos žvejams prienami dar 12 metų

2025-05-21

Nepriekaištinga langų švara – kaip ją pasiekti

2025-05-21

Karmėlavoje bus saugiau – atsiras gaisrinė

2025-05-21

Kauno Miko Petrausko Scenos menų mokyklos atvirų durų diena „Alisos šalyje“

2025-05-21

Žaidimų kūrėjai prieš DI triukšmą

2025-05-20

Kaune – 4 naujos „Enefit“ elektromobilių įkrovimo stoteles

2025-05-20

Staigiai prastumti Nekilnojamojo turto mokesčio neišdgė

2025-05-20

Bus teisiami galimi žudikai

2025-05-20

Kaunas kviečia į Gimtadienį

2025-05-20

Kam žinoti, kur yra artimiausias defibriliatorius?

2025-05-20

Šalies gydymo įstaigose kritiškai trūksta kraujo

2025-05-20

Pažangiausi Lietuvos moksleiviai išvyko į Japoniją

2025-05-20

Policija ieško dingusios senjorės

2025-05-20

Dainų slėnyje susikaus šiuolaikiniai gladiatoriai

2025-05-20
Sauna su baseinu. Asociatyvi nuotrauka

„Pirties namuose“ diskriminuojamos moterys?

2025-05-20

Kauno klinikos išgelbėjo vaiką

2025-05-20

Kur dirbti vasarą?

2025-05-20

Stanislovas Buškevičius. Mums reikia baltiškos vienybės

2025-05-19

Rašytoja apie nekilnojamojo turto mokestį

2025-05-19

Lietuvos laisvės kovos

2025-05-19

Sėkmės istorija: mokykloje kaip kariuomenėje

2025-05-19

Aitvarų festivalis Zapyškyje – tarp žemės ir dangaus!

2025-05-19

Pas įtariamus smurtautojus aptiktos į narkotikus panašios medžiagos ir ginklas

2025-05-19

Prezidentas vyksta Lenkijon

2025-05-19

Doloresos Kazragytės knygos „Tarp žemės ir Dangaus“ sutiktuvės

2025-05-19

R. Armaitis apie ginklo brolį

2025-05-18

UAB “Kauniečiams”
Įmonės kodas: 307072731
PVM mokėtojo kodas: LT100017557011
Banko sąskaitos nr.: LT717044090113506715

info@kaunieciams.lt
Privatumo politika

Pranešk naujieną!

Pamatėte ar nugirdote kažką įdomaus ar šokiruojančio?
Pasidalinkite šia žinia su portalo skaitytojais.

Pasidalinti žinia

Copyright © 2025 Kauniečiams kasdienės naujienos